ZETApress

hírportál

Jean Petijean-díj a MEFS-nek

Egyedülálló nemzetközi elismerést kapott a (MEFS) ? tudatta Tiszolczkiné Petres Mónika kommunikációs vezető. A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) legmagasabb szintű elismerését a Jean Petitjean-díjat adományozta tegnap a Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetségnek.

Korábban ezt a kitüntetést még egyetlen nemzet sportszervezete sem nyerte el. Az elismerést Claude-Louis Gallien, a FISU elnöke adta át a szervezet kétévente megrendezésre kerülő Gála ünnepségén Gwangjuban, dr. Székely Mózesnek, a MEFS főtitkárának, aki a ma kezdődő 28. Nyári Universiadéra érkezett Dél-Koreába. A díj megítélésével a FISU Végrehajtó Bizottsága elismeréssel kívánt adózni egyrészről Magyarország és Tarics Sándor, a világ legidősebb (101 éves) olimpiai bajnoka, a háromszoros egyetemi világbajnok vízilabdázó sikerekkel teli sportpályafutása előtt, másrészről üdvözölni kívánta azt a kezdeményezést, amelynek révén Magyarországon augusztus 27-én csütörtökön Emléknappal ünneplik meg az 1965. évi 4. Budapesti Nyári Universiade 50. évfordulóját.

A FISU vezetői köszönetet mondtak azért az elkötelezettségért és mindazokért az erőfeszítésekért, amellyel a MEFS az egyetemi sport mozgalom magyarországi és nemzetközi továbbfejlesztését jelenleg is támogatja. A FISU elnöke és Eric Saintrond főtitkár kiemelte, hogy a MEFS hosszú ideje a legaktívabb nemzeti egyetemi sportszövetségek közé tartozik, példaértékű az az elkötelezettség, amellyel napjainkban az egyetemi hallgatók sportéletének magas szintű fejlesztését segíti.

A Jean Petitjean-díj átvételekor a MEFS főtitkára köszönő beszédében leszögezte: Magyarországon évtizedeken át kevés figyelmet és törődést kapott az egyetemi sport. Ahogy prof. dr. Frenkl Róbert, a MEFS-et 20 éven át vezető korábbi elnök fogalmazott: az egyetemi sport mindkét szülője mostohaszülő, sem a felsőoktatás, sem a sport nem érezte igazán magáénak. A főtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy a 2012-ben hivatalba lépett új vezetés kötelességének tekinti, hogy változtasson ezen a helyzeten, partnereket találjon a feladathoz és a kormányzati, egyetemi és sport vezetőkkel közösen, sikerre vigye az egyetemi sport ügyét. ? Mi továbbra is erős elkötelezettséggel, a FISU által elfogadott célok érdekében és alapelvei szerint dolgozunk az egyetemi sportélet fejlesztéséért ? mondta a szervezet főtitkára, aki a MEFS elnöke, prof. dr. Kiss Ádám szavaival zárta beszédét: Nincs minőségi felsőoktatás minőségi sport nélkül! A díjátadót megelőzően az ünnepség résztvevői megtekinthettek egy Tarics Sándorral készült interjút, amelyben megemlékeztek arról is, hogy a kiváló sportoló aranyérmet szerzett a 80 évvel ezelőtti, 1935-ös Budapesti Egyetemi Világjátékokon is.

A díj és névadója

A díjat a francia Jean Petitjeanről nevezték el, aki a világ egyetemi sportjában ugyanolyan szerepet játszott, mint Coubertin báró az olimpiai mozgalomban. Korábban nemzetközi sportszervezetnek még sohasem ítélték meg ezt az elismerést, sportvezetők is csak kivételes esetekben kaphatták meg a Jean Petitjen nevét viselő kitüntetést. A FISU 1949. évi megalapítását megelőzően 1923 májusában, Párizsban Jean Petitjean szervezte meg az első Világjátékokat a főiskolai-egyetemi tanulmányokat folytató ifjúság számára. A sikerre ítélt kezdeményezésre felfigyelt a Hallgatók Nemzetközi Szövetsége (ICS) is és felkarolta mozgalmat, így 1925 és 1939 között számos kiváló sporteseményt szervezetek a diákokkal közösen Prágában (1925), Rómában (1927), ismét Párizsban (1928), Darmstadtban (1930), Turinban (1933), Budapesten (1935), Párizsban (1937), Monacoban (1939). A sorozatot a II. Világháború szakította félbe, a béke helyreállását követően újra Franciaországban rendezték meg az első Egyetemi Világjátékokat. Az egyetemi sporttörténetben Jean Petitjeanra mindezekért a világ egyetemi sportmozgalmának megalapítójaként tekintenek.

Szóljon hozzá!