ZETApress

hírportál

MEFS-vezetők Navracsicsnál

Navracsics és vendégeiNövelni kívánja nemzetközi súlyát a MEFS. Dr. Navracsics Tibor, az Európai Unió oktatásért, ifjúságért, kultúráért és sportért felelős biztosa ma egyeztetésre fogadta az egyetemi sport magyar küldöttségét ? tudtuk meg Tiszolczkiné Petres Mónika kommunikációs vezetőtől.

Prof. dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke és dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkár, valamint a velük érkező Eric Saintrond, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) főtitkára volt az Európai Bizottság magyar tagjának vendége. A tárgyalás során a felek egyeztetéseket folytattak Európa szerepéről és lehetőségeiről az egyetemi sport (és egészség) fejlesztésében. A magyar egyetemi sportot képviselő MEFS tovább kívánja növelni nemzetközi súlyát és a nemzetközi sportdiplomáciában betöltött szerepét. Ennek érdekében a sportszervezet fokozza aktivitását az Európai Egyetemi Sportszövetségben (EUSA), a Nemzetközi Sport és Kulturális Szervezetben (ISCA) és szabadidősport egyik legjelentősebb nemzetközi szervezetében, a TAFISA-ban (The Association for International Sport for All). Emellett dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára megpályázza a FISU Végrehajtó Bizottságának tagságát is.

Dr. Navracsics Tibor, az Európai Unió oktatásért, ifjúságért, kultúráért és sportért felelős biztosa és a magyar egyetemi sport küldöttségének egyeztetésén az egyetemi sport 2013-2020-as időszakra vonatkozó szakmai programja, a Hajós Alfréd Terv kapcsán elhangzott: a magyar egyetemi sport példamutató modelleket fejleszt és vezet be az élsportolók tanulását és a hallgatók sportolását illetően. A MEFS Európa első egyetemi sportszövetségeként jelenleg is a megújítás egyik zászlóshajója. Célja az egyetemisták körében a sportban már gazdag életmód elterjesztése, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megfelelőnek tartott mozgásmennyiség szintjére (tehát legalább heti háromszor 45 perc mozgás erejéig), továbbá ezt erősítendő egy EU szintű, sőt a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) szintjén is elfogadott program kezdeményezése.

A megbeszélésen szó esett az Universiade rendezés megújult feltételeiről is, amelyek lehetővé teszik, hogy az olimpiát követő második legnagyobb multisport rendezvény visszatérjen Európába (Belgrád után 10 évvel). Mint köztudott az elmúlt évtizedben csupán egy pályázat volt Európában (Budapest 2019). A tárgyaló felek említést tettek a FISU Végrehajtó Bizottsága által megítélt Jean Petitjean Díjról is, amelyet a MEFS a Gwangjuban rendezett idei Universiadén a világon első sportszövetségként kapott meg, valamint a világ legidősebb élő olimpiai bajnokáról Tarics Sándorról, aki vízilabdázóként aranyérmet nyert Budapesten az 1935-ben rendezett Egyetemi Világjátékokon is.

Prof. Dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke Magyarország szerepvállalásáról beszélt a nemzetközi egyetemi sportban. Korábban a magyar sportszervezet Universiadét és világjátékokat, eddig 12 világbajnokságot szervezett a FISU elismerése mellett és jövőre már 3. Európa-bajnokságát rendezi. Dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára, az egyeztetésen az egyetemista sportolók tanulását segítő magyar modellt mutatta be és jelezte, hogy új elemként egészségfejlesztő intézményhálózat épül, amely ösztönzi a hallgatókat, továbbá Mindenki sportolását népszerűsíti az egyetemeken.

A FISU főtitkára ismertette a nemzetközi egyetemi sportmozgalom legnagyobb eseményének, az Universiadék szervezésének megújítási folyamatát, amely immáron európai városoknak is lehetőséget ad az Olimpia után a legtöbb sportolót megmozgató multisport játékok megrendezésére. A MEFS főtitkára emlékeztette a résztvevőket arra is, hogy Budapest szakmailag kiváló pályázatot adott be a 2019-es nyári Universiadéra, és az Agenda 2020 elveihez igazodva reális lehetőség kisebb országoknak is bekapcsolódni a szervezésbe.

Dr. Navracsics Tibor örömét fejezte ki, hogy hazája sportszervezői ilyen kiváló eredményeket hozó munkát végeznek, és különösen pozitívan értékelte, hogy a FISU is megnyitja világeseményeinek rendezési lehetőségét a kisebb európai pályázók előtt is. Hangsúlyozta, Európának kiemelten fontos az emberek egészsége, amihez a sportos életmód az egyik kulcselem. Az általa megnyitott Európai Sporthét is ezt a célt szolgálta, amelynek sikeréből a kontinens egyetemi és főiskolái is kivették részüket. Dr. Navracsics Tibor személyében is támogatja a fejlesztési törekvéseket és azt, hogy az európai kultúra és sport hírnökeként népszerűsítse a sportolást a jövő generációk vezetőit és véleményformáló értelmiségét adó hallgatókban. Ennek egyik eszköze lehetne egy ismét Európában rendezett Universiade.

Szóljon hozzá!