ZETApress

hírportál

Versenyben Európa Sportfővárosáért

Főpolgármester-helyettesünk az ACES elnökévelA Fővárosi Önkormányzat pályázatot nyújtott be, hogy 2019-ben elnyerhessük az Európa Sportfővárosa címet ? tudtuk meg tegnap délután a Városligeti Műjégpálya Dísztermében.

Az Európai Sport Fővárosai Bizottság (European Capitals of Sport Association ? ACES) 2001-ben hirdette meg először az Európa Sportfővárosa címet, a 2019-es pályázatban a magyar főváros Malagával verseng. A brüsszeli székhelyű ACES október 26-28-a között hirdeti ki a győztest. ? Fővárosunk már meglévő sporteseményekre fűzi fel a pályázatát, amely nem igényel külön infrastrukturális fejlesztéseket. Célunk a közösségtudat, az egészséges életmód és a fair play promotálása. A szemlebizottság már közölte, hogy nagy teljesítménynek tartja a Magyarországon bevezetett mindennapos testnevelést. Ez a pályázat segít Budapest 2024-es olimpiai pályázatának, médiafigyelmet irányít a fővárosra, és az egész éves aktivitás révén hasznos tapasztalatokra tehetünk szert ? közölte Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

? Az idén Torino viseli a címet, amely évente mintegy 1200 sporteseményt rendez, aztán Prága, Marseille és Szófia következik majd ? mondta Gian Francesco Lupattelli, az ACES elnöke. A városligeti tájékoztatón ? melyen vendégként megjelent Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke ? részt vett a nemzetközi bíráló bizottság Budapesten tartózkodó 11 tagja is, akik a hónap elején már ellátogattak Malagába. ? Mindkét pályázatot olvastam, és erősnek érzem Budapest anyagát. Ezt nemcsak az élsport miatt mondom, hanem sokkal inkább az egyre divatosabb szabadidősport miatt, illetve azért, mert a magyar főváros nagyon sok sportlétesítménnyel rendelkezik ? fogalmazott Kamuti Jenő, a Budapesti Sportszövetségek Uniójának (BSU) elnöke, aki szintén vendégként volt jelen.

Szóljon hozzá!