ZETApress

hírportál

Fogatlovak Mezőhegyesen

Fogatlovak vébéjeIlyen még nem volt! Fiatal fogatlovak első világbajnoksága lesz Mezőhegyesen. A program érdekes, látványos és szakmai! A világon először kerül megrendezésre az 5-6-7 éves fogatlovak részére világbajnokság, melynek házigazdája magyar: Mezőhegyes! ? tudatta Péterfi Csaba.

Külön említésre méltó, hogy a versenyhelyszín hazánk legöregebb és legpatinásabb állami ménese, a Mezőhegyesi Állami Ménes, amely nem csak a magyar lótenyésztés és mezőgazdaság, de a Kárpát-medence és Európa lótenyésztése szempontjából is meghatározó, évszázados bölcső. Idén szeptember 24-27-e között lehetőség nyílik a 230 éves Mezőhegyesi Ménes és az évszázados lótenyésztési hagyomány bemutatására a nemzetközi és hazai közönségnek. Pap István Tibor, a Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. ügyvezetője szerint a világon először megrendezni egy ilyen versenyt óriási megtiszteltetés, amellyel további lehetőségek nyílhatnak a ménes, Mezőhegyes, a magyar lovassport és Magyarország előtt!

Résztvevők

Mezőhegyesre minden kategóriában 3-3 lovat nevezhet egy ország. Az érdeklődés már is nagy, előzetesen 10 nemzet jelezte részvételi szándékát, néhányan plusz lovat is szeretnének hozni, melynek rendezői részről nincs akadálya. A külföldi és hazai tenyésztők kiválóságai állnak starthoz. A versenyre előzetesen kvalifikált, kitűnően felkészített 60-70 ló érkezését várja a rendező.

Újdonság

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) szándéka szerint, a nyerges sportok mintájára, a fiatal fogatlovak megmérettetésének ad keretet ez a világbajnokság. A hajtók előtt kitűnő lehetőség, hogy a lovat verseny körülmények között, a legjobb képességei szerint, a legjobb formában tudják bemutatni a potenciális vevőknek, hiszen nem titkolt cél, hogy ezzel a fiatal fogatlovaknak is piacot teremtsenek.

Újszerűség

A világ legjobb 5-6-7 éves lovai, egyesfogatba fogva, mérik össze tudásukat az újszerű versenyformában, mely teljesen eltér a megszokott fogathajtó versenyektől. A világbajnokság elődöntőből és döntőből áll. A korosztályonkénti elődöntőket csütörtökön és pénteken tartják, mely egy 80×40 méteres négyszögben zajlik, ahol egy díjhajtó feladat és kategóriánként meghatározott selybapárból álló, akadályhajtó pálya teljesítése az előírás. A négyszögben az akadályhajtás pályája is fel van építve, a díjhajtó feladat befejezése után azonnal meg kell kezdeni az akadályhajtást és a két feladat együttesen kerül értékelésre. A döntőbe kategóriánként a legjobb eredményt elérő fogatok, az induló létszám fele kerül be. Az 5 éves lovak a vasárnapi döntőben is hasonló feladatot teljesítenek, mint az elődöntőben. A 6-7 éves lovak számára a döntőben szombaton díjhajtás, vasárnap kombinált maratonhajtás szerepel. A selybapárok mellett két maratonakadály is a pálya részét képezi.

Szakmaiság

A verseny feladatok bemutatása a hajtótól nagyfokú szakszerűséget és szakmailag jól felkészített lovat követel. A zsűri a bírálat során az alapjármódokat, a ló idomítottságát (a kiképzési skálához viszonyítottan), az akadályhajtás összbenyomását (vonalvezetés, iram, ívek, folyamatos haladás) pontozza. Ez a versenytípus kiválóan bemutatja a fogathajtás szakmaiságát, a ló kiválasztástól, az idomításon át a versenyzésig, információt szolgáltat a tenyésztés számára is. A magasan képzett, a sportkipróbálás során kitűnően teljesítő fiatal lovak jelentik a fogathajtás szakmai fejlődését nemzetközi szinten is. Szeptember 24-27-e között a közönség ? és különösen a szakma ? számára érdekes, látványos programot jelent a mezőhegyesi világbajnokság!

Szóljon hozzá!