ZETApress

hírportál

Harcsa nélkül Samakovba

Harcsa ZoltánA nemzetközi szövetség (AIBA) döntése miatt a magyar ökölvívó-válogatott a legjobbja, Harcsa Zoltán nélkül vesz részt az augusztus 6-a és 16-a közötti bulgáriai Európa-bajnokságon, amely kvalifikációs viadal is az októberi világbajnokságra ? derült ki a MÖSZ mai sajtótájékoztatóján az Aréna Hotel Különtermében.

A csapat első számú éremvárományosa azért nem lehet ott a kontinensviadalon, mert az AIBA az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy az, aki a júniusi, bakui Európa-játékokon érmes volt és ezzel kivívta a vb-indulás jogát, csak akkor vehet részt az Eb-n, ha lemond kvalifikációjáról. ? Érthetetlennek tartjuk ezt a döntést, de hiába próbáltunk mindent megtenni, a MOB-ot is belevonva sem lehetett változtatni ezen a helyzeten ? mondta Csötönyi Sándor elnök. A sportvezető hangsúlyozta, nemcsak a magyar szövetség jelezte nemtetszését, hanem minden érintett ország, hiszen 40 ökölvívó szereplését akadályozta meg az AIBA, ráadásul úgy, hogy kikötötte, helyettük más sem képviselheti országukat az adott súlycsoportban. Az Európa-bajnokságon így 75 kilóban nem lesz majd magyar a mezőnyben.

Samakovba az előzetes nevezések alapján 40 ország 241 öklözőjét és 107 edzőjét várják. A résztvevők: Albánia, Anglia, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Fehéroroszország, Franciaország, Görögország, Grúzia, Hollandia, Horvátország, Írország, Izrael, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Örményország, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna.

Szuper-nehézsúlyban (+91 kg) sem lesz magyar induló, Bernáth István ugyanis az Európa Játékok után még elvállalt egy nyolcmenetes fél- profi mérkőzést, majd jelezte a MÖSZ-nek, hogy klubja nehéz helyzetbe került és be kell segítenie édesapja vállalkozásába, ezért visszavonul. A nyolctagú csapattól Kovács László szövetségi kapitány tisztes helytállást remél, konkrétan pedig azt várja, hogy Harcsa után még legalább ketten kiharcolják a vb-szereplés jogát. ? Azt gondolom, hogy Bacskai Balázsnak, Gálos Rolandnak, Nyéki Georgiánnak és Harcsa Norbertnek lehet esélye erre. Négyük közül legalább kettőnek meg kellene szereznie a vb-indulás jogát ? mondta a szakember hozzátéve, hogy úgy érzi, a mindössze 18 éves Csóka Nándor is szerezhet pozitív meglepetést.

A vb-kvalifikációs rendszer szerint az Európa-bajnokságról kategóriánként a legjobb hat mehet a vb-re. Ugyanakkor a szakember nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a helyszínen vagy majd utólag változtatnak az illetékesek, és a negyeddöntők vesztesei közül nemcsak a későbbi finalistáktól vereséget szenvedők, azaz az ötödikek és a hatodikok, hanem a hetedikek és a nyolcadikok is indulhatnak majd a vb-n. Így az Európa Játékok dobogósaival együtt Európából súlycsoportonként 12 öklöző lehetne ott Katarban. A kapitány elmondta azt is, hogy a riói kvalifikációs sorozat első állomása lesz majd a világbajnokság, ezért fontos lenne, hogy minél többen szerepelhessenek rajta, ugyanakkor igazán komoly olimpiai kvótaszerzési esélyei a jövő évi európai kvalifikációs tornán és a világkupán lesznek majd a magyar versenyzőknek.

A sajtótájékoztatón szó esett az augusztus 15-e és 22-e között Keszthelyen sorra kerülő ifjúsági és junior női Európa-bajnokságról is. Csötönyi elnök jelezte, szeretné, ha legalább egy aranyérmet szerezne hazai közönség előtt a magyar csapat, amelynek nagyon komoly mezőnyben kell majd helyt állnia. Fazekas József, a csapatoknak szállást nyújtó Hotel Helikon igazgatója elmondta, hogy már ötödik közös eseményükre készülnek a MÖSZ-szel, és készen állnak a várhatóan 350 vendég fogadására, ellátására.

Szóljon hozzá!