ZETApress

hírportál

Kell-e nekünk olimpia?

Budapesti olimpia álmokBudapesti olimpia ? Egy álom kockázatai címmel rendezett közös konferenciát a Táncsics Alapítvány támogatásával az MSZP Közgazdasági és a Sporttagozata tegnap délután a Villányi úti konferencia-központ földszint 300-as előadótermében.

A hivatalos pályázati benyújtás szeptember 15-i határideje elé szervezett tanácskozáson előadást tartott a szocialista párt jelenlegi és korábbi elnöke, valamint számos szakmabeli. Meghívást kapott továbbá Borkai Zsolt MOB-elnök és Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos, de kettejük közül csak az utóbbi jelent meg Újbudán.

Tóbiás József, az MSZP elnöke nyitóbeszédében azt mondta, az olimpia magasztos eszméjét nem szabad pártpolitikai célokra felhasználni. Úgy vélte, a játékoknak komoly társadalmi, gazdasági és politikai feltételei vannak, ám ma az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátórendszer is mindennapos krízist él át. Előbb ezeket a struktúrákat kellene rendezni, mert a sikernek nem csak az aranyérmekben kell benne lennie, hanem a játékok utóéletében is. Olyan Magyarországot kell építeni, amelyben lehet sikeres olimpiát rendezni. Ez nem a jelenlegi kormánnyal képzelhető el.

Török Ferenc olimpiai bajnok Az olimpia megrendezésének esélye címmel arról beszélt, kockázatai vannak egy hazai rendezésű játékok lebonyolításának, miután ad hoc jelleggel került elő a 2002-ben készült pályázati háttéranyag leporolt változata. Európa és Ázsia eddig három-három alkalommal kapott olimpiát, Amerika viszont csupán egyszer, és ott van Afrika is, amely még egyáltalán nem rendezhetett. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a mai napig nem készült olyan kutatás, amely a lakossági támogatásról szólt volna.

Vértes András, a GKI elnöke leszögezte, hogy a sportsikerek minden ország nemzeti identitásának fontos részei. De ebből még nem következik, hogy hazánknak olimpiát kell rendeznie ? jelentette ki. Ehhez először is nyilvános párbeszéd, és minimum a másság tisztelete kellene, ám pont ebben manapság egészen csehül állunk ? jegyezte meg. Kellene sok-sok pénz, anyagi befektetés is, amelyeket be kellene integrálni a többi társadalmi fejlesztési elképzelésbe. Hazánk ugyanakkor az elmúlt 10-15 évben a régió leglanyhább növekedését mutatja, és a jelenlegi gazdasági mutatók sem azt mutatják, hogy a magyar gazdaság teljesítménye alkalmas lenne egy olimpia megrendezésére. 2020 után ráadásul alig lesz uniós forrás a közép magyar régióban, ezzel is számolni kell. Az olimpiánál ma elsődlegesebb, hogy az egészségügy, az oktatás és a közigazgatás működjön, és hogy ne az államból legyenek sikeresek kevesen, hanem a piacból sokan ? hangoztatta Béke, kölcsön, olimpia címmel.

Beleznay Éva építész-urbanista szerint nagyon fontos lenne Budapest számára az olimpia, viszont a jelenlegi koncepcióban sok városfejlesztési problémát lát. Mintavárosként említette Barcelonát és Londont: mivel mindkét helyen volt egy nagyon határozott vízió, és nem is maradt el a siker. Míg a barcelonai egy belvárosi olimpia volt, a londoni egy külvárosi elhagyott terület felértékelésére épült, egy nagyon ambiciózus utóhasznosítási tervvel megtámasztva. Ezt hívják komplex városfejlesztésnek ? összegezte. A ?64-es tokiói nyári olimpián a japánok hiánypótlást végeztek, számos autópályát és metróvonalat építve. Habár ma már nem annyira a hiánypótlás, mint inkább az innováció jellemző, Budapest esetében még az alapinfrastruktúrán is bőven lenne mit fejleszteni, egy olimpia pedig előre hozhatná ezeket a beruházásokat. A fenntarthatóság követelménye szintén egyre erősebb, és bár a londoninál zöldebb játékokat nehéz lenne rendezni, jó lenne, ha Budapest is a föld, a levegő és a víz hármasa köré építené a koncepcióját ? mondta Budapest volt főépítésze.

Mesterházy Attila, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke alapvetően támogatja a rendezést. Úgy véli, Magyarország alkalmas lehet a játékok rendezésére. Ugyanakkor jelezte, ma még nem tudni, hogy a kormány komolyan gondolja-e a pályázást, vagy ez ismét egy újabb ?paravánprojekt?, egy szép nemzeti ügy, amely mögé el lehet dugni a közpénzek kitalicskázását. A kezdet nem túl biztató, de legyünk optimisták! ? mondta az MSZP exelnöke Pártpolitika vagy nemzeti ügy című előadásában. Mesterházy 13+1 kérdést, dilemmát ismertetett, amelyeket gondosan mérlegelve az MSZP-frakció végül nemmel szavazott a pályázatra. Mint kiderült, befolyásolta a frakció döntését a várhatóan megugró költségek mellett az is, hogy más, például egészségügyi és oktatási, valamint vidékfejlesztési projektek elől szívná el a fejlesztési forrásokat az olimpia.

Tibor Tamás, az OTSH volt elnöke úgy vélte, fel kell tenni a kérdést: mekkora nemzeti identitásképző ereje van az olimpiának a mindennapos drog- és doppingbotrányoknak, vagy éppen a nevetségességbe hajló honosítások tükrében? Miközben egyre messzebbre kerülünk az olimpiai alapértékektől, a sikerek csak részben fémjelzik egy adott ország testkultúrájának fejlettségét ? jelentette ki Üres zsebbel a nagybőgőbe címmel. A medáliák csillogásának árnyékában szerinte ma elsősorban a rendszeresen sportoló felnőtt lakosság arányának növelésére, a tömegsportolási körülmények javításán, a diák- és szabadidősport népszerűsítésén, a szegény gyerekek sportolási lehetőségeinek támogatási feltételeinek biztosításán ne adj? Isten a mindennapos testnevelés körülményeinek megteremtésén kellene fáradoznia az aktuális kurzusnak.

Köpf Károly, a Magyar Edzők Társaságának főtitkára Elég erős-e a magyar sport az olimpia rendezéséhez? című előadása elsősorban a sportdiplomáciai és a sportszakmai háttér kérdéskörére épült. Mindkettő terén óriási hiányosságaink vannak ? jelentette ki. Korábban ez nem így volt, egészen a közelmúltig elismert magyar sportvezetők voltak jelen a nemzetközi sportdiplomáciában a tornától a víváson át egészen a röplabdáig. Ma összesen 4-5 ilyen ember van: Aján Tamás, Gyárfás Tamás, Vaskuti István, Kamuti Jenő és Schmitt Pál? Emellett jelenleg összesen két alkalmas sportlétesítménnyel rendelkezünk: az Üllői úti Groupama Arénával és a Stefánia úti Papp László Budapest Sportarénával. Bárki, aki járt már olimpián, pontosan tudja, hogy ez irtó kevés két hét alatt kvázi 28 világbajnokság lebonyolításához ? hangoztatta.

1 hozzászólás

  1. Tisztelt MSZP! Tisztelt Tibor Tamás Úr! Az Üres zsebbel a nagybőgőbe című előadása után érdekelné-e Önt/Önöket az olimpiarendezés lehetőségének egy másik vetülete: miként rendezzünk sikeres olimpiát egyetlenegy magyar adóforint igénybe vétele nélkül? Mert ez a megoldás is létezik! S hogy Önök miért nem tudnak róla? Üres fejjel a Nagyvilágban – nem is lehetséges! Érdeklődésük esetén szívesen állok rendelkezésükre!