ZETApress

hírportál

Rekord a Félmaratonon

Rekordot jelentő több mint 16 ezer futó nevezett a mai 30. Wizz Air Budapest Félmaratonra, amely egyben félmaratoni országos bajnokság is. A legnépszerűbb hazai 21,1 kilométeres futóeseményen 65 országból 2100 külföldi állt rajthoz, s Magyarország 921 településéről érkeztek résztvevők. Fotóink Vigh Alex felvételei.

A főváros legszebb részeit érintő verseny útvonalán számos zenei pont várta a futókat: a szambától a dj-ken át az ütősökig többféle stílust hallhatnak az indulók és a szurkolók. A rajt és a cél a városligeti Olof Palme Ház előtt volt, az első futók 9 órakor vágtak neki a távnak. Erősorrendben 09:00-kor, 09:04-kor, 09:08-kor és 09:14-kor indult egy-egy nagyobb csoport, s az utolsó induló 09:20-kor hagyta el a rajtzónát.

A rajtdudát Johann Hegel, a Wizz Air képviselője, valamint Láng Zsolt II. kerületi polgármester és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezelte, ám az utóbbi hamar otthagyta az indítóállás, hogy maga is futásnak eredjen. Nem egyedül képviselte a kormányt, Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára is rajthoz állt. Célba érése után a VIP-zónában az államtitkár-asszony elmondta, hogy az október 10-11-ei 30. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon a tárcától vele fut majd Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és a holnap kinevezésre kerülő Szabó Tünde sportot felügyelő államtitkár is. (Mint köztudott, Simicskó István korábbi sportállamtitkár szeptember 10-től a honvédelmi tárcát vezeti, s ha ma nem is jött el, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel együtt védnökölte a futást.)

Az afganisztáni Mazar-e Sherifben szolgáló katonáink futógépen teljesítették a távot, amit a levegő magas portartalma és 36 Celsius fokos hőmérséklet indokolt. 15-en neveztek, közülük hatan egyéniben, kilencen háromfős triókban vállalták a feladatot. Mivel az időeltolódás két és félóra és ők is a helyi idő szerinti 9-kor indultak, a városligeti rajtkor ők már célba értek. A katonák folyton edzésben vannak, mert a Hazafutás Afganisztánban-program keretében missziós idejük alatt igyekeznek teljesíteni a 4071,4 km-t, mely légvonalban a szolgálati helyük és Budapest közötti távolság. A Camp Marmal táborban műfüves focipálya és jól felszerelt konditerem is rendelkezésükre áll szabadidejük hasznos eltöltéséhez.

A délelőtt 9-kor a Városligetben elrajtolt jubileumi 30. Wizz Air Budapest Félmaratonon együtt indult a Bethesda Gyermekkórház és az SCA Hygiene Products Kft. csapata. Az SCA munkatársai az Anyák Háza futó követeiként hívták fel a figyelmet a kezdeményezés fontosságára. A rajtot megelőzően a nagyréti sátruk előtt az Anyák Házáért indulók egyforma pólóban az Anyák Házára utaló A-betűt formázva összeálltak, hogy felhívják a figyelmet a Törődjünk az élettel! nevű programra, valamint a támogató összefogásra, amelynek segítségével november 19-én csütörtökön ünnepélyes keretek között átadásra kerülhet az Anyák Háza.

Országszerte sok édesanya nem tud gyermeke mellett lenni a kórházi kezelés idején, amikor a pedig leginkább szükségük lenne a gondoskodó ápolásra. Az Anyák Háza a Bethesda Gyermekkórházban működő Országos Gyermekégés-központban hosszabb ideig gyógyuló gyermekek szüleinek nyújt majd segítséget abban, hogy a kórházi ápolás ideje alatt is a gyermekük mellett lehessenek. A félmaratoni futásra Dr. Velkey György főigazgató-főorvost 27 munkatársa ? orvosok, nővérek, pszichológusok ? kísérték el, s lelkes támogatóikkal együtt 128-an vágtak neki a távnak. Már 5. éve vesznek részt a félmaratonon, így rutinos indulónak számítanak. Vannak, akik a teljes távot (21,1 km), mások váltótagként duóban a felét (11,7 + 9,4 km) vagy trióban az egyharmadát (7,4 + 5,9 + 7,8 km) teljesítik, s a gyermekkórház vezetője most az utóbbira készült. A trió 3. tagjaként érkezett be a célba, de ez véletlenül alakult így. Nem az vezérelte, hogy ő kapja a tapsot, amikor váltójuk teljesíti a félmaratont.

Sportolókkal is találkoztam a VIP-zónában. Szilágyi Áron londoni kardvívó olimpiai bajnokunk először futott teljes távot, edzésként 5 kilométereket tesz meg, de a múlt hétvégén 13 kilométer teljesített Fonyódon. Trióban Kovács Kokó István boxoló indult, őt Ungvári Miklós judós váltotta a Műegyetem rakparton, majd amikor a Margit hídnál átadta a stafétát Szabó Gabriella kajakozónak, nem állt le, hanem együtt futottak tovább a célig. A Jóban Rosszbanból Kedvek Richárd teljes távot futott, míg Kárpáti Rebeka, Legerszki Krisztina és Bozsó Péter a trióban váltotta egymást. Ugyancsak trióban indult Szente Vajk, Lévay Viktória és Molnár Andrea is, míg a médiát Horváth Éva, Kovács Áron és Vadon János képviselte.

Leggyorsabban a 2013-as győztes, kenyai Henry Kemboi (1:06:27) teljesítette a 21,1 kilométeres távot. Őt honfitársa, Moses Kipruto Kibire (Benedek-Team) követte 1:06:32 idővel. A legjobb magyar férfi a 3. helyezett Józsa Gábor (MAC) lett 1:06:39 idővel a viadalon, amely magyar bajnokság is volt egyben. (Az ob-n 2. Csere Gáspár, BEAC 1:06:42, 3. Soós Dániel, Budapest Honvéd SE 1:06:44 idővel.) A női versenyben hármas magyar siker született: Kácser Zita (Békéscsabai AC) diadalmaskodott 1:16:50 idővel Szabó Tünde (PVSK) 1:17:31 és Staicu Simona (Dunakeszi VSE) 1:18:44 előtt.

Szóljon hozzá!