ZETApress

hírportál

Üzbég sakksiker Budán

Polgár Judit és ZsófiaRuszlam Kaszimdzsanov korábbi világbajnok üzbég nagymester nyerte a Highlander Kupát és az ezért járó hatmillió forintot a Várkert Bazárban tegnap megtartott első Világsakkfesztiválon, amelynek ötletgazdája és fő-szervezője Polgár Judit volt. Keddi beharangozónk idekattintva olvasható.

A 14 órakor kezdődött elődöntők során Gledura Benjámin 16 éves magyar nemzetközi mester előbb világossal nyert, majd sötéttel remizett Anatolij Karpov korábbi orosz világbajnokkal, így bejutott a fináléba. A másik párban Kaszimdzsanov előbb világossal remizett Balogh Csabával, a sakkolimpián ezüstérmes magyar válogatott tagjával, majd sötéttel legyőzte őt.

A döntőben először Kaszimdzsanov vezette a világos bábukat, de itt és a sötéttel játszott második partiban is döntetlenre végzett Gledurával, aki sajnos a villámpartikban 2-0-ra kikapott a nagyobb rutinnal rendelkező üzbégtől. A Highlander Kupát a Várkert Bazárban és az interneten élőben követhettük, a helyszínen volt a magyar sakkozás krémje, többek között Portisch Lajos olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója is.

Seszták Tamás, a Magyar Sakkszövetség elnöke az első alkalommal megrendezett Világsakkfesztivált nagyon sikeresnek értékelte, a jövő évi rendezvényt pedig tovább fejlesztik, s vélhetően újra a Várkert Bazárban rendezik meg. A világranglistát 26 éven keresztül vezető Polgár Judit által megálmodott esemény minden programja telt-házas volt. Minden idők legjobb női sakkozójának célja és álma az, hogy tíz éven belül az adott napon egyszerre ötmillióan sakkozzanak a világ legkülönbözőbb pontjain!

Szóljon hozzá!