ZETApress

hírportál

Eldördült a rajtpisztoly

Felkészülés RióraHivatalosan is elindult a riói olimpiai felkészülés ? tudtuk meg a Magyar Kajak-kenu Szövetség mai sajtóreggelijén. A Royal kávéházbeli Szamos Marcipán Cukrászdában a szövetség vezetése tájékoztatást adott a válogatott jövő évi programjáról, a válogatási rendszerről és a következő év legfontosabb versenyeiről.

? Élni kell a gazdagság lehetőségével és meg kell szerezni az összes olimpiai kvótát! ? mondta Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke, aki elmondta: az idei augusztusi milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a kvótaszámok tekintetében (15 indulói hely) magasan a legjobban teljesített a magyar válogatott, de a szükségmegoldások elkerülése érdekében a férfi és női kajakosoknál mindenképpen hasznos lenne az összes indulói hely bezsebelése. ? A férfi kajakosoknál elvileg tíz beülőt nyolc versenyzőnek kell megoldania, és bár a férfiak hat és a hölgyek öt Milánóban megszerzett kvótájával jelenleg is kivitelezhető a csapat riói szereplése, a májusi duisburgi pót-kvalifikációs versenyen mindenképpen meg kell küzdeni a hiányzó indulói helyekért. Azt azonban fontos leszögezni, hogy már most több kvótánk van, mint London előtt volt, ahol nagyon sikeresen szerepeltünk. Vagyis ha nem lesz több kvalifikációnk, akkor is eredményesek lehetünk, ezen nem fog múlni ? folytatta az elnök.

A duisburgi pót-kvalifikáción az ICF szabályainak megfelelően csak olyan versenyzők állhatnak rajthoz, akik még nem szereztek a nemzet számára olimpiai kvótát, így a május 11-13-a között megrendezésre kerülő első olimpiai és Európa-bajnoki válogató az olimpiai pót-kvalifikációs versenyre is szelektál. A válogató szempontjából fontos versennyé minősült a pót-kvalifikáció hétvégéjén megrendezésre kerülő duisburgi világkupa is, hiszen három számban női K?1 500 és 200 méteren, valamint C?2 1000 méteren itt már lezárulhat a válogatás, kiderülhet azon versenyzők neve, akiket a csapatba kerülés szempontjából majd az elnökség elé terjeszt Storcz Botond felnőtt vezetőedző.

A válogatást tovább befolyásolhatja az, hogy az olimpiai pót-kvalifikáció milyen eredménnyel zárul. Férfi kajakban hat kvótaszám esetében a férfi K?2 200, valamint a K?4 1000 méter élvez prioritást, a maximális nyolc kvóta esetében pedig a júniusi moszkvai Európa-bajnokság eredményei határozzák meg, mely számok élveznek elsőbbséget a riói nevezéseknél. A riói célkitűzésekről szót ejtett Storcz Botond, aki elmondta: hat érem ebből legalább két aranyérem megszerzése a cél. ? Az olimpiai számok tekintetében a milánói világbajnokságon is hat érmet szerzett a magyar csapat, két arany mellett négy ezüstöt, de ezekből a második helyekből nagy eséllyel léphetünk előre ? mondta a vezetőedző.

A jövő évi szezon az eddigieknél jóval korábban indul: az április végi tájékoztató verseny után, május 11-13-án az első válogatóversenyt, május 18-19-én az olimpiai pót-kvalifikációt, 20-22-én a duisburgi világkupát rendezik meg, míg június 10-12-én a második olimpiai és Európa-bajnoki válogatót. A sajtótájékoztatón több élversenyzőnk is megjelent, Medveczky Erika, Szalai Tamás, Mike Róbert, Nádas Bence és Molnár Péter, akik egyaránt beszámoltak az előttük álló időszak feladatairól, a riói olimpiával kapcsolatos terveikről.

A Milánóban K?2 200 méteren aranyérmet szerző Molnár Péternek és párjának, Tótka Sándornak ? a hazai válogatók megnyerése után ? természetesen az az elsődleges célja, hogy Rióban is a dobogó tetejére állhassanak fel. Molnár a kvótaszámokkal kapcsolatban elmondta, ő fontosnak tartja, hogy a pót-kvalifikáción újabb indulói helyekhez jusson a magyar csapat. ? Sanyival egyáltalán nem gondolkozunk egyes induláson, az elmúlt olimpia eredményei azt mutatják, nem biztos, hogy kifizetődő a duplázás, mi egyértelműen a párosra fókuszálunk. Egy fenékkel nem akarunk két lovat megülni ? mondta Molnár, aki ettől függetlenül két aranyat akar Rióban: egyet magának, egyet pedig a párjának, Tótka Sándornak.

Szóljon hozzá!