ZETApress

hírportál

Világsakk a Várkertben

Judit vár a VárkertbenOktóber 17-én szombaton rendezik meg a Várkert Bazárban az első Világsakkfesztivált, amelynek ötletgazdája és fő-szervezője Polgár Judit, s amelyen asztalhoz ül az orosz Anatolij Karpov és az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov is ? tudtuk meg a ma déli budai sajtótájékoztatóján.

A világranglistát 26 éven keresztül vezető Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója elmondta, hogy nyolc évvel ezelőtt gondolkodott el először egy ilyen esemény megszervezésén, a célja és álma pedig az, hogy tíz éven belül elérje: az adott napon egyszerre ötmillióan sakkozzanak a világ minden pontján! ? A mostani, először sorra kerülő fesztiválhoz csatlakoztak Chiléből, az Egyesült Államokból, Új-Zélandról, Ausztráliából, s több helyszínnel Európából is ? tette hozzá kiemelve, hogy ez egy ingyenes családi rendezvény, amelynek a legfőbb célja, hogy bemutassa az érdeklődőknek a sportág ezer arcát.

A szombati eseményen megrendezik a pénzdíjas Highlander Kupát, amelyen Karpov és Kaszimdzsanov korábbi világbajnokok ellenfelei Balogh Csaba, a sakkolimpián ezüstérmes magyar válogatott tagja, valamint Gledura Benjámin 16 éves nemzetközi mester lesznek. Az első elődöntőt 14 órától rendezik, ekkor Karpov Gledurával, Kaszimdzsanov Baloghgal csap össze oda-visszavágó rapid partikban, váltott színekkel. Ha a két mérkőzés után döntetlen az állás, villámpartik következnek, s ha itt sem születik döntés, akkor a világosnak öt, a sötétnek négy perce lesz, de utóbbinak ekkor már a döntetlen is elég a győzelemhez. Azt is kisorsolták, hogy a döntőbe jutásért sorra kerülő találkozók első meccsein Kaszimdzsanov és Gledura játszik világossal, Karpov és Balogh pedig sötéttel. A hatmillió forintos pénzdíjat a négyfős torna győztese viszi el.

Seszták Tamás, a Magyar Sakkszövetség elnöke szerint fontos, hogy a rendezvény közösségi élményt nyújt bárki számára egy olyan sportággal kapcsolatban, amelyben az egyéni teljesítmény a döntő. ? Mindemellett példaképeket állítunk azok elé, akik még csak most ismerkednek a sakkal, vagy kezdő szinten művelik a sportágat, hiszen fantasztikus játékosokat láthatnak élőben az asztaloknál ? tette hozzá az MSSZ első embere.

Szóljon hozzá!