ZETApress

hírportál

Rajtrácsról a Műjégpályától

Vigyázz, kész, a Magyar Borok Útja Rallye rajtra kész! Alig 10 nap múlva, augusztus 28-án péntek reggel fél 8-kor felbőgnek a motorok és a jubileumi XX. Magyar Borok Útja Rallye száz autóból álló mezőnye a Városligetből nekivág a közel ezer kilométeres távnak ? tudtuk meg ma délben a Búsuló Juhász Étteremben, ahol Lantai József fényképezett.

A hazai turizmust, borokat és a közlekedésbiztonságot népszerűsítő háromnapos bortúra idén a Tokaji, az Egri és a Mátrai Borvidéket fogja bejárni. A jubileumi Rallye rajtja augusztus 28-án pénteken reggel 07:30-tól lesz a városligeti Műjégpálya előtti Olof Palme sétány rajtrácsairól. A versenyzőknek az első nap 470 kilométert, a másodikon 350 kilométert, a záró napon pedig 60 kilométert kell teljesíteniük. A befutóra, a 20. születésnapi bulira és az ünnepélyes eredményhirdetésre augusztus 30-án vasárnap 16 és 18 óra között kerül sor Gyöngyös főterén, ahol a szervezők meglepetésekkel várják a borok és az autózás szerelmeseit ? mondta el Hiesz György, a város polgármestere. Mint július 23-án megírtuk, idén miniszter is lesz a versenyzők között.

A 20. alkalommal rendezett Magyar Borok Útja Rallye előtti héten már mindenki felfokozott izgalommal várja a rajtot, a hagyományosnak mondható élményszerű versengést, a vetélkedőket és ügyességi feladatokat és természetesen a borászatok meglátogatását. Az itiner elkészült, így minden versenyző egyenlő esélyekkel, egyéb navigációs technikai segítség nélkül vág neki a távnak. A Rallye abszolút győztesének járó vándordíjért versengő csapatoknak idén is pontosan kell teljesíteniük az útvonalat, időben érinteniük az ellenőrző pontokat (a korábbi érkezésért és a késésért egyaránt büntetőpont jár), valamint az egyes állomásokon teljesítendő összesen 20 feladaton a lehető legtöbb pontot kell összegyűjteniük. Mindezek mellett természetesen a bortúra célja, hogy a résztvevők és a szurkolók egyaránt remekül érezzék magukat augusztus 28-30-a között.

? Az elmúlt hónapok gondos szervezőmunkájának és erőfeszítéseinek köszönhetően örömmel jelenthetem be, hogy a XX. Magyar Borok Útja Rallye rajtra készen áll! A 20. alkalom egy kis visszaemlékezésre is okot adhat. Büszkék vagyunk arra, hogy a bor, béke, barátság és biztonság elvének mindenkori szem előtt tartásával az elmúlt két évtizedben húszezer kilométert tettünk meg személyi sérüléses baleset nélkül, miközben a 35 ezer nevezőből kiválasztott kétezer induló csapat négyezer versenyzőjével jó néhányszor körbejártunk hazánk 22 történelmi borvidékét. Ugyancsak büszke vagyok arra, hogy a Rallye nagyon sok színész, sportoló, üzletember, politikus és média szereplő érdeklődését felkeltette, jó páran közülük visszatérő vendégei a bortúránknak. A hagyományoknak megfelelően idén is egy rendkívül csinos és intelligens házigazdát választottunk a Rallye házigazdájának, aki nem más, mint Czippán Anett, a tv2 műsorvezetője. Bízom benne, hogy elődeihez hasonlóan nemcsak hangulatfelelősként állja meg a helyét, hanem a versenyen induló valamennyi tévés kollégájával egyetemben ő is nagyon jól fogja érezni magát. A versenyzők örömére idén is meglepetésekkel készülünk. Az Rallye állomásain 3 nap alatt összesen 20 különböző feladat vár a mezőnyre, köztük több közlekedésbiztonsági jellegű, ügyességi és boros tudásszintet felmérő tesztfeladat is. Őrizzük és gondozzuk a jól bevált hagyományokat, ugyanakkor teret engedünk az újdonságoknak, melyre úgy gondolom garanciát jelent a lendületes, fiatalos, kiváló szakemberekből álló megújult szervező csapat, akiknek bátran és jó szívvel adom kezébe a stafétabotot ? mondta Regőci Attila, a verseny alapítója és elnöke.

? Különleges év számomra a 2015. Több szempontból is kalandos, kihívásokkal és reményekkel teli. Az idei évtől tulajdonosként veszek részt a Magyar Borok Útja Rallye életében, ami-nagy felelősséggel járó feladat. Szervezőtársaimmal célunk, hogy a nagy múltú versenysorozat jól csengő nevéhez méltóan a hagyományok megőrzése mellett folyamatosan frissnek és érdekesnek tartsuk meg a rendezvényt. Ezért a régi jó barátságoknak köszönhetően fogadóállomásként beiktatott pincészetek mellett új borászatokat is meglátogatunk, ahol a régi és új versenyzőtársakkal új ízeket kóstolva új élményeket szerzünk. A megújulás jegyében igyekeztünk együttműködéseket kialakítani az autóipar jelentős szereplőivel. Ennek sikerességét mutatja, hogy a Ford Hovány, az Opel Magyarország, a Peugeot Hungária Kft, valamint a DS márka magyarországi forgalmazójaként a Citroen Hungária Kft. is részt vesznek a versenyen, és saját indulóik mellett közel félszáz vadonatúj autót biztosítanak a résztvevők számára a versenytáv teljesítéséhez. A felajánlott gépjárműveket a rajt előtti napokban sorsoljuk ki versenyzők között. Közösséget építünk, barátságokat szövünk, hazánk turisztikai, borászati és gasztronómiai értékeit hirdetjük és dicsőítjük. Ehhez kívánok minden résztvevőnek élményekben gazdag jó versenyzést, a szurkolóknak és érdeklődőknek jó szórakozást! ? osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel Megay Róbert Péter, a rendezvényt szervező Regő Kft. tulajdonosa.

A sajtótájékoztató nyilvánossága előtt Czipán Anett háziasszony és Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára a többiekével együtt a saját rajtszámaikat is kihúzta. Anett Váczi Gergővel a 15. rajtszámmal, míg Péter Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel a 4. rajtszámmal indul. Utolsóként 100. rajtszámmal Hajas László mesterfodrász ered a többiek nyomába társával. Komáromi Endre nyugalmazott rendőrezredes, az MBÚR biztonsági főnöke ismét felhívta a figyelmet arra, hogy minden reggel megszondáztatják a résztvevőket, és több alkalommal végeznek majd sebesség ellenőrzést. A tombola és borárverés bevételéből ezúttal az 1996-os I. Magyar Borok Útja Rallye győztesének, a betegséggel küzdő Fehér György újságírónak a gyógykezelését támogatják. A szóbeli tájékoztatót követően tarhonyaleves mangalica kolbásszal indította a menüt, ezt kukoricás pulykaragu követte jázmin rizzsel, majd somlói galuska és presszókávé zárta a menüt. A sok-sok finom észak-magyarországi bort nehezen tudnám felsorolni.

Szóljon hozzá!