ZETApress

hírportál

Villanyautók a Lánchídnál

2012-es rajt az MTA Székháza előttNem hagyományos meghajtású járművek derbije lesz immár negyedszer a Lánchíd pesti hídfőjénél szombaton az 5. MVM Energia Futamon. A nem hagyományos meghajtású járművek versenyének és seregszemléjének célja a fenntartható városi közlekedés népszerűsítése.

S miért csak negyedszer, ha ez már az ötödik? ? Mert az elsőt 2011-ben az Andrássy úton rendezték. Fővédnöke idén is Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter lesz. Az MVM Zrt. évről-évre azzal a céllal rendezi meg a MVM Energia Futamot, hogy támogassa a környezetvédelmi fejlesztéseket, az innovációt és a fiatal mérnökök munkáját. A szervezők fontosnak tartják a lakosság környezettudatos gondolkodásának formálását azáltal, hogy testközelbe hozzák a közeljövőben elérhető, benzin vagy gázolaj nélkül működő, nem mindennapi hajtású járműveket.

? A társaságcsoport életében kiemelt szerepet töltenek be a környezetvédelmi és fenntarthatósági aktivitások. Az MVM Partner révén az elektromos autótöltő hálózat kiépítését is elkezdtük. A szél- és vízerőművekkel is rendelkező MVM Csoport kiemelt célja, hogy még inkább kivegye részét a zöld technológiák népszerűsítéséből és felhasználásából, valamint, hogy támogassa a hazai energetikai innovációkat, újításokat ? mondta Csiba Péter, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója délelőtt a Szentendrei úti sajtótájékoztatón.

5. MVM Energia FutamAz Európai Mobilitási Hét társrendezvényeként zajló 5. MVM Energia Futamon mintegy negyven csapat különleges prototípusai, átalakított szériaautói, elektromos versenyautói és motorjai versenyeznek majd szeptember 19-én szombaton Budapest szívében, a Széchenyi téren ? mondta el Bognár Gábor versenyigazgató. A győri Arrabona Rally Club elnöke kérdésemre hozzátette, hogy tavaly több mint hetven csapat ? köztük néhány külföldi is ? jelentkezett, idén viszont meghívásos alapon csak magyarok jönnek. Győrött már 2007-ben rendeztek hasonló futamokat, az autó-motor versenybírók most is onnan jönnek. Az európai fővárosok közül Budapest rendezett elsőként energiafutamot, de azóta már több főváros is átvette példánkat. A futam látogatói a nyitott boxutcában testközelből is megismerkedhetnek a nem mindennapi járművekkel, az érdeklődők pedig kipróbálhatják a már kereskedelmi forgalomban is kapható elektromos- és plug-in hibridautókat, amelyek a következő évtizedekben forradalmasíthatják a városi közlekedést. Egy-egy villanymotort, -gokartot és -autót mi is megcsodálhattunk.

Boxoló a boxutcában

A versenyen részt vevő saját építésű vagy átépített közlekedési eszközöket hajthatja elektromos áram, sűrített levegő és természetesen emberi erő is. A versenyben résztvevőknek azonban nem elég a gyorsaság, a sikeres szerepléshez elengedhetetlen a megbízhatóság, a kreativitás és az innovatív gondolkodásmód, melyet közel másfél millió forint összdíjazású díjakkal jutalmaznak. Lesz Motorkerékpár-, Épített jármű-, Pneumatikus jármű-, Épített verseny jármű-, Profi e-gokart, Közönség e-gokart és Átépített jármű-kategória, melyeken a szabad edzés és az időmérő edzés alapján a rajtrácsról indulnak a versenyzők. Közben sztárfutam is lesz elektromos gokarton magyar hírességeknek, köztük a médiából ismert Vágó Pirosnak és Szekeres Nórának, valamint a boxoló Kovács Kokó Istvánnak. Az ingyenes esemény nemcsak az autó-motorsportok szerelmeseinek biztosít izgalmas kikapcsolódást, hiszen a BMX és triál-kerékpárosok mellett gyerekeknek szóló, a fenntartható fejlődéshez köthető programokkal, látványos fizikai és kémiai bemutatókkal, 17 órától 17:45-ig pedig Bermuda-, majd 18:05-től 18:55-ig Soerii és Poolek-koncerttel várják az érdeklődőket. További információk idekattintva találhatók.

Szóljon hozzá!