ZETApress

hírportál

Védhetetlen gólok a rasszizmus ellen

Rúgj gólt a rasszizmus ellen 1A tájékozódást, az irányított mozgást és a célzást is szinte teljesen ellehetetlenítő, 8 dioptriás szemüvegben rúghattak kapura azok az érdeklődők, résztvevők és szimpatizánsok, akik részt vettek a Polgári Platform Rúgj gólt a rasszizmus ellen! jelmondattal tartott nyilvános szabadtéri grundfociján a Jászai Mari téren.

A játékba − amellyel a hazai pályákon tapasztalható gyűlöletkeltő megnyilvánulások elleni küzdelem jelentőségére hívták fel a figyelmet a szervezők −, bekapcsolódott Hrepka Ádám és Szatmári Lóránd, az MTK labdarúgói, valamint Kálna Dávid freestyle labdarúgó is. A kapura rúgásokat pedig Egri Viktor, a Digi Sport kommentátora élőben közvetítette a rögtönzött pálya szélén figyelő közönségnek.

A kezdeményezésnek különös apropót adott, hogy a tiltakozó akciót követően nem sokkal léphet pályára a Feröer-szigetek elleni utolsó hazai Európa-bajnoki selejtezőjén a magyar válogatott, amelyet csak azért buzdíthat a lelátókról több tízezer szurkoló, mert az UEFA a magyar szövetség fellebbezésére felfüggesztette a szeptember 4-ei Magyarország?Románia 0:0-ás mérkőzésen elhangzott rasszista bekiabálások miatt kirótt stadionbezárást.

A grundfocin megjelenteket köszöntve Kész Zoltán, a Polgári Platform elnöke kiemelte, a 8 dioptriás szemüveg reményei szerint pontosan érzékelteti, milyen torz módon is látja a világot, aki a rasszizmuson keresztül szemléli azt. Hozzátette, a Polgári Platform Szurkoljunk a rasszizmus ellen kampányának célja, hogy hazánkban is emeljék fel végre a szavukat a kulturált szurkolók, legyenek végre ők a hangosabb tábor. ? Nem ülhetünk ölbe tett kézzel nézve, hogy teljesen elnéptelenednek a stadionok. Teremtsük meg újra a szurkolói kultúrát, hogy a családok ne csak a tévé elől élvezhessék a meccseket, hogy a szülők biztonságban vihessék ki gyermekeiket egy mérkőzésre. Az szeretnénk, ha kialakulna egy normális szurkolói közösség, amely kitaszítja magából a rasszistákat! ? fogalmazott.

? Az ember szívesen áll jó kezdeményezések mellé, így teljesen magától értetődő volt, hogy Klubunk örömmel részt vesz a mai eseményen. A rasszizmus problémája olyan kérdés, melyre minden lehetséges módon fel kell hívni a figyelmet ? mondta. Szatmári Lóránd, szintén az MTK játékosa hozzátette: Örömmel csatlakoztunk a kezdeményezéshez, hiszen fontos témáról van szó. Mi mindenkihez nyitottan állunk hozzá, így akárki is lép be az öltözőbe, szeretettel fogadjuk, akárhonnan is jött vagy akármilyen is a bőrszíne. Ezt a gondolkodásmódot szeretnénk továbbadni a mai esemény résztvevői és a közvélemény felé ? mondta a játék során Hrepka Ádám, az MTK Budapest labdarúgója.

− Jó látni, ha fellépek valahol, vagy csak gyakorolok az utcán, körém gyűlnek az emberek, a járókelők, és függetlenül attól, hogy − konkrét, vagy átvitt értelemben − honnan jönnek, hová tartanak, csak élvezik a sportot. Szeretném azt gondolni, hogy már kinőttünk abból, hogy rasszokon keresztül közelítsünk az emberekhez, olyan mértékben globalizálódunk, hogy lassan már nem is országokban gondolkodunk; van a Föld, ezen kell nekünk együtt élnünk ? fogalmazott az esemény kapcsán Kálna Dávid, freestyle labdarúgó.

Rúgj gólt a rasszizmus ellen 2? Aki az ellenfelet rossz labdarúgó vagy jó labdarúgó kategórián kívül bármilyen más szempont alapján megkülönbözteti, az pont a sport lényegét nem ismeri. A futball vonzereje abban áll, hogy akárki győzhet, ha tehetségesebb, szorgalmasabb és szervezettebb, mint a másik ? emelte ki Egri Viktor, a Digi Sport kommentátora.

A Polgári Platform 2013 őszén indította Szurkoljunk a rasszizmus ellen! kampányát annak érdekében, hogy a pályákról ? a drukkerekkel közösen ? kiűzze a rasszizmust, a lelátókat pedig ismét a csapatukat buzdító szurkolók tölthessék meg. A szervezet a tavalyi bajnokság alatt számos antirasszista demonstrációt, szakmai kerekasztal-beszélgetést tartott, valamint elindította figyelemfelhívó kezdőrúgó kampányát, amelyben a hazai sport és közélet olyan kiválóságai vállaltak szerepet, mint Gesztesi Károly színművész, Pisont István, Hajdú Attila és Rudolf Gergely egykori és jelenlegi klasszis labdarúgók. Kampányát több hazai klub támogatja, köztük a Budapest Honvéd, a Ferencváros, a Győri ETO, az MTK Budapest és a Vasas FC. A rasszizmus elleni küzdelem egyik legfontosabb csatornája a stadionok világa, itt figyelhető meg leginkább a szélsőségek térnyerése. A Polgári Platform Szurkoljunk a rasszizmus ellen! projektjének célja, hogy különböző fórumokon keresztül hívja fel a rasszizmus elleni küzdelem jelentőségére a figyelmet, és hogy megmutassa, lehet gyűlöletkeltés nélkül is szurkolni.

2 hozzászólás

  1. Az Eb-selejtezők F-csoportjának 9. fordulójában tegnap este az Üllői úti közönség előtt 0:1-es félidő után 2:1-re legyőztük Feröer-szigetek focistáit – láttuk az m4-en. A tabella állása a vasárnapi záróforduló előtt: 1. Észak-Írország 20, 2. Románia 17, 3. Magyarország 16, 4. Finnország 11, 5. Feröer-szigetek 6, 6. Görögország 3 ponttal. Vasárnap este Athénben lépünk pályára. A románok Feröer-szigeteken, az észak-írek Finnországban játszanak. Az 1-2. helyezett kijut a 2016. június 10-e és júliusi 10-e közötti franciaországi Eb-re, míg a 3. helyezett osztályozón harcolhatja ki részvételét.

  2. Ott leszünk a jövő nyári foci Eb-n! A csütörtöki oslói 1:0-ás győzelmünket követően ma este a Groupama Arénában 2:1-re vertük a norvégokat, így 3:1-es összesítéssel továbbjutottunk az osztályozóból. A 2016-os kontinensviadal csoportkörének sorsolása december 12-én szombaton 18 órakor lesz Párizsban.