ZETApress

hírportál

Először nyert luxemburgi bicajos

Lánchídi kerekezésA Gyöngyös és Budapest közötti 106 kilométeres szakasszal ért véget a 36. Tour de Hongrie. A budai Várkert Bazár előtti befutónál hosszú magányos szökés végén a szlovén Jan Tratnik győzött, a sárga trikót azonban senkinek sem sikerült elvennie Tom Thilltől: a luxemburgi kerékpáros megnyerte a Tour de Hongrie idei versenyét.

A budapesti befutónál született meg a mieink első dobogós helyezése, a mezőnysprintben Lovassy Krisztián a harmadik helyet szerezte meg. Az olimpiai kvalifikációs kerékpárverseny nemzetközi mezőnye hat nap alatt 700 kilométert tett meg az augusztus 9-i budai befutóig ? melyet a Várkert Bazár VIP-teraszán izgulhattam végig ?, a 96 fős mezőnyből 75 kerekes tekerte végig a teljes távot.

Ma délelőtt, 10:30-kor rajtolt Gyöngyösről a Tour de Hongrie mezőnye ? ahová a szombati kékestetői célból kocsikkal érkeztek ?, hogy teljesítse az utolsó etap 106 kilométeres távját. Az összetett második helyén álló Andi Bajc csapata, az Amplatz-BMC már az első kilométereken előre küldte az egyik emberét, a szlovén Jan Tratnik pedig mehetett is, hiszen az összetettben olyan jelentős volt a hátránya, hogy a sárga trikóst ez egyáltalán nem veszélyeztette.

Jan Tratnik, a magányos szökevény szorgosan növelte az előnyét, miközben az üldözők élén a sárga trikós Tom Thillt védő luxemburgi csapat, a Differdange-Losch arra ügyelt, hogy egyben tartsa a mezőnyt. Ezt sikerrel tette, de a budai körpályához érve a debreceni Pályi Csaba és a holland Robert-Jan Mol fel tudott zárkózni hozzá.

Tratnik azonban továbbra is bírta erővel, a Budai Várban lerázta követőit, s a 3 km-es technikás pályán két kört egyedül megtéve megszerezte a szakaszgyőzelmet. A mezőny hiába üldözte, csak 11 másodperces hátránnyal érkezett a célegyenesbe, s a sprintben a szlovén Andi Bajc szerezte meg a második, Lovassy Krisztián pedig a harmadik helyet. ? Sajnos nem alakult eddig túl jól az idei szezonom, nem voltam szerencsés. Ezen a versenyen is rengeteget próbálkoztam, ám több alkalommal is rossz döntést hoztam és lemaradtam a szökésekről. Az utolsó szakasz során nagyon koncentráltam, végig próbáltam beosztani az erőmet. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült megnyernem a zárószakaszt és a zöld trikót is! ? nyilatkozta Jan Tratnik.

Lovassy Krisztián, a Differdange-Losch magyar légiósa a dobogós helyezésért két Europe Tour-pontot kapott, ráadásul az időjóváírásnak köszönhetően az összetettben is előbbre lépett, a legjobb magyarként a nyolcadik helyezést elérve újabb három Europe Tour-pont jár neki. ? Végig kontrolláltuk a mai napot, védtük a sárga trikót. Jan Tratnik került szökésbe, akinek már viszonylag nagy volt az összetettben a hátránya, így nem volt veszélyes ránk. Elég sokat tudtam tartalékolni a szakasz közben. A körpályára beérve végig jól helyezkedtem, viszonylag jó pozícióból kezdhettem meg a mezőnyhajrát, de a végén Andi Bajc sajnos megelőzött ? vélekedett Lovassy Krisztián.

Az összetettben vezető Tom Thill a 12. helyen ért célba, vagyis sikerrel védte meg a sárga trikót, s megnyerte a Tour de Hongrie idei versenyét. ? Nagyon különleges érzés megnyerni ezt a versenyt, korábban még sohasem sikerült szakaszversenyen győznöm. Egy kiváló héten vagyunk túl, a magyar kerékpárosok számára is nagyon fontos volt ennek a versenynek a nemzetközi körforgásba való visszatérése. Karrierem eddigi legszebb győzelmét arattam! ? így a Tour de Hongrie első luxemburgi győztese, Tom Thill.

Az összetett versenyben Lovassy Krisztián lett a legjobb magyar, rajta kívül Kusztor Péter (11., BMC-Amplatz), Vígh Zoltán (13., Veloki Team), Ábrók Norbert (18., DKSI), Rózsa Balázs (19., Utensilnord) és Filutás Viktor (20., Utensilnord) tudott bekerülni az első húsz közé. Tratnik a nap gyorsasági részhajrái során éppen annyi pontot gyűjtött, hogy behozza a pontversenyben élen álló Marek Caneckyt, s a pontegyenlőség előbbinek kedvezett, így az Amplatz-BMC szlovén versenyzője szerezte meg a zöld trikót.

A nap egyetlen hegyi hajrája során a piros trikós Marius Hafsaas két pontot gyűjtött, így megvédte első helyét a hegyi pontversenyben. ? Összességében nagyon elégedett vagyok, sikerült megnyernem a hegyi összetettet. Az utolsó két szakasz során rengeteget kellett küzdenem a piros mez megtartásáért, mivel a Kemo-Dukla Trencin csapata folyamatosan támadott. A negyedik szakaszon belekeveredtem a nap szökésébe, és szinte az összes hegyen sikerült megszereznem a pontokat ? hadarta fülig érő szájjal a norvég Marius Hafsaas.

A legjobb U23-as fiatalnak járó fehér mez sem került veszélybe, a német Moritz Backofen szerezte meg, az OTP Bank félmillió forintos különdíjáért viszont nagy csatát vívtak fiataljaink, a legjobb U23-as hazai kerékpárosnak felajánlott díjat végül Rózsa Balázs (Utensilnord) vehette át. A csapatversenyben az osztrák Amplatz-BMC zárt az élen, a legjobb hazai csapat az Utensilnord lett. Az M4 Sportcsatornán este 23:45-kor a mai zárószakaszról félórás összefoglalót láthatunk.

Szóljon hozzá!