ZETApress

hírportál

Egyetemes siker a Lánchídnál

5. MVM Energia FutamTaroltak az egyetemi csapatok az 5. MVM Energia Futamon: ötből három kategóriában is egyetemi csapat győzött ma a belvárosi Széchenyi István téren. A hétfő délelőtti Szentendrei úti sajtótájékoztatójukról idekattintva olvashatunk.

A nem hagyományos meghajtású járművek legrangosabb budapesti versenyének és seregszemléjének célja, hogy a fenntartható városi közlekedést népszerűsítse, valamint támogassa a környezetvédelmi fejlesztéseket és a fiatal mérnökök munkáját. Mintegy negyven csapat különleges prototípusai, átalakított szériaautói, elektromos versenyautói, gokartjai és motorjai versenyeztek a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Széchenyi téren. Az 5. MVM Energia Futam során az egyetemek által indított csapatok kimagasló sikereket értek el.

Épített jármű kategóriában a győztesnek járó trófeát a győri Széchenyi István Egyetem SZEnergy Team Wirecar csapata emelhette a magasba. A pneumatikus járművek versenyében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Műszakik Kanóc Team, míg az épített versenyjárművek futamában a Debreceni Egyetem DE-DC Racing Team Bosch csapata diadalmaskodott. Az átépített járműveknél az elektromossá alakított Daihatsuval versenyző Gabacar, a motoroknál pedig az EV-Sport Utolsó Mohikán csapata nyert egy szintén elektromos meghajtásúvá átépített szériamotorral.

A szakmai versenyek összdíjazása meghaladta a másfél millió forintot. Emellett a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) az Energia Futam keretében külön honorálta az egyetemek által indított csapatokat. Így a Debreceni Egyetem és a BME öt-öt csapata, valamint a győri Széchenyi István Egyetem négy alakulata egy-egymillió forint, míg az Óbudai Egyetem két résztvevő csapata összesen félmillió forint innovációs támogatást kapott.

A korábbi évek hagyományához híven, idén is megrendezték a Sztár Futamot, ahol ismert emberek két kategóriában ? gyorsasági és ügyességi számban ? lebutított elektro-gokarton mérhették össze tudásukat. A gyorsasági futamban Darázsi Zsolt a Szalay Dakar Team kamionversenyzője, az ügyességiben pedig Szolnoki-Kovács Péter a Soerii & Poolek zenekarból végzett az élen. Rajtuk kívül ringbe szállt még többek közt Vágó Piros, Szekeres Nóra vagy a Hooligans-ből ismert Endi.

Szóljon hozzá!