ZETApress

hírportál

Dupla rekord Újvárosban

Futórajt53 nemzet, 350 sportolója Tiszaújvárosban. A 17. TVK Triatlon Nagyhét csütörtöki, Tiszaújváros Napjának végére végérvényesen eldőlt, hogy folytatódnak a rekordok, hiszen a hétvégi világkupa és a junior Európa-kupa versenyzőinek köszöntésekor 53 nemzet lobogóját vitték be a város Főterére.

Rekord a versenyzők száma is, 350-en még soha nem álltak rajthoz a két nemzetközi erőpróbán ? tudatta Szűcs István sajtóreferens. A városi önkormányzat szomszédságában ? mint szerdán is ? 10 órától ismét várták az önkéntes véradókat, akik most is mintegy százan keresték fel a Magyar Vöröskereszt véradóbuszát. A Radácsi Zsuzsa vezette Tisza Média Kft. szervezésében 10 órakor kezdődött a mesejátékkal is fűszerezett Süsü a sárkány Nap. A rajzpályázati díjátadón Bráz Györgynek, Tiszaújváros polgármesterének és dr. Fülöp György alpolgármesternek a kíséretében részt vett az esemény díszvendége, Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Süsü magyar hangja, aki dalra is fakadt, elénekelte legendás dalát.

A szabadidősport események teljesítéséért járó tombolaszelvényeket, melyeket kizárólag vasárnap, a Főtérre kihelyezendő gyűjtőládákba lehet majd bedobni, duatlon-váltóval gyarapíthatták a jelenlevők. A rajt előtt a tiszaújvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) ötven darab fehér lufit eresztett fel a levegőbe, a tiszta, kábítószermentes életet szimbolizálandó. Mindezt azért tették a tömegsporteseményen, hogy mindenkit arra ösztönözzenek, inkább sportoljon, mint drogozzon. Aki egyetértett ezzel a törekvéssel, aláírásával megerősíthette azt a helyszínen kihelyezett emlékkönyvben. Az 1 km futásból, 4 km kerékpározásból és újabb 1 km futásból álló erőpróbára 101 váltó jelentkezett be, ami azt jelentette, a tömegsportos résztvevők száma újabb 300-zal nőtt és már bőven négyezer fölött jár. A három tagú csapatok jelképes versenyében a Tiszaújvárosi Tűzoltók gyakorlatilag rajt-cél győzelmet arattak.

A versenyzők köszöntése

Bringásrajt19:30-kor a Főtéren köszöntötték a hétvégi nemzetközi versenyek, a 19. TVK ITU Világkupa és az ETU Triatlon Junior Európa-kupa résztvevőit. A rendező TVK-Mali TK és a Tiszaújvárosi Gimnasztráda utánpótláskorú sportolói a földkerekség minden tájáról érkezett 53 nemzet zászlóival vonultak be, miközben az adott ország jellegzetes zenéinek részletei csendültek fel. Az egybegyűlteket ? Bráz György polgármester és a képviselő testület nevében is ? elsőként dr. Fülöp György üdvözölte, majd Márkus Gergely, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) sportigazgatója tette meg ugyanezt. Mindketten örömüket fejezték ki, hogy a versenyzők körében idén is ilyen nagy az érdeklődés a 18 ezer lakosú, 49 éves magyar kisváros, az otthonuk iránt. Nem maradtak el a köszönet szavai sem, melyet a közreműködők, a rendezői stáb, az önkéntesek, az intézmények, illetve az önkormányzat, a támogatók és a versenyzők, csapatok felé tolmácsoltak a színpadról.

A Közösségépítő szobra

Az eseménysorozat folytatásában, a pénteki Jabil Napon 13 órakor a Dísztó melletti parkban ünnepélyes keretek között avatják fel a tiszaújvárosi triatlonsport meghonosítójának, a világkupa és a Nagyhét megvalósítójának, dr. Márkus Gábornak egész alakos bronzszobrát. A város Díszpolgári címével is büszkélkedő, 2013-ban elhunyt kiváló sportvezetőnek, közösségépítőnek a település önkormányzata állíttatott örök emléket. Az alkotás Józsa Lajos szobrászművész munkáját dicséri.

Fókuszban a futás

Ma este ? a Jabil Napon immár hagyományosan ? a futás kap főszerepet. Miközben 17 órakor a Thunder Jack zenekar csap a húrokba a KreAktív színpadon, azonos időben rajtol a Phőnix Hotel elől az amatőr futóverseny, melynek távja 2 km. Fél órával később, 17:30-kor dörren el a képzeletbeli startpisztoly a pénzdíjas Jabil 1/3 Maratonon, mely az idei Jabil 3Próba harmadik, utolsó állomása. A 3,5 km-es körből egyéniben egyet, vagy négyet lehet teljesíteni, de a négy tagú váltók is összemérhetik tudásukat. Az utóbbi évek tapasztalatát figyelembe véve ezúttal is nívós küzdelmekre lehet számítani, hiszen a hazai élversenyzők mellett kenyaiak is bejelentkeztek a versenyre. A legjobbak eredményhirdetését Dobrády Ákos 19:45 órakor kezdődő koncertje után 20:30-kor tartják meg a nagyszínpadon. A napot a Balkan Fanatik 21 órakor induló fellépése zárja.

Szóljon hozzá!