ZETApress

hírportál

Polifarbe az iskolásokért

Csanádi SportsuliÚjabb három tornacsarnokot újítottak fel A mi iskolánk bajnoka-program keretében ? adtuk hírül 9-én szerdán sportrovatunkban. Ruzsa Viktor, a Civil Rádió szerkesztő-riportere a helyszínen járt és elbeszélgetett a résztvevőkkel. Az alábbiakban a szeptember 16-án szerdán 16 órakor kezdődő 117 perc című délutáni magazinban elhangzó anyag szerkesztett változatát olvashatjuk.

Sokan tanulnak különböző speciális szakiskolákban ? legyen szó különféle művészeti-, vagy épp sportiskoláról. De vajon tudják-e az egyes művészeti- vagy sportiskolákba járó kis diákok, hogy kik a nagy elődök? Kik koptatták előttük az iskolapadot? Ehhez is hozzájárulhat a Magyar Olimpiai Bizottság, a Diáksport Szövetség és a Polifarbe Festékgyár A mi iskolánk bajnoka címmel meghirdetett közös programja, melynek keretében több hazai intézmény, köztük a Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola és Középiskola két tornacsarnoka is megújult ? ráadásul egyiket Kozák Danuta kajakozóról, másikat pedig Lőrincz Tamás birkózóról nevezték el. A felújított tornacsarnokokat szeptember 9-én szerdán adták át ünnepélyes keretek között. Az ünnepségen jelen volt Karácsony Gergely (LMP), az iskolának otthont adó Zugló polgármestere is.

Balogh Gábor, a Diáksport Szövetség elnöke elmondta, hogy a Szövetség munkatársaival együtt 2 évvel ezelőtt kezdtek el gondolkodni azon, hogyan lehetne népszerűsíteni a diáksportot, hogyan lehetne az élsportolókat jobban bevinni az egyes iskolák falai közé. Emellett aktívan részt vettek az idén bevezetett mindennapos iskolai testnevelés konkrét feladatainak kidolgozásában. Nem csak a Csanádi Árpád Általános Iskolával, Sportiskolával és Középiskolával, hanem vidéki intézményekkel is jó kapcsolatban vannak ? neveztek már el tornacsarnokot például Dombi Rudolfról is.

Rabi Ferencné, az Intézmény vezetője és munkatársai számára nem volt meglepetés az idén szeptembertől bevezetésre kerülő kötelező mindennapos testnevelés, hiszen ? ahogy a vezető asszony büszkén dicsekedett el vele ? a Csanádi az ország egyetlen olyan iskolája, ahol mindenki sportol, kezdve az általános iskolásoktól egészen a középiskolásokig. A tanítás itt a gyerekek reggeli edzéséhez igazodva délelőtt 09:50-kor kezdődik. A vezető asszony kiemelten fontosnak tartja, hogy a sport jellemformáló, tartást ad a gyerekeknek. Emellett pedig kiemelten odafigyelnek a gyerekek egészséges életmódjára is, mint például az iskolai menza kínálatára, a helyes táplálkozásra. Hozzá tette: fontos, hogy a bevitt tápanyagok segítsék a gyerekek sporttevékenységét. Érdemesnek gondoltam megkérdezni, hogy a kajak és a birkózás mellett milyen sportágak közül választhatnak a gyerekek ? Rabi Ferencné elmondta, hogy van futball, triatlon, kosárlabda, vízi sportok, öttusa. Mivel azonban egy-egy adott sportágban kevés a gyerek, ezért próbálják a rokon sportágakat összepárosítani, illetve az azokkal foglalkozó gyerekeket egybe csoportosítani. Végezetül elmondta, hogy nagyon jó kapcsolatot tartanak fenn a sportegyesületekkel, például a KSI-vel, a BVSC-vel, az MTK-val és a Fradival.

Az Iskola egyik volt növendéke Kozák Danuta többszörös olimpiai bajnok kajakozó. Mint elmondta, hatalmas élmény számára, hogy visszatérhetett abba az iskolába, ahol ? ahogy fogalmazott ? négy évet töltött el fiatalságából, az iskola gimnáziumában. Hozzátette: A Csanádiról érdemes tudni, hogy minden nagy tornatermet egy-egy magyar olimpikonról neveztek el. Ez egyfajta tartást is ad számára abban az értelemben, hogy példát tud mutatni az iskola tanulói számára. Engem, mint sportkedvelő, ám a sportokhoz egyáltalán nem értő, kívülálló embert az is érdekelt, hogy hogyan telt számára egy-egy átlagos nap, hogyan zajlott a felkészülés az egyes sporteseményekre. Danuta elmondta: Egy-egy nap általában korai keléssel kezdődött, fél hat-hat óra körül, reggeli edzéssel. Ezt követően az iskolában 10-től délután 3-ig, fél 4-ig volt. A Csanádiban az oktatás a sportoló gyerekek reggeli edzéséhez alkalmazkodva kezdődik. Tanítás után délutáni edzés, majd este, már fáradtan készült a következő napi oktatásra.

Arra irányuló kérdésemre, hogy kaptak-e házi feladatot, Danuta elmondta, hogy igen. Azon kérdés is felmerült bennem, hogy nem neheztelt-e tanáraira azért, mert nem elég a reggeli és délutáni edzés, közte az egész napos tanítás, még házi feladatot is adnak? ? erre ő határozottan úgy válaszolt, hogy nem neheztelt rájuk ezért, hiszen ez az ő élete, ő döntése volt. Kisgyermek kora óta sportol, a kajakkal 9 éves korában ismerkedett meg. Akkor még ilyen korú gyerekek részére nem voltak edzőtáborok, de eredményei egyértelműen arra mutattak, hogy olyan iskolát válasszon, ahol van lehetősége sportolásra, ahol tudják segíteni a fejlődését. Utolsó kérdésem az volt irányába, hogy mit üzen az Iskola jelenlegi tanulóinak, akik mostantól a róla elnevezett tornacsarnokba lépnek. Danuta üzenete ? Soha ne elégedjenek meg magukkal, és mindig vágyjanak többre, persze normális keretek között! ? azt jelenti, hogy legyen meg az egyensúly a tanulás, a család és a sport között.

Sotkó Krisztina, a Polifarbe Festékgyár Kft. marketing-koordinátora elmondta: A mi iskolánk bajnoka-projekt 2014-ben indult el. Elsődleges szempont a rászorultság volt, műszaki felmérést végeztek minden egyes intézményben. A most felújított három intézmény műszaki állaga alapján látszott, hogy legalább 30 éve nem volt felújítva. Mindemellett az intézmény egykori tanítványa, Kozák Danuta a Polifarbe nagykövete is, ez is nagyban hozzá járult ahhoz, hogy az iskola tornatermeit Danuta kérésére felújítsák. A kivitelezési munkálatok elvégzésében a Polifarbe alvállalkozói, szakemberek segítettek. A vállalat munkatársai egy húszas listán gyűjtötték össze, hogy melyek a felújításra szoruló intézmények, de az, hogy a következő évben melyik lesz az a három, azt még ezután döntik majd el. Hozzátette: továbbra is a rászorultsági alapot, az adott tornacsarnok műszaki állapotát veszik majd figyelembe.

Szóljon hozzá!