ZETApress

hírportál

Belestünk a kulisszák mögé

Póni lovagolással lepték meg a gyerekeket hazánk sztárjai. Vajna Timi, Erdei Zsolt és Lola is részt vettek a Derby és Gasztroangyal Fesztiválon. A Red Lemon Media szervezésében 16 órakor kezdődő sajtóeseményre minket is meghívtak.

Tegnap délben vette kezdetét a nagy Derby a Kincsem Parkban! Vajna Tímeának, Danics Dórának, Lolának, Görög Zitának, Erdei Zsoltnak, Nagy Sándornak és Szamosi Donáthnak a rendezvényen a Pestújhelyi Gyermekotthon kis lakóinak arcára is sikerült mosolyt csalnia: pónikon lovagoltatták a lelkes gyerekeket. A hírességek ezt követően lóversenyhez illő elegáns öltözetben szurkoltak a lelátón. ? Szívmelengető érzés volt látni a gyerekek örömét a póni lovaglás alatt. A kedvencem egy pókembernek kifestett kisfiú volt, akinek én vezettem a lovát ? mesélte el Vajna Tímea, akinek szívügye a jótékonykodás. Csakúgy, mint Görög Zitának, aki a gyerekek miatt a lovakhoz fűződő bizalmatlanságát is legyőzte, és örömmel vezette körbe a pónikat.

A Pestújhelyi Gyermekotthon kis lakói és a sztárok különleges lekváros édességet ? Boldogi Nagy Rózsa ? is kóstoltak, illetve beleshettek a lóversenyzés kulisszatitkaiba is. ? Megtudtam, hogy egy kiváló verseny angol telivér ára akár húszmillió forintra is rúghat, és hogy ezek a nemes lovak akár 70 km/órás sebességet is képesek a pályán elérni, lenyűgöző a gyorsaságuk ? mondta el Lola. Az is kiderült, hogy a legnagyszerűbb angol telivérek évi 6-8 alkalommal versenyeznek csak, a köztes időben pedig pihennek és ezekre a megmérettetésekre készülnek.

Mi is bepillanthattunk az istállókba, ahonnan Engler András lovát is kivezették. A Kossuth téri Andrássy-szobrot alkotó művész minden nap legalább félórát lovagol csődörén. A lótartás nem olcsó mulatság, a havi boksz- és pályabérlet ötvenezer forint, melyhez havi átlagban újabb ötvenezres járulékos költségek párosulnak. 2012-ben Overdorse-t is megszobrálta, az 1:3 méretarányú alkotás azóta a Mázsaházban álldogál.

Szamosi Donáthnak sem idegen a lovaglás, rendszeresen lóra pattan. A Madách Színház művésze 2011-től játszik az Equus-ben, Alföldi Róbert rendezésében. A darab 3 év után most került le a színről. A nyári szünetben sem színészkedik tovább, csak hobbijának, a lovaglásnak él. Fogadni is szokott ? kisebb nagyobb sikerrel. Van egy kedvenc lova, augusztusban fog futni, természetesen akkor az ő győzelmére tesz!

A lovak alkatuk szerint rövid-, közép- vagy hosszútávú versenyekre alkalmasak, a jó zsokénak viszont minden lovat meg kell ülni, ezért általában mindig más-más lovat hajtanak a versenyeken. A velünk tartó fiú- és az egyik lányzsoké 4-4 éve, míg a másik lány 3 éve profi versenyező. Többször eljutottak már külföldre is, s a kinti lovakkal is sikereket értek el. Szívesen kiutaznak, ha néha lehetőséget kapnak rá! Alábbi fotóink Lantai József felvételei.

Erdei Zsolt a lelátón sportoló szemmel követte végig az eseményeket, és mint elmondta: csodálja a zsokék és a lovak közti harmóniát. ? Hamburgban voltam életemben először lóversenyen. A hangulat már akkor is nagyon megfogott, ezért biztos vagyok benne, hogy visszajövök még a Kincsem Park lelátójára ? mesélte bokszoló kiválóságunk, aki ? a közönséggel együtt ? egyperces néma csenddel adózott az egyik legkiválóbb versenyló, Overdose emlékének.

Tízéves korában pusztult el Overdose, a világhírű magyar versenyló. A nemzetközi hírű telivér július 1-jén szerdán délután egy németországi tenyésztelepen múlt ki súlyos betegség után. Overdose 2014 tavaszán költözött a dunakeszi Alagi Tréningközpontból Dióspusztára fedezőménnek. Ezután került februárban a Hamburghoz közeli lindenhofi telivérménesbe, ahol a hazaiaknál 25%-kal jobb értékszámú kancákat fedezhetett.

A hölgyek a lóversenyhez illő öltözködési szabályokat is betartották ? Danics Dóra letisztult fekete csipke szettben, Görög Zita fehér színű elegáns csinos öltözékben jelent meg, Vajna Tímea pedig egy stílusos kalappal egészítette ki fekete-fehér ruháját. Lola egyrészes színes ruhában lelkesen bíztatta az indulókat, de az elegáns öltöny szettben megjelent Nagy Sándor, Erdei Zsolt és Szamosi Donáth színészek is hangosan szurkoltak a versenyzőkért a galopp-, agár- és ügetőfutamokon. Az esti koncertjére készülő Ruzsa Magdi a Panoráma Étteremben ? életében először ? még fogadott is! A Derby és Gasztroangyal Fesztivál ma és holnap is folytatódik a tradicionális lóversenysport és a nagy múltú magyar gasztronómia jegyében!

Szóljon hozzá!