ZETApress

hírportál

Kovacé a sárga trikó

Kusztor PéterSzlovák győzelem, magyar remények a Tour de Hongrie-n. A Szombathely és Keszthely közötti 112 kilométeres szakasszal folytatódott a Tour de Hongrie. A magyar országúti kerékpáros körverseny 92 fős mezőnyéből egy kisebb szökevénycsoport tudott ellépni, amelynek hat versenyzője a célig kitartott.

A szakaszt a szlovák Maros Kovac nyerte, a legjobb magyar, Kusztor Péter 23 másodperces hátránnyal a hatodik helyen futott be, így megőrizte az esélyét az összetett győzelemre ? tudatta Gombkötő Roland sajtófőnök. Az olimpiai kvalifikációs kerékpárverseny nemzetközi mezőnye hat nap alatt 700 kilométert tesz meg az augusztus 9-i budapesti befutóig. Szerdán délután 15:30-kor kelt útra Szombathelyről a Tour de Hongrie mezőnye, amelynek tagjai nem vártak sokat az akciókkal, már az első kilométereken egy népesebb csapat kezdeményezett szökést. Az ezután kialakuló bolyban egyetlen magyar versenyző vívott ki helyet magának, pekingi olimpikonunk, Kusztor Péter, aki egy csapattársának támogatását is maga mellett tudhatta.

A szökevények legnagyobb előnye alig két percnyi volt, a mezőny nem is engedte őket túl messzire, de a hajrában nem is tudta jelentősen megközelíteni őket. Keszthelyre érve az addig nagy egyetértésben dolgozó, tíz fős szökevénycsapat egysége felbomlott, hatan ? köztük Kusztor Péter ? értek be némi előnnyel a három kilométeres körpályára. A nehéz, emelkedőkkel tarkított, helyenként macskaköves körpályán aztán a szlovák Maros Kovac tekert a legjobban, ő szerezte meg a szakaszgyőzelmet és ezzel együtt a sárga trikót is. ? Nagyon meleg volt ma, így a rövid táv ellenére is nehéz volt ez az etap. Szerencsére sikerült belekerülnünk a nap szökésébe az egyik csapattársammal együtt. Patrik Tybor rengeteget segített nekem, így volt esélyem megindulni a körpályán. Örülök, hogy sikerült győznöm! ? nyilatkozta Maros Kovac.

Kusztor Péter 23 másodperces hátránnyal, a hatodik helyen futott be, ezzel megőrizte esélyét az összetett győzelemre. ? Nehéz nap volt a mai, többen is megpróbáltak belekerülni a nap szökésébe. Nekem az egyik csapattársammal sikerült, s bár a körpályán egy kissé leszakadtam, de végül is sikerült hazaérnünk. Maros Kovac nagyon erős versenyző, főleg a síkon, jól ismerjük más külföldi versenyekről. Holnap sem lesz könnyű dolgunk, ma nekem sikerült elszöknöm, holnap viszont lehet, hogy másnak jön össze. Még semmi sem dőlt el! ? vélekedett Kusztor Péter, aki az összetett versenyben a hatodik helyről folytathatja.

A főmezőny több mint egy perces hátránnyal érkezett a célegyenesbe, klasszikus sprintre a macskaköves, szűk egyenesben nem volt lehetőség, de másik olimpikonunk, a londoni induló Lovassy Krisztián így is jól helyezkedett, s végül a szakasz tizedik helyét csípte el. A nap két hegyi hajráját a norvég Hafsaas nyerte meg, így ő viselheti a piros trikót, míg a gyorsasági pontverseny első helyén a szakaszgyőztes Kovac áll, így övé lett a sárga mellett a zöld trikó is. A legjobb 23 évnél fiatalabb bringást illető fehér trikó a prológ győztesén, a német Polzneren feszül majd. Összetett verseny a Bringasport Nagydíjért: 1. (sárga mezben) Maros Kovac. Gyorsasági pontverseny a Szelektálok.hu Nagydíjért: 1. (zöld mezben) Maros Kovac. Hegyi pontverseny a Kunságszesz Zrt. Nagydíjért: 1. (piros mezben) Marius Hafsaas (norvég, Fixit.no). A legjobb U23-as versenyző az OTP Bank Nagydíjért: 1. (fehér mezben) Manuel Porzner.

Amatőr verseny Szombathelyen és Keszthelyen

Kedden délután Szombathelyen az amatőrök is kipróbálhatták a Tour de Hongrie prológjának pályáját, a győzelmet a férfiaknál Prájczer Péter (Harka) szerezte meg, Imre Dominik (Oberwart) és Hajba Szilárd (Celldömölk) előtt. A nőknél Dr. Budai Péterné (Keszthely) lett az első, összesen ötvenen élhették át a Tour-élményt. Tegnap délután Keszthelyen is kipróbálhatták az amatőrök a pályát a Criterium Castellum körpályás verseny keretében. A győzelmet a férfiaknál Prájczer Péter, a nőknél Lippai Mária szerezte meg. Aki lemaradt róla, szombaton még átélheti a Tour-élményt! Aznap Gyöngyösről indul a Bianchi-Velo.hu Kékesi Csúcstámadás, a résztvevők 18 kilométeren 800 méternyi szintemelkedést leküzdve tehetik próbára a felkészültségüket, kitartásukat, a befutó után pedig megnézhetik a Tour de Hongrie mezőnyének érkezését is a Kékestetőn!

Ma délelőtt a karaván autóval megy át Keszthelyről a rajt helyszínére, a verseny kora délután, 13:30-kor a Balatonföldvár és Kecskemét közötti 200 kilométeres szakasszal folytatódik. Hasonlóan az első szakasz befutójához, Kecskemét belvárosában is három kilométeres körpályát alakítanak ki a szervezők, így többször is láthatja a mezőnyt a közönség. Kerékpáros berkeken belül tartja magát az a vélemény, hogy ez az etap nemcsak a hossza miatt lesz nagyon nehéz a résztvevők számára, a sík szakaszon a legnagyobb ellenfél a szél lesz. A papírforma mezőnybefutót, vagyis a sprinterek csatáját ígéri.

Szóljon hozzá!