ZETApress

hírportál

Kezdenek a jéghokisok

MOL Liga vezetőkMa az újonc MAC Budapest, illetve az Újpest rangadójával megkezdődik a MOL Liga 2015-16-os idénye, amely immár a nyolcadik az ismét bővülő mezőnyű nemzetközi liga életében ? derült ki tegnapi sajtótájékoztatójukon.

Mozgalmas nyarunk volt, hiszen amióta március 14-én a Jegesmedvék megnyerték a MOL Liga 2014-15-ös idényét, áprilisban a magyar férfi felnőtt válogatott feljutott az A-csoportba, és a Románia is feljebb lépett a divízió 1-be. A Jegesmedvék pedig Jegesmedvék ugyan, de már nem Miskolc, hanem a DTVK-sportcsalád vezetéknevével. A döntő másik résztvevője, a HC Nové Zámky sem unatkozott a nyáron, ám sajnos a Szlovák Jégkorong Szövetség nem engedélyezte a zöld-fehéreknek, hogy idén is indulhassanak külföldön, így a most kezdődő idény a felvidékiek nélkül zajlik majd ? a létszám azonban így is emelkedik.

Újoncok és az új vezetőség

Visszatér a nemzetközi ligába a Fehérvár AV19, amelynek a junior-csapata a legutóbbi három U20-as magyar bajnokságot megnyerte, a korosztályos EBEL-ben pedig tavalyelőtt és idén arany-, közte ezüstérmet szerzett ? erre a sikeres keretre építkezve indít immár felnőtt csapatot a MOL Ligában, a sikeredző Tyler Dietrich vezetésével.

A másik újonc a MAC Budapest, amellyel a Fehérvár az idei magyar juniordöntőben találkozott, és amelynek edzését Majoross Gergely vette át, aki az előző idényben a Miskolccal mindent megnyert, a magyar bajnokságot, a MOL Ligát és a Magyar Kupát is, aztán pedig másodedzője volt a feljutó válogatottunknak. A nyolcadik szezonját kezdő MOL Liga tehát ezúttal is bővül: a 2015-16-os évadban kilenc csapattal fut majd. A nyáron az eddigi ügymenetet ismerő, ugyanakkor friss és új ötletekkel érkező menedzsment vette át a MOL Liga irányítását: az új elnök Szőke Álmos, a Red Bull Hugaria ügyvezető igazgatója lett, az alelnök pedig Végh István maradt.

A mezőny

Az új idény legfőbb esélyese ? már csak a hagyomány alapján is ? a címvédő, tehát új nevén DVTK-Jegesmedvék. Miskolcon a keret jobbára egyben maradt, és ahogy tavaly Majoross, idén Mayer Péter kapja meg a lehetőséget, hogy elsőéves felnőtt vezetőedzőként jó alapanyaggal dolgozzon. A tavaszi elődöntősök, a Corona Brasov és a Dunaújvárosi Acélbikák új alapra helyezték a működésüket: előbbi a hazai fiatalságra, utóbbi helyi jégkorong fenntartására koncentrál, a trénerek, Keresztes Ottó, illetve a kanadai Lee Gilbert vezetésével.

Az előző alapszakasz ötödikje és hatodikja, a Debreceni HK és az Újpest is erősödött a holtszezonban. A Hajdúságban a sikeres újoncévadot produkáló mester, az orosz Jevgenyij Muhin ugyan hazaigazolt a KHL-be, ám a helyére honfitársa, Dmitrij Romanov került, akitől hasonló keménységet várnak el, a főváros IV. kerületében pedig továbbra is Szilassy Zoltán építkezik majd a lerakott alapokra.

A Ferencváros és a HSC Csíkszereda ugyanakkor most teheti le a sikeresebb jövő alapjait: a zöld-fehéreknél a MOL Liga-veterán edző, a korábban Miskolcon és Brassóban is dolgozó svéd Greg Lindqvist az új főnök, Erdélyben pedig Id. Geréb István. A Fehérvár és MAC pedig habár újonc, de bizonyosan nagyobb tervei vannak, mint, hogy hozzászokjon a nemzetközi felnőtt mezőnyhöz.

Tévé- és internet-közvetítések

Az idényben sok-sok hoki lesz a tévében is: a MOL Liga új televíziós partnere, az M4 Sport legalább negyven bajnokit sugároz majd a szezonban, elsőnek máris a nyitómeccset, a MAC Budapest-Újpest rangadót csütörtök este 20.30-as kezdettel, másnap, pénteken pedig DVTK- Jegesmedvék-Ferencváros meccs kerül képernyőre. Az ingyenesen fogható és minden csomagban szereplő M4 Sport a nyitómeccs előtt 105 perces felvezető műsort is ad. Természetesen a MOL Liga saját honlapja, a molliga.eu, illetve a Magyar Jégkoron Szövetség internetes oldala, az icehockey.hu továbbra is naprakész statisztikákkal, előzetesekkel, tudósításokkal és interjúkkal szolgál, valamint a MOL Liga facebook és twitter-profilja is segít a tájékozódásban.

Lebonyolítás

A MOL Liga csapatai: Corona 2010 Brasov, Debreceni Hoki Klub, Dunaújvárosi Acélbikák, DVTK-Jegesmedvék, Fehérvár AV19, Ferencváros Budapest ESMTK, HSC Csíkszereda, MAC Budapest, UTE. A MOL Liga menetrendje, alapszakasz: szeptember 10-től február 4-ig. Negyeddöntő: február 7-től 18-ig. Elődöntő: február 21-től március 6-ig. Döntő: március 9-től 23-ig. A szeptember 10-től február 4-ig tartó alapszakaszban minden csapat 48 meccset játszik majd, természetesen a páratlan létszám miatt az összes fordulóban lesz egy-egy szabadnapos. Az alapszakasz első két helyezettje automatikusan elődöntős lesz, a 3-6. helyezettek pedig február 7-től legkésőbb 18-ig két győzelemig tartó negyeddöntőt vívnak a fennmaradó két elődöntős helyért. Az elődöntőkre február 21-e és március 6-a, a döntőre március 9-e és 23-a között kerül sor ? az összes párharc az egyik fél negyedik győzelméig tart. Miként az előző években, az OB I bajnoka a MOL Liga legjobb helyen végzett magyar csapata lesz.

Új hosszabbítás

Ami többek között az AHL-ben már bevált, a MOL Liga is alkalmazza: újfajta hosszabbítással dőlhetnek el a rendes játékidőben döntetlenre végződő alapszakasz-mérkőzések. A négy-négy mezőnyjátékossal kezdődő hosszabbítás alapideje ötről hét percre nő, ám a harmadik perc letelte utáni első játékmegszakítást követően már csak három-három mezőnyjátékos folytatja. Ennek a célja, hogy lehetőleg már a szétlövés előtt eldőljön a mérkőzése, ám, ha a hét perc során nem esik gól, akkor következhet a megszokott rávezetés-párbaj. Az alapszakaszban a pontrendszer változatlan, továbbra is 3 pont jár a rendes játékidős győzelemért, 2 ráadásban elért sikerekért, 1 a ráadásos vereségét és 0, ha a csapat a rendes játékidőben veszít.

Vélemények

MOL Liga csapatokKelenvölgyi Ágnes szponzorációs vezető, MOL-csoport: A MOL jó néhány sporttörténeti sikerrel büszkélkedhet, ezek közé tartozik a MOL Liga nyolc évvel ezelőtti életre hívása is. Ezzel a támogatással olyan területet karoltunk fel, amelyre azelőtt nem volt példa. A férfi felnőtt jégkorong-válogatott szereplése Krakkóban az idei év egyik legnagyobb sportsikere, mely tovább növeli a hazai jégkorong hírnevét és nemzetközi elismertségét, hiszen feljutottunk az élvonalba és a világ legjobbjaival megmérkőzhetünk jövőre. A MOL is hasonló célokért küzd és dolgozik nap mint nap, hogy a legjobbak között tartsanak minket számon. Ez az eredmény is arról győzött meg minket, hogy a jégkorongba fektetni érdemes, és többek között emiatt is döntöttünk úgy a hírhedt, kritikus hetedik év után, hogy együtt maradunk. Kíváncsian és nagy elvárásokkal tekintünk a következő szezonra, a két új csapattal bővült MOL Ligára, bízva abban, hogy újabb sikeres szezon vár ránk.

Id. Kovács Csaba, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke: Kitüntetés, hogy egy ilyen nagy vállalat, mint a MOL immár nyolcadik éve velünk van, és névadó főtámogatója a nemzetközi ligának. Két magyar klub csatlakozott a mezőnyhöz, így már hét magyarországi csapatunk van. Nagyon örülünk annak, hogy mindkettő kiváló utánpótlással rendelkezik, és erre építkezve vállalják felnőtt csapatok szerepeltetését is.

Szőke Álmos, a MOL Liga új elnöke: Ebben az idényben hét magyar és két romániai csapat vesz majd részt, a szlovákiai Érsekújvárnak sajnos ki kell hagynia az évadot. Ugyanakkor két belépőnk is van, az egyik Fehérvár, Magyarország egyik fő hokibázisa, a másik pedig Budapestről a MAC, amely révén a fővárosban is megerősödik a MOL Liga.

DVTK-Jegesmedvék, Egri Gergely: A célkitűzéseink és elvárásaink nagyok. Tavaly magasra tettük a lécet, hiszen mindenhol nyertünk, és ezúttal sem szeretnénk alább adni. A lehetőségeink adottak, de a többi csapat erősödött, így egyáltalán nem lesz könnyű dolgunk. Hajós Roland: A célunk a címvédés. Ehhez a játékosállományunk adott, ugyanakkor jól tudjuk, mennyit dolgoztunk a sikerekért az előző idényben, ezúttal is legalább ennyit kell majd, mert nemcsak a csapatok száma nőtt, hanem a verseny is erősödik.

Dunaújvárosi Acélbikák, Id. Azari Zsolt: Mindenki tudja, hogy az eddigi főszponzorunk beszüntette a támogatását, aminek a következménye, hogy jelentősen lecsökkent a költségvetésünk. Ám nincs ellenemre, hogy átalakítsuk a gondolkodásunkat és a motivációt, a győzni akarást tekintsük az egyik legfontosabb jellemzőnek, amikor játékosokat választunk. A jeget felszántó csapatot ígérhetek! A céljainkat ennek megfelelően fogalmazzuk meg, szeretnénk bekerülni a legjobb hat közé és olyan eredményt elérni, amit az első általam vezetett évben, amikor a semmiből bejutottunk a döntőbe. Annak pedig természetesen örülök, hogy két csapattal bővült a mezőny, parázs küzdelem várható a jégen. Ifj. Azari Zsolt: A felkészülés során úgy láttam, mindenki megértette, hogy új helyzet van, és az a feladat, hogy az elsőtől az utolsó percig küzdeni kell. Még formálódik a csapat, az új edzővel és új játékosokkal még nem csiszolódtunk össze, de majd ahogy haladunk előre, egyre több esélyünk lesz. Bízom abban, hogy a szurkolóinknak és a vezetőségnek is meg tudunk felelni.

ASC Corona 2010 Brasov, Keresztes Ottó: Nagyon nehéz évünk lesz, de mindent megteszünk majd, hogy jól szerepeljünk. Kiváló erdélyi játékosokkal vagyunk felszerelve, de az sajnos nem adatik meg, hogy légiósokat szerződtessünk, ezért a fiataloknak kívánunk teret adni. Komoly kihívás előtt állunk, nem leszünk esélyesek, viszont már láttam, hogy a fiúk odateszik magukat, ezért remélem, nem fogunk csalódást okozni. Mihály Árpád: Nagyot változott a keretünk, nem lesznek légiósaink, de sok a fiatalunk, ezért tele leszünk energiával. Napról-napra dolgozunk, és igyekszünk megoldani az évadot a sok mérkőzéssel.

Debreceni HK, Mocsári Attila: Az újoncidényünkben sikeres rajtot vettünk, a célunkat elértük. Az első tanulóév volt, sok mindent megtapasztaltunk. Ebből okulva szeretnénk tovább építkezni és csapatot építeni, amely méltó ellenfele lehet bárkinek. A rövidtávú céljaink megmaradtak, stabil, fenntartható fejlődést tervezünk, lassan, de biztosan előrehaladni. Ennek érdekében játékoscseréket hajtottunk és hajtunk végre a csapatban ott, ahol szükségét látjuk, igyekszünk bővíteni a támogatóink körét, és tárgyalunk, hogy a Főnix Csarnokban játszhassunk majd, újabb álmot megvalósítva. Könczei Áron: Az a minimum, hogy az előző idény eredményeit megismételjük. Mivel az edzőnk későn érkezett meg, a taktikai elemeink még nem működnek százszázalékosan. Ugyanakkor mindent megteszünk, hogy elérjük a céljainkat.

UTE, Dömötör Róbert: Apró lépésekkel haladunk előre: tavaly a hatba kerülés volt a cél, most már a négybe. Ezért májusban igyekeztünk már összeállítani a keretet, ami 90%-ban sikerült is. A felkészülési eredményeink nem olyan látványosak, mint tavaly voltak, de ennek az oka, hogy direkt erősebb riválisokat választottunk, hogy kiderüljenek a hiányosságaink. Gágyor Péter: Az Újpest jó néhány évig nem jutott a rájátszásba, az előző szezonban végre igen. Ezúttal is jó légiósaink és hazai játékosaink vannak, ezért reális cél, hogy a legjobb négybe jussunk.

Ferencváros Budapest ESMTK, Hudák Gábor: Az előző idényünk nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, ezért úgy döntött a vezetőség, hogy más utat jelöl ki. A MOL Ligát jól ismerő edzőt hoztunk, illetve olyan játékosokat, akik hosszú távon is sikeresek lehetnek. Igyekszünk visszahozni a Fradi küzdőszellemét, és bízunk abban, hogy bejutunk a rájátszásba. Mach Márton: Fiatal társaság vagyunk, 22 körüli az átlagéletkorunk. A hangulat kiváló, igazi barátok lettünk, ami segít majd akkor is, amikor hatvan vagy még több percen át kell majd küzdenünk a győzelemért. Új edzőnk, új légiósaink vannak, akik képesek arra, hogy segítsenek előrébb tolni a szekerünket.

HSC Csíkszereda, Cseke Szilárd: Az eredményeink az elvártak alatt maradtak. Újra megszerettetnénk a hokit az emberekkel, továbbá bejutni a rájátszásba, habár nem lesz egyszerű a román bajnokságban való részvételünk miatt. Folyamatosan keresünk légiósokat, meglátjuk, mire jutunk majd. Sofron Ádám: A felkészülést elvégeztük, az erőnlétünkkel nem lesz gond, de jó lenne, ha tudnánk légiósokat igazolni, főleg a védelembe. Szeretnénk bejutni a rájátszásba, ott pedig már bármi megtörténhet.

Fehérvár AV19, Énekes Lajos: A sikeres visszatérés a célunk. Olyan munkát végeztek a fiatalok az elmúlt idényekben, hogy azt gondoljuk, mostantól a felnőttek között is megállják a helyüket. Azért is tértünk vissza a MOL Ligába, hogy ezen játékosok fejlődése töretlen legyen. Tyler Dietrich: Versenyképesek szeretnénk lenni. Kívülről úgy tűnt, hogy a MOL Liga hatalmasat fejlődött az előző szezonokban. Legutóbb a Miskolc nagyon magasra tette a lécet, azt kéne átugranunk majd, de az elsődleges cél, hogy minden este legyen esélyünk a győzelemre. Hegyi Ádám Zoltán: Nagy kihívás számomra is a visszatérés. Fiatal a keretünk, a junior-korosztályból kinövők egészülnek ki a légiósokkal és néhány, velem egykorú játékossal. Taktikailag meglepően érett a csapat, gyors és lendületes játékot ígérhetek. Sportember vagyok, ezért a legmagasabbra török, én a döntőben szeretnék játszani!

MAC Budapest, Kangyal Balázs: Hiszek benne, hogy jó döntés volt a két újonc felvétele, nem csak a földrajzi elhelyezkedés, hanem a magyar hoki jövője szempontjából is. Ahhoz, hogy a fiatalok léphessenek előre, kell a jövőkép és lehetőség. Negyvenezer egyetemista és európai körülmények között dolgozhatunk, a vezetőségünk a munkáját elvégezte, de ahogy Pat Cortina mondotta, majd a jégen derül ki a lényeg. Stipsicz Bence: Komoly játékosokat igazoltunk, a juniorjaink mellé rutinos magyarok és légiósok érkeztek, akik sokat segíthetnek, hogy felzárkózhassunk a felnőttek mellé. Ha ugyanazt tudjuk csinálni, amit az idősebbek, akkor hatalmasat léphetünk előre.

Szóljon hozzá!