ZETApress

hírportál

Vágtázók sorsolása

Nemzet Vágta 2015Összesorolták a VIII. Nemzeti Vágta előfutamainak résztvevőit ma délben Budán, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum földszinti Márványtermében. A szeptember 18-20-ai fesztiválon 72 település képviselője mérheti össze tudását a Millenniumi emlékmű körül felépített speciális ívű versenypályán.

A 12 szombati előfutamot középfutamok követik, a döntőre vasárnap délután kerül sor. ? A magyar tradíciók és a nemzeti összefogás értékének megélésére szüksége van a mai kor emberének, a Nemzeti Vágta pedig nemcsak az országot, hanem az egész nemzetet összekovácsolja ? fogalmazott Mondok József, a Nemzeti Vágta társelnöke.

A májusban kezdődött elővágták több mint 200 települést mozgattak meg, és idén először a vidéki helyszínek mellett három határon túli vágta ? a Székely, a Vajdasági és az első alkalommal megszervezett Felvidéki Vágta ? is bekapcsolódott a versenysorozatba. A budapesti Nemzeti Vágta futamain való részvételre végül 72 település versenyzője nyert jogot. A Hősök terére szervezett rendezvény idén sem csupán a lóversenyről szól: a Huszártáborban a derék vitézek életét ismerhetik meg az érdeklődők, az Andrássy úti Vágta Korzón sétálva a versenyben szereplő települések kuriózumaival találkozhatnak, míg az ’56-osok terén az Országkonyha várja ínycsiklandozó ízekkel a látogatókat.

A Duna TV-n jövő vasárnap 15:30 és 18:35 között élőben közvetített Nemzeti Vágta részeként idén is megrendezik a jótékonysági sztárfutamot, a Kicsihuszár Vágtát, a kocsitoló versenyt, a fogatvágtát és a nemzetközi futamot is, ahol Magyarországgal együtt 12 ország lovasa száll nyeregbe saját nemzetének hagyományos öltözékében. Emellett lesz huszár hadi-bemutató, lovakat fektetnek a bugaci csikósok, valamint idén is várja az érdeklődőket a díjugrató és magas-ugrató verseny. A rendezvény zárásaként hortobágyi ménes hajtását láthatja a közönség.

A 2008-ban indult Nemzeti Vágtát a hagyományoknak megfelelően idén is a hadtörténelem egyik kiemelkedő személyisége emlékének szentelik: Idén Rostás Pál, az 5. Radetzky-huszárezred 1813-ban hősi halált halt közhuszárjának előtt tiszteleg a rendezvény. Ő az egyetlen magyar huszár, akinek szobra van Európában. A Nemzeti Vágta részletes programja weboldalukon megtekinthető.

1 hozzászólás

  1. Németh János nyerte My Boy Mennydörgés nyergében a VIII. Nemzet Vágtát ma este a Hősök terén. A bajai lovas Csetény, Döge, Tata és Zirc versenyzőjét utasította maga mögé. A 2015 leggyorsabb lovasa címet kiérdemlő versenyző a vándordíj mellé egy 1848-as huszárszablyát és ötmillió forintot vehetett át. A második Vörös József egymillió forintot, a harmadik Kaló Fanni félmillió forintot, a negyedik és ötödik helyezett 300-300 ezer forintot kapott. A délutáni PreVital nemzetközi futamot a kínai Ma Liankai nyerte, második Omán, harmadik Szerbia, negyedik Szlovénia, ötödik az Egyesült Arab Emírségek lett, míg Szlovákia lovasa rosszullét miatt feladta a küzdelmet. A díjak átadásában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kisfiával együtt aktívan közreműködött – láttuk a Dunán.