ZETApress

hírportál

Fogatlovak Mezőhegyesen

Gladiátor az ArénábanJövő hét végén, szeptember 24-én csütörtöktől 27-én vasárnapig Mezőhegyesen rendezik meg először a fiatal fogatlovak világbajnokságát ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Magyar Sport Házában. Mint két hete megírtuk, nevezni szeptember 14-én hétfőig lehetett.

Pap István Tibor, a házigazda Mezőhegyesi Állami Ménes igazgatója kifejtette, hogy más szakágakban ez a vb már régóta létezik és nagy a presztízse, ugyanakkor fogathajtásban most először írta ki a nemzetközi szövetség (FEI). Egyben nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy elsőként a magyar pályázatra esett a választás. ? Ennek a versenynek köszönhetően a fiatal lovak szintről szintre lépve integrálódhatnak a rendes világbajnokságok fogataiba. A tenyésztés szempontjából is fontos ez a verseny, illetve nagyszerű piaci kilátásokat nyit meg, a versenyzőknek pedig kiváló lehetőség, hogy jó lovakat találjanak és vegyenek ? mondta a legrégebbi, 1784-ben alapított, 231 éves állami ménes vezetője, aki egyben a Magyar Lovassport Szövetség elnökségi tagja és a Szervezőbizottság elnöke.

A vb-n öt-, hat- és hétéves lovak mérik össze a tudásukat egyesfogatban, külön kategóriába sorolva. A verseny leginkább a fedeles világkupákhoz hasonlít majd, azaz a maraton- és az akadályhajtás elemeit ötvözik. A pályát ? ahogy a szeptember 13-án vasárnap kettős magyar sikerrel zárult fábiánsebestyéni kettesfogathajtó-világbajnokságon ? Fintha Gábor nemzetközi 4-es szintű pályaépítő készíti. (Csak hét ilyen minősítésű szakember van a világon!) A korosztályok pályái között lesznek különbségek, a legidősebb lovak esetében például már megjelenik a vizes akadály is.

A viadalon, amelyet kulturális programok ? többek között a Nemzeti Lovas Színház bemutatója és népművészeti kirakodóvásár ? színesítenek, kilenc nemzet 39 lova indul. Lettek volna többen is, de a franciák reggel, míg a belgák épp a sajtótájékoztató idején mondták le a részvételt. Az ok a tömeges migráció miatti nyugat-európai fokozott határvédelem, mert a lószállító kamionoknak sokáig kellene várakozniuk az átlépéshez. Eddig a Békés megyei települést elkerülték a bevándorlók, de a ma éjfélre elkészült Bács-Kiskun és Csongrád megyei magyar-szerb műszaki határzár miatt félő, hogy az emberáradat Romániából feléjük fog beáramlani!

A sajtótájékoztató kezdetén Pintér Tibor és Békefi Viktória Halász Jutka Mit tehetnék érted? című gyermekdalát, búcsúzóul pedig Máté Péter Elmegyek című slágerét adta elő gitárkísérettel. Mezőhegyesen lóhátról fognak énekelni, s táncosok is lesznek körülöttük. (Tavaly november 8-án a Lurdy Házban tartottak bemutatót, melyről idekattintva olvashatunk.) Tibor elmondta, hogy november 28-29-én szombat-vasárnap délután az UNIQA Lovaskupán a Gladiátor című musicalt mutatják be lóháton a Papp László Budapest Sportarénában. A darabbeli kocsiversenyen Lázár Vilmos és fivére, Zoltán is rajthoz áll, míg a szereplők közül Wolf Katit és Sasvári Sándort említette az agrárvégzettségű színházigazgató.

A fiatal lovak vb-jét a többi szakágban állandó helyszínen rendezik, de fogathajtásban az első hármat különböző városokban bonyolítják le, majd a három rendező közül ? jövőre a franciaországi Conty lesz a házigazda ? választ egyet a FEI. Pap István Tibor megemlítette, hogy szeretnék elnyerni az állandó rendezés lehetőségét! A franciák most nem lesznek itt, pedig lenne mit tanulniuk tőlünk, magyaroktól.

Szóljon hozzá!