ZETApress

hírportál

Két keréken a föld alá!

A tavalyi ötödiket kövezően augusztus 8-án szombaton ismét kitárulnak a sötétség kapui, hiszen 6. alkalommal kerül megrendezésre hazánk egyik legkülönlegesebb kerékpárversenye, a MOFÉM Underworld Kupa, amely a kőbánya alatt található járatrendszer mélyére kalauzolja le a bringásokat.

A pincejáratok a valamikori Pannon-tengerből visszamaradt mészkő bányászata során alakultak ki ? ezekről először IV. Béla magyar király 1244-ben kelt oklevelében tesznek említést ?, amely idővel Pest város egyik legfontosabb építőanyaga lett és számos híres budapesti építményhez is használtak a X. kerület talajából nyert puha, könnyen faragható kövekből. A hátra maradt hatalmas pincerendszer teljes hossza több mint a 30 km, és még ma is vannak feltérképezetlen részei.

A MOFÉM Underworld Kupa a Maglódi úton található Merkapt Maraton Sportközpontban kerül megrendezésre, illetve a sporttelep alatt található fésűs elrendezésű járatrendszerben. A viadal nyomvonalát alkotó földalatti szakaszon a pince belmagassága változó, átlagban 2-2,5 méter, a járatok szélessége 1,5 és 8 méter között változik, de a legszűkebb ponton egy 80 cm szélességű vasajtón is át kell majd hajtani.

A földalatti mountain bike verseny ezúttal is öt futamban kerül lebonyolításra, amelyek közül a napot indító 30 perces próbafutam ajánlható a versenyzéssel még csak ismerkedőknek. A többi futamba az edzettebb montisokat várják, amelyekbe a versenyzők a nemük és a születési idejük alapján kerülnek besorolásra, a nők és a junior korúak futama 60, míg a férfiak futamai 70 percig tartanak majd, a futamokra 9:30 és 16 óra között kerül sor.

? Mint minden évben, úgy idén is elmondjuk, hogy a pincerendszer terhelhetősége miatt csak korlátozott számban van lehetőség az indulásra, így érdemes előnevezni, bár jó hír, hogy még minden futamban van helyünk. Nagy változásokra a pálya kialakításában nem kell számítani, nem fúrtunk új járatokat a föld alatt, ám a tavaly megépített ugratót és az azt elkerülő egérutat idén is betervezzük. Újdonságként megemlíteném a verseny zárásaként megtartott tombolát, ahol a helyszínen maradó indulók nyerhetnek értékes ajándékokat ? adott összefoglalót a versennyel kapcsolatban Fülöp Miklós, az Underworld Kupa fő-szervezője.

Visszajáró vendége a versenynek Kövér Márton, világbajnok maratoni kenus ? az Underworld Kupát szervező Merkapt Maraton Sportegyesület sportolója ?, aki ezúttal is rajthoz áll a viadalon. Az augusztus 8-i eseményre online lehet jelentkezni a rendezvény honlapján, a nevezési díj július 31-én péntekig 3500 forint, augusztus 1-je és 6-a között 4500 forint, míg a helyszínen ötezer forint.

Szóljon hozzá!