ZETApress

hírportál

Sport határok nélkül

Vedd fel a ritmustVedd fel a bajnokok ritmusát! A 26. Tusványos keretén belül idén, immáron második alkalommal rendezik meg a Tusványosi Finálé (TuFi) névre hallgató futsal döntőt ? tudatta Tiszolczkiné Petres Mónika, a MEFS kommunikációs vezetője.

A tornán a legjobb kárpát-medencei egyetemi csapatok vesznek részt, melyen Buzánszky Jenőre, az Aranycsapat legendás játékosára, a 2014-es fővédnökre együtt emlékeznek a szervezők és a döntőbe jutó legjobb nyolc csapat. ? Vedd fel a bajnokok ritmusát! ? üzeni a bajnokcsapatok iránti tisztelete jeléül a Tusványosi Finálé ? közismertebb nevén TuFi ? a csapatok rajongótáborainak és a kilátogató közönségnek. A elittornát a Tusványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretén belül július 25-én szombaton a tusnádfürdői Székely Fogadó melletti műfüves pályán rendezik meg.

A torna díjait az Aranycsapat legendáihoz kapcsolódóan nevezték el a szervezők, így a legjobb játékos Puskás-, a legjobb kapus Grosics-, a legeredményesebb játékos az ?54-es vb gólkirálya után Kocsis-, a legjobb védő pedig a 2014-es TuFi fővédnökéről elnevezett Buzánszky-díjban fog részesülni. A dobogó legtetejére felálló csapat pedig az Aranycsapat-vándorserleget viheti magával.

Idén nyolc budapesti és erdélyi felsőoktatási intézmény csapatai mérettetnek meg. A rajtnál ott lesz a csíkszeredai Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának (KEK) győztes csapata, a Sepsi ?08 gárdája Sepsiszentgyörgyről. Jelen lesz a múlt év decemberében székelyudvarhelyi Erdélyi Labdarúgó Diákkupát nyerő budapesti ELTE-BEAC csapata, és a marosvásárhelyi orvosnövendékek is, azaz a F.R.Ady csapata, akik nem mellesleg az idei budapesti Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának bajnokai is.

A tornának jótékonysági célja is van, minden résztvevő csapat sportfelszerelésekkel támogat egy-egy székelyföldi iskolát. A TuFi keretében kerül átadásra budapesti Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján összegyűjtött, több mint ötvenezer forint értékű sportfelszerelés, melyet idén a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ gyermekei számára ajánlottak fel a torna szervezői, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC). A torna fővédnöke Szöllősi György, a Puskás Intézet igazgatója és Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere lesz.

Buzánszky Jenő szavaival egyetértésben a szervezők célja, hogy a kárpát-medencei egyetemek számára szervezett torna ne csupán egy sportesemény legyen, hanem a Kárpát-medencei ifjúság összefogásának jelképe is: A fiataloknak bele kell gondolniuk abba, hogy a sport nem csak a pénzről szól, hanem az emberek számára hozható örömről is. Aki a címeres mezt magára húzza, annak egy országot kell képviselnie és egy országnak kell örömet szerezni, a magyar embereknek ? nem csak az országon belül, hanem a határon túli, a világ magyarjainak is ?, hogy legyenek büszkék, bárhol is élnek, arra, hogy magyarok!

Szóljon hozzá!