ZETApress

hírportál

Szlovák szakaszgyőzelem Kecskeméten

Lovassy KrisztiánA Balatonföldvár és Kecskemét közötti 200 kilométeres szakasszal folytatódott a Tour de Hongrie. Az etapot egy sikeres szökés végén a szlovák Marek Caneky nyerte, a több mint 140 kilométeren át szökésben lévő Lovassy Krisztián a hajrára elkészült erejével és a mezőnyben ért célba.

Az olimpiai kvalifikációs kerékpárverseny nemzetközi mezőnye hat nap alatt 700 kilométert tesz meg az augusztus 9-i budapesti befutóig ? tudatta Gömbkötő Roland sajtófőnök. Csütörtökön kora délután rajtolt Balatonföldvárról ? ahová a keszthelyi célból kocsikkal érkeztek ? a Tour de Hongrie mezőnye, ám a lassú rajt (az éles rajtig nem versenyeznek a bringások, olyasmi ez, mint a Formula?1-ben a felvezető kör) során incidens zavarta meg a nyugalmat: Siófokon birodalmi rohamosztagosok tartották fel a karavánt. Darth Vader, a Csillagok háborúja-sorozat negatív hőse is feltűnt, sőt kezet is fogott a Tour de Hongrie sárga trikósával.

Aztán útnak indult a mezőny, méghozzá ezen a napon is meglehetősen nagy tempóval. Rögtön az éles rajt után akciózni kezdett a mezőny, az első komolyabb támadásban, húsz kilométer után Lovassy Krisztián is benne volt, londoni olimpikonunk az osztrák Kuen társaságában szerzett némi előnyt. A következő kilométereken hatan is felzárkóztak melléjük, így alakult ki a nap szökése, benne nyolc fő: James Early (Team Stölting), Marko Danilovics (Szerbia), Rolly Weaver (Equipe CMI), Marek Canecky (Amplatz-BMC), Andi Bajc (Amplatz-BMC), Maximilian Kuen (Amplatz-BMC) Lovassy Krisztián (Differdange-Losch) és Tom Thill (Differdange-Losch). A felsorolásból is kitűnik, hogy az osztrák Amplatz-BMC létszámfölényben volt a szökevények között, s végül el is érte célját: megszerezte a szakaszgyőzelmet és ezzel együtt a sárga trikót is.

A nyolc bringás igen hosszú időn keresztül dacolt a hőséggel és az üldözőkkel, sajnos harminc kilométerre a befutótól hárman is leszakadtak közülük, s köztük volt az erejével elkészülő Lovassy Krisztián is. Az élen haladó ötös a hajrában még növelni is tudta előnyét, végül a szlovák Marek Caneky sprintelt a legjobban, s ezzel az összetettben is átvette a vezetést. ? A szerdai etap nem sikerült valami jól, így ezúttal mindenképpen szerettem volna elöl végezni. Sikerült belekerülnöm a szökésbe, aztán sikerült megnyerni a szakaszt is. Ez azonban nem alakulhatott volna így a csapattársaim nélkül, akik rengeteget dolgoztak értem. Megszereztük a sárga trikót, amelyet szeretnénk is megtartani a verseny végéig! ? nyilatkozta a kecskeméti szakaszgyőztes, aki amúgy éppen a mi reménységünk, Kusztor Péter csapattársa. Ez pedig nem túl jó előjel, hiszen ilyen esetben a csapat a sárga trikósért dolgozik ? nem pedig a magyar olimpikonért. Az is igaz, hogy a szombati királyetapon, a Kékes meredek emelkedőin már Kusztor Péter kezében lesz a saját sorsa, az összetettben ő áll a legjobban a mieink közül, a hátránya 2:40 perc, ami nem behozhatatlan. A legjobb hegyi-menőnek járó piros trikót továbbra is a norvég Hafsaas viselheti, míg a pontversenyben Caneky vette át a vezetést, így övé a sárga mellett a zöld trikó is. A legjobb 23 évnél fiatalabb bringást illető fehér mez új gazdára talált, a pénteki etapon a holland Dekker viselheti majd.

Összetett verseny a Bringasport Nagydíjért: 1. (sárga mezben) Marek Caneky. Gyorsasági pontverseny a Szelektálok.hu Nagydíjért: 1. (zöld mezben) Marek Caneky. Hegyi pontverseny a Kunságszesz Zrt. Nagydíjért: 1. (piros mezben) Marius Hafsaas (norvég, Fixit.no). A legjobb U23-as versenyző az OTP Bank Nagydíjért: 1. (fehér mezben) Sjors Dekker (holland).

Tour de Hongrie az M4 Sportcsatornán

Péntek délelőtt a karaván autóval megy át Kecskemétről a rajt helyszínére, a viadal kora délután, 14 órakor az Abony és Karcag közötti 136 kilométeres szakasszal folytatódik. A papírformával nem érdemes foglalkozni, az csütörtökre is mezőnybefutót ígért. A győzelemre éhes mezőnyt látva pénteken is izgalmas szakasz elé nézünk? A Tour de Hongrie olimpiai kvalifikációs országúti kerékpáros körversenyről az M4 sportcsatorna sugároz napi félórás összefoglalókat az alábbi időpontokban: augusztus 7-e péntek 22:45 3. szakasz, Abony?Karcag; augusztus 8-a szombat 22:45 4. szakasz, Karcag?Kékestető; augusztus 9-e vasárnap 23:45 5. szakasz, Gyöngyös?Budapest.

Szóljon hozzá!