ZETApress

hírportál

Célba ért a huszadik

Az MBÚR NagydíjaSikerrel és biztonságban ért célba a gyöngyösi Fő téren tegnap délután a jubileumi, XX. Magyar Borok Útja Rallye 100 autóból álló mezőnye. A versenyzők a háromnapos bortúrán közel ezer kilométert teljesítettek és felfedezték hazánk 3 történelmi borvidékét ? tudatták a Regő Kft. sajtósai.

A gyöngyösi befutón díjakat adott át a 4. rajtszámú Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a Rallye egyik fővédnöke is. Augusztus 28-án pénteken reggel a budapesti Városligetből a miniszter úr zászlójelére vágott neki a XX. Magyar Borok Útja Rallye (MBÚR) az első napon teljesítendő mintegy 470 kilométeres távjának a népes mezőny, hogy estig felfedezze a Tokaji Borvidéket. A rajtceremóniáról idekattintva olvashatunk.

Az ügyességi feladatokkal és vetélkedőkkel tarkított első napon a Gróf Degenfeld, Basilicus, Götz, Naár, Harsányi és Patricius borászatok meglátogatása után a Hunguest Grandhotel Galyába érkeztek a résztvevők, ahol az esti bulihoz többek között az Irigy Hónaljmirigy szolgáltatta a talpalávalót. A második napon a bodrogkeresztúri Füleky, valamint a mádi Holdvölgy és Szent Tamás pincészetek után a Rallye az Egri Borvidéket vette célba, és meglátogatta a Demeter, az Ostorosbor, valamint a Gróf Buttler borászatokat. A levezetett 350 kilométer és a parádi szerpentinek hamisítatlan rallye hangulata után ismét Galyatetőn pihent meg a csapat. A záró nap egy kicsit könnyebb volt, hiszen mindössze 60 kilométeres út vezetett az abasári Borrendelőn és Pálinkás Attila Pincészetén keresztül Gyöngyösre, ahol a befutó előtt a Danubiana és a Borpalota borászatok látták vendégül a versenyzőket, majd a teljes mezőny biztonságban megérkezett Gyöngyös főterére.

Gyöngyösön egész délután színes kulturális programok szórakoztatták az érdeklődőket, 16 órakor pedig a 14. rajtszámú Czippán Anett, a jubileumi Rallye háziasszonya, a tv2 műsorvezetője és versenyzőtársa, Váczi Gergely felkonferálta az eredményhirdetést, ahol köszöntőt mondott a földművelésügyi miniszter mellett Hiesz György, Gyöngyös város polgármestere is. Regőci Attila, a Magyar Borok Útja Rallye alapítója és elnöke nemcsak a 3 napos közös élményt köszönte meg az együttműködő partnereknek, a csapatnak és a sajtó képviselőinek, hanem az együtt töltött 20 évet is, majd jókívánságait tolmácsolva hivatalosan is átadta a stafétabotot utódjának, Megay Róbert Péternek.

? Úgy gondolom, méltó módon sikerült együtt megünnepelnünk a Magyar Borok Útja Rallye 20. születésnapját. A számok tükrében is sikeresnek ítélem a rendezvényt: 3 nap alatt 3 borvidéket látogattunk meg, ami 20 helyszínt és mintegy 30 kisebb családi pincészetet és nagyobb borászatot jelent. A mezőny 100 induló autót (köztük negyven Ford, Opel, Peugeot és Citroën DS szponzorautót) és összesen 230 résztvevőt számlál, akik közel 1000 versenykilométert teljesítettek a 3 napos bortúra alatt. Örömmel tölt el, hogy a résztvevők nemcsak a teljesítendő ügyességi feladatokra és vetélkedőkre koncentráltak, hanem a vidám versengés felhőtlen hangulatában új barátságok és üzleti kapcsolatok is köttettek ? értékelte a rendezvényt Megay Róbert Péter, a rendezvényt szervező Regő Kft. új tulajdonosa.

? Gratulálok a verseny győzteseinek kitartásukért és kiváló eredményeikért! Emellett köszönetet mondok minden versenyben résztvevőnek, hogy a közlekedésbiztonság alapvető elveinek szem előtt tartása mellett balesetmentesen, felelősségteljesen teljesítették a távot. Továbbra is dedikált célunk a hazai borok, borvidékek, gasztronómia, turisztikai vonzerő, biztonságos közlekedés és környezetvédelem népszerűsítése, ezért is örülök, hogy a Magyar Borok Útja Rallye történetében először egy elektromos autó is indult, és zéró emisszióval, sikeresen teljesítette a távot. Köszönjük az együttműködést a partnereinknek és támogatóinknak, akik közül többen személyesen is részt vettek a bortúrán. Nagy örömmel jelentem be, hogy jövőre is megrendezzük a Rallye-t, melynek helyszínét még nem áruljuk el, de érdemes már most felírni az időpontot: 2016. augusztus 26-28-át! ? tette hozzá a fő-szervező.

A verseny eredményei

1996 óta minden évben új gazdára talált a Magyar Borok Útja Rallye Nagydíja, vagyis az a vándorserleg, amit a verseny abszolút győztesének ítélnek oda. Abszolút 1. helyezett, azaz a jubileumi XX. Magyar Borok Útja Rallye nyertes hármasa a 69. rajtszámú Fekete László, Polyóka Mihály, Tóth Róbert lett. Abszolút 2. helyezett a 76. rajtszámú Horváth Zoltán, Pásztor Tamás páros, míg abszolút 3. helyezett a 15. rajtszámú Turcsi Zsolt, Sudár András, Molnár Attila trió lett.

Különdíjak

Fővédnöki díjak: Egy-egy díjat ajánl fel az egyéni szempontrendszere alapján legeredményesebb csapatnak a két fővédnök, Dr. Pintér Sándor belügyminiszter és Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Méltán töltheti el büszkeség azokat a versenyzőket, akik ebben az elismerésben részesülnek. Az FM különdíját Fazekas Tamás, a BM különdíját Pánczél Ottó Péter és Turcsi Zsolt kapta. Gyöngyös Város polgármesteri-díját Benei Anikó, Abasár polgármestere kapta.

Fair Play-díj: Az a csapat kapta, aki akár önfeláldozással versenyidejét, energiáját sem kímélve támogatja társait. Idén a mezőny egyik párosa nagyon példás cselekedetet hajtott végre. A verseny alatt az úton egy kisfiú leintette a Rallye egyik autóját, mert édesapja túrázás közben rosszul lett a nagy melegben. A leintett versenyzők azonnal félreálltak és addigi jó pozíciójukat feladva az apuka segítségére siettek. Megitatták, hazavitték és azóta is minden rendben van vele. Ezt a példás magatartást nem más, mint Orondán Sándor határőr tábornok és Győrfi Pál mentőtiszt hajtotta végre, így idén ők lettek a Fair Play-díjasok.

A Kóborlók Kupája a versenynek olyan különleges díja, melyet az a csapat vihet haza, akik bár nagyon igyekeznek, de a legtöbb hibapontot gyűjtik össze úgy, hogy egyetlen feladatot vagy állomást sem hagytak ki a három nap során. Ez az egyik legkönnyebben megszerezhető díjnak tűnik, de évről évre egyre többen szállnak harcba érte. A díjat idén 17.869 hibaponttal a 35. rajtszámú Juhász Gábor, Czipó Balázs kapta. A Legjobb Női Páros az induló hölgyek között a 71. rajtszámú Gyenes Viktória, Suda Alexandra, Vaspöri Eszter, Erdei Krisztina (NÉBIH) négyes lett. Idén új díjjal, a Túlélők Kupájával bővült a rendezvény. A verseny hőse, a minden megpróbáltatást túlélt Varga Zoltán lett.

Szóljon hozzá!