ZETApress

hírportál

Rekord a harmincadikon

TIMEX sportos karórámRekordot jelentő, 25 ezernél is több indulót várnak a jövő héten szombat-vasárnap sorra kerülő 30. Spar Budapest Maraton Futófesztiválra ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, a Vigadó téren horgonyzó Columbus állóhajón.

Kocsis Árpád, a szervező Budapest Sportiroda (BSI) ügyvezetője elmondta, hogy a világ egyik legszebb maratoni pályája a budapesti, a rendezésben pedig közelítenek a világszínvonalhoz. Ezt bizonyítja szerinte az egyre nagyobb külföldi érdeklődés, idén ugyanis 77 országból több mint ötezer futó nevezett a különböző távokra. Ezernél is több magyarországi településről érkeznek résztvevők Budapestre, Európa új futófővárosába ? mondta Kocsis Árpád, aki az 1988-as 5. IBUSZ Budapest Maratonon futotta le először a 42 km-es távot, 1989-ben már szervezőként vett részt benne, s az idei már a 25. versenye lesz, amelyben szervezőként tevékenykedik. A számozásban nincs elírás, 1994-95-ben nem rendeztek Budapest Maratont!

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelezte, hogy az EMMI már 4. éve képviselteti magát a viadalon, idén két váltót is indítanak, amelyekben fogyatékkal élő sportolókkal futnak együtt. Balog miniszterrel együtt rajthoz áll dr. Szabó Tünde sportért és Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár mellett Farkas Anikó kabinetfőnök, akik 4×10 km-t futnak. A Futófesztivál jó példa arra, hogy hazánk sportnemzetből sportoló nemzetté válik. Ezt támasztja alá az is, hogy idén már több mint egymillió diák vesz részt a mindennapos testnevelésben ? mondta el a tárcavezető, majd Kocsis Árpáddal közös szándéknyilatkozatot írt alá, amely az EMMI és a BSI a sport népszerűsítésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

A maraton ? amely egyben országos bajnokság is ? útvonala a főváros legszebb részein halad keresztül. A Hősök teréről az Andrássy úton indul el a mezőny, amely a Bajcsy-Zsilinszky úton folytatja útját, majd a Margit híd felől keresztül fut a Margitszigeten, és az Árpád hídon tér vissza Pestre. A Pesti alsó rakpart után a Lánchídon át Budára jutnak el a futók, elfutnak a Várkert bazár előtt, majd az Alagúton futnak vissza a Clark Ádám térre, hogy aztán a Szabadság hídon érkeznek vissza Pestre. Következik ismét a Pesti alsó rakpart, azután az Árpád híd?Margitsziget?Margit híd útvonal, s irány ismét a Városliget, ahol a cél az ’56-osok terén lesz. Útközben 38 zenei pont és 11 frissítő hely várja az indulókat.

A program szombaton 11:30-kor családi futással kezdődik, a 30. SPAR Budapest Maraton másnap 09:30-kor rajtol a Hősök teréről, de már a ma délelőtti sajtótájékoztatón is lehetett nyerni! Három tesztkérdésre a helyesnek vélt válaszokat kellett bekarikázni vagy aláhúzni, s ez mindössze hármunknak sikerült! Jómagam egy TIMEX sportos karórát nyertem, míg a további két nyeremény egy Spuri futócipő utalvány volt 40 ezer forintértékben és 2 fő részére 2 éjszakára szóló wellness utalvány a siófoki Hotel Azúr felajánlásából. A kérdések, a lehetséges és bennük a válaszaim:

1. A Jubileumi 30. SPAR Budapest Maraton? Fesztivál két napjára 35.400 db rajtszám készült, ami 1770 négyzetméter összfelületet jelent. Minek felel ez meg?
A. 141 vitorlás hajó vászonfelületének a 470-es hajóosztályban,
B. egymás mellé helyezve a rajtszámokat 7100 m hosszú ösvényt kapnánk, ami kb. másfél Szigetkörnek felel meg?
C. ennyi rajtszám három kézilabda pályát takarna be.

2. A két nap alatt kiosztásra kerülő érmek súlya 2030 kg. Mihez áll ez a legközelebb?
A. annyi, mint 33.333 darab zsemle,
B. annyi, mint három Formula?1-es autó súlya,
C. annyi, mint egy afrikai elefánt tehén súlya.

3. A kétnapos eseményen a tervezett vízfelhasználás közel 30 ezer liter. Ez mivel egyenlő?
A. egy 50 m hosszú, 25 m széles medence űrtartalma, ha az 2,2 m mély,
B. 500 elefántbébi napi vízfogyasztása,
C. 8 lajtos kocsit töltene meg a nyári kánikulai locsoláskor.

Szóljon hozzá!