ZETApress

hírportál

Meskó Észak-Amerikában

Meskó ZoltánA minap jelent meg Meskó Zoltán ? Bálint Mátyás: MESKÓ ? Az NFL első kézből című 264 oldalas kötete az Art Nouveau Kiadó gondozásában. Bálint Mátyás 2003 óta a Nemzeti Sport munkatársa, jelenleg vezető szerkesztője. Ez a negyedik könyve ? tudtuk meg, az Alexandra Kiadó könyvajánlatából.

Sok levélváltás, több Skype-beszélgetés és megannyi érvelés előzte meg azt a napot, amikor Meskó Zoltán rábólintott arra a felkérésre, hogy Magyarországon, magyarul, a magyar NFL-rajongók számára jelentesse meg önéletrajzát. Meskó Zoltán elhozta nekünk Amerikát és a világ leggazdagabb sportbajnokságát. A New England Patriots, a Pittsburgh Steelers és a Cincinnati Bengals korábbi puntere bevallotta: őt végül a felesége beszélte rá a könyv megírására, mondván, jó lesz majd a történetét lapozgatni évtizedek múlva?

Meskó életútja ráadásul mindenki számára tanulságos lehet, amit azzal ért el a szerzőpáros (a sportoló gondolatait Bálint Mátyás, a Nemzeti Sport vezető szerkesztője rendezte könyvformába), hogy valamennyi témánál igyekeztek a lehető legmélyebbre ásni ? a szöveg olvasása közben döbben rá az ember, hogy ebben a kötetben valóban nincsenek tabuk. A főszereplő kendőzetlenül lenül vall a máig fájó New Englandi kirúgásáról, és mindezt olyan stílusban meséli el, hogy az olvasó úgy érzi, őt fosztották meg az álmától. Rajta keresztül megismerhetjük az igazi Tom Bradyt és Bill Belichicket, kiderül, hogy meglepte-e a Patriots öltözőjét, amikor a csapat egyik legjobbját, Aaron Hernandezt kegyetlenséggel elkövetett, előre megfontolt emberölés miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték?

Meskó Zoltán Temesvárról indulva valósította meg az amerikai álmot, egész életében fittyet hányva esélyekre és valószínűségekre, amióta csak családjával bekerült az ötvenötezer nyertes közé a zöldkártyalottó-sorsoláson ? tíz-egynéhány millió jelentkező közül. Hihetetlen utazása során meg sem állt a világ leggazdagabb sportbajnoksága, az NFL nagy-döntőjéig, a híres Super Bowlig, miközben kétszeresen is kívülállóként ? bevándorlóként a tősgyökeres amerikaiak, és különc rúgójátékosként a vérbeli amerikai-futballjátékosok között ? a Michigan egyetem legendás csapatának kapitánya is lett. Játszott minden idők egyik legjobb és legöntörvényűbb edzője, Bill Belichick keze alatt, szerepelt egy csapatban a tökéletes futballjátékossal, Tom Bradyvel, és a New England Patriots, a Pittsburgh Steelers és a Cincinnati Bengals együtteseinél megtapasztalta a profi elitbajnokság csillogását és árnyoldalait egyaránt. És mindig volt egy B terve ? olvasható a könyv hátsó borítólapján.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=VsWXPs_YLws[/youtube]

Édesanyám mindig azt mondta, a tanulás a legfontosabb, és ha nem egy gyorsétterem pultjában akarok kikötni, akkor ezt véssem az eszembe ? talán az anyai intelemnek is köszönhetően kezdetben a foci számomra pusztán eszköz volt ahhoz, hogy bejussak az egyetemre. Nem akartam mindenáron NFL-játékos lenni, csak elvégeztem, amit kellett, a legjobb tudásom szerint, aztán egyszer csak eljutottam a Super Bowlig… Ha a kis dolgokat lépésről lépésre megteszed az életedben, esélyes, hogy azon kapod magad: valami nagy lehetőség kapujában állsz! Erről szól az én történetem is ? vallja Meskó Zoltán önéletrajzi kötete belső borítólapján.

Szóljon hozzá!