ZETApress

hírportál

Lovasterápiás verseny Fóton

Törpike lóhátonA Magyar Lovasterápia Szövetség (MLTSZ) a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) védnökségével és támogatásával jövő hétvégén, szeptember 25-27-én immáron 11. alkalommal rendezi meg nemzetközi és hazai Díjlovas Versenyét (CDI3*/CDN) és Lovasterápiás Versenyét az NGYSZ fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában.

Az előző évekhez hasonlóan idén is nemzetközi keretek között zajlik a Díjlovas Verseny, melyre várhatóan 80 lóval neveznek hazai és külföldi lovasok. A háromnapos Díjlovas Verseny résztvevői nehéz, közép és könnyű osztályú díjlovas kategóriában mérik össze a tudásukat. A korábbi évekhez hasonlóan a nemzetközi versenyen többek között Szent György-díj, Intermediate I., Intermediate I. Kűr, Intermediate II., Nagydíj, Nagydíj Special, valamint Nagydíj Kűr versenyszámokat rendeznek.

A Lovasterápiás Verseny a tavalyi évhez hasonlóan idén is háromnapos lesz péntektől vasárnapig, melyre 27 csapat nevezett az ország minden pontjáról. A hiperaktív, tanulásban, illetve értelmileg akadályozott gyerekek hagyományainkhoz híven önállóan lovagolnak ügyességi pályán, illetve díjlovas programot mutatnak be lépésben és ügetésben. A Jámbor Vilmos Emlékversenyen csapatok versenyeznek egymással vezetett lovon, a gyerekeknek játékos feladatokat kell lóháton megoldaniuk. A gyógypedagógiai lovastorna versenyszámra hiperaktív, tanulásban akadályozott, illetve értelmileg akadályozott gyermekek nevezhetnek három életkori kategóriában. A Mádl Ferenc Emlékversenyen a versenyzők bármilyen mesét, történetet előadhatnak, melyben a lovason kívül a ló is fontos szerepet kap.

A látássérült gyermekek számára külön versenyszámokat hirdetünk meg: ügyességi feladatokat vezetett lovon és gyógypedagógiai lovastornát kezdő és haladó lovasok számára. Az idei versenyen is megrendezzük az egészséges és sérült lovasok közös, játékos versenyszámát, mely a korábbi években is nagy érdeklődésre tartott számot. A versenyszám megrendezésével az a célunk, hogy az egészséges és sérült lovasok közösen versenyezzenek, szerepeljenek, jobban megismerjék egymást, ezáltal is hangsúlyozva az integráció fontosságát. Terveink szerint idén is sor kerül a Díjlovagló Parasport versenyszámra, mely egyben a mozgásukban akadályozott felnőtt lovasok számára az Országos Bajnokság is lesz.

A háromnapos esemény célja a lovasterápia és a lovassport minden ágának népszerűsítése, versenyzési lehetőség megteremtése sérült gyermekek és fiatalok számára, valamint a lovasterápia, mint kiegészítő terápiás eljárás népszerűsítése, és a benne rejlő fejlesztési lehetőségek bemutatása. Az OTP Bank, mint a Gyermekmentő Szolgálat főtámogatója, hosszú évek óta segíti a szervezet sokrétű egészségügyi programját. Az idei OTP Bank Fogászati Roadshow utolsó (magyarországi) állomása az NGYSZ Fóti Lovasterápiás és Oktató Központja lesz, ahol a Díjlovas Verseny alatt minden nap 9 és 17 óra között vehetnek részt a gyerekek az ingyenes fogászati szűrésen és szaktanácsadáson. A fogorvosok munkáját arcfestők, kézművesek segítik, akik barátságos eseménnyé teszik a fogászati vizsgálatot.

Az ELMŰ ? ÉMÁSZ Társaságcsoport a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal közösen fóti intézetünkben egy Élhető Jövő Parkot alakított ki. Az ELMŰ nemcsak a verseny támogatója, hanem egyúttal bemutatja azokat a megújuló energiával kapcsolatos projekteket is, melyek az ő támogatásukkal valósultak meg. A Mercedes-Benz Hungária, mint a verseny kiemelt támogatója kihozza a MobileKids (MoKi) programját egy fantasztikus gyerek KRESZ-pályával, ahol kis autókkal és biciklikkel lehet közlekedni. Hogy a szülők se unatkozzanak, lesz Mercedes autóbemutató és próbavezetés is.

A rendezvény mindhárom napjára kitelepül a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionja is, melyben a látogatókat orvosaink nőgyógyászati tanácsadással várják. A nőgyógyászati kamion működését a Waberer?s-Szemerey Logisztika Kft. és a Waberer?s International Zrt. támogatja. Az MLTSZ munkájáról bővebb információ idekattintva található. Minden érdeklődőt szeretettel várunk ingyenes rendezvényünkön! ? mondta Lengyel Orsolya, az NGYSZ sajtóreferense.

Szóljon hozzá!