ZETApress

hírportál

Rióért a Tour de Hongrie-n

TDH plakátA 2016-os riói nyári olimpiai játékok kvalifikációs viadala lesz Magyarország legnagyobb kerékpárversenye, a jövő keddtől vasárnapig sorra kerülő Tour de Hongrie, ugyanis világranglista pontokért és olimpiai kvalifikációs pontokért is küzdenek majd a résztvevők.

A ’90 éves, első alkalommal 1925-ben megrendezett magyarországi országúti kerékpáros körverseny délelőtti budavári sajtótájékoztatóján elhangzott: nem véletlen a tájékoztató helyszínválasztása, ugyanis a viadal befutója jövő vasárnap 13 órakor ugyanitt, a Várkert Bazárnál lesz. L. Simon László miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára elmondta, hogy a Várkert Bazár életében a kultúra után a sport is megjelenik a kerekesek versenyével. Mivel régi szerelmese a kerékpározásnak, aktívan űzi, ezért szívesen áll a sportág minden kezdeményezése mellé ? tette hozzá. Elhangzott, hogy 2008 óta nem rendezték meg a versenyt, ám most állami segítséggel, önkormányzati támogatással újjáéled. ? Bízom benne, hogy az ország imázsához hosszú évtizedekre hozzájáruló rendezvényt láthatnak a sportág szerelmesei! ? remélte az államtitkár.

Polony István, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke arról beszélt, szeretné, ha a verseny a tapasztalatokat elemezve évről évre fejlődne, s az országhatáron is túlnyúlna. A szakmai színvonalat ugyanis a hegyi szakaszok emelik, ehhez azonban ki kell lépni az országból. Egy Kárpát-medencei viadal sportszakmailag is erősebb lenne, és a magyarságot is megmozgatná ? fogalmazott az MKSZ elnöke.

Simicskó István, az EMMI sportért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy a kerékpársport bekerült a 16 kiemelt sportág közé, 2020-ig 2,8 milliárd forintos támogatásban részesül, ami komoly fejlesztésekre ad lehetőséget, a rangos versenyek pedig, amilyen a Tour de Hongrie is, népszerűsítik a sportágat. Ezt segíti az M4 sportcsatorna is, mely esténként 30 perces összefoglalót ad, napközben pedig a rajtról, a kerekezésről és a befutóról napi 10-10 percben élőben jelentkezik.

Eisenkrammer Károly fő-szervező arról beszélt, 1925-ben a Tour de France francia kerékpáros körverseny mintájára hívták életre a magyar körversenyt is, ezt tükrözi a névválasztás. Az idei viadal jövő kedd délután Szombathelyen 1,2 km-es egyéni időfutammal rajtol. A prológot követően ? mint június 13-án megírtuk ? a 25 országot képviselő versenyzőkre szerda délutántól vasárnap délig 700 kilométer megtétele vár, és az ország valamennyi régióját érintve érkeznek meg az utolsó szakaszon a Budai Várba, a Várkert Bazár előtti sétányra.

Szilasi László, a Tour de Hongrie versenyigazgatója arról beszélt, hogy 35 külföldi csapat jelentkezett, melyeknek közel felét el kellett utasítaniuk. Kérdésemre hozzátette, hogy csak ennyire volt anyagi keretük, mivel a résztvevők ellátása megérkezésüktől hazautazásukig a szervezők pénztárcáját terheli. Az eseményen öt magyar csapat áll rajthoz (Utensilnord, Veloki Team, Mugen Race, DKSI, Cube-Csömör), és további két csapatban lesz egy-egy magyar kerékpáros, a pekingi olimpikon Kusztor Péter (BMC-Amplatz) és a Londonban indult Lovassy Krisztián (Differdange-Losch).

1 hozzászólás

  1. Szombathely belvárosában látványos pályán rendezték meg délután a 36. Tour de Hongrie Prológját, melyen a német Manuel Porzner szerezte meg az első helyet ? így az összetett legjobbjának járó sárga trikót ő viselheti holnap a Szombathely és Keszthely közötti 112 kilométeres első szakaszon. Az olimpiai kvalifikációs országúti kerékpárverseny 93 fős nemzetközi mezőnye hat nap alatt 700 kilométert tesz meg az augusztus 9-i budapesti befutóig.