ZETApress

hírportál

Sportösztöndíj fiataloknak

Magyar Sportcsillag ÖsztöndíjA Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogramjába szeptember végéig pályázhatnak még az élsportolók ? tudatta Tiszolczkiné Petres Mónika, a Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetség (MEFS) kommunikációs vezetője.

Havonta akár 200 ezer forintos támogatást is kaphatnak azok a 35. életévüket még nem betöltő élsportolók, akik a magyarországi felsőoktatási intézményekben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek, olimpiai/paralimpiai versenyszámban tagjai a magyar nemzeti válogatottnak és felnőtt korcsoportban nemzetközi éremszerzési esélyre jogosító sportteljesítményükkel Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai/paralimpiai éremre esélyesek. Az ösztöndíjprogramban való részvétel feltétele az is, hogy a pályázók diplomával még ne rendelkezzenek, tehát az első felsőfokú végzettség ? alapfokozatnak vagy az osztatlan képzésben szervezett mesterfokozatnak ? megszerzésére irányuljanak még tanulmányaik.

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjának mértéke olimpiai, paralimpiai érmeseknél 204 ezer forint/hó, éremesélyeseknél és világbajnoki érmeseknél 170 ezer forint/hó. Világbajnoki éremesélyeseknél és Európa-bajnoki érmeseknél 136 ezer forint/hó. Európa-bajnoki éremesélyeseknél pedig 102 ezer forint/hó. Az ösztöndíj mértékének meghatározásakor több ösztöndíj-kategóriának való egyidejű megfelelés esetén a jelentkezőt a magasabb összegű ösztöndíj-kategóriába sorolják, egy ösztöndíj-kategórián belül több éremmel való rendelkezés esetén azonban az ösztöndíj összege nem módosul. Az ösztöndíj a sportról szóló 2004. évi I. törvény szerint adható Gerevich Aladár-sportösztöndíj mellett is folyósítható.

A pályázatokat 2 példányban szeptember 30-án szerdáig kell postára adni vagy személyesen eljuttatni az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságára, az 1054 Budapest V. Hold utca 1-be. A jelentkezési laphoz a kitöltött adatvédelmi nyilatkozat mellett csatolni kell a felsőoktatási felsőfokú tanulmányokat igazoló dokumentum (hallgatói jogviszony igazolás) másolatát is. A postára adással egyidejűleg a sportcsillag@emmi.gov.hu címre elektronikusan is kérik beküldeni a jelentkezési dokumentációt. A beérkező pályázatok áttanulmányozását követően írásban értesíti az Államtitkárság a jelentkezőket a miniszter döntéséről.

Tavaly a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogramja révén Gyurta Dániel, a MEFS elnökségi tagja; Dombi Rudolf, Risztov Éva, Szabó Gabriella és Szilágyi Áron olimpiai bajnokok; Cseh László, Bátori Bence, Burján Csaba, Knoch Viktor, Béres Bence, Joó Abigél és Jansik Szilárd Universiade-bajnokok; valamint számos egyetemi világbajnokságon érmes sportoló kapott havonta támogatást.

Szóljon hozzá!