ZETApress

hírportál

Rekordszámú rögbiző az EEB 7-en

Július 23-án csütörtöktől 25-én szombatig rendezik meg Gödöllőn az Egyetemi 7-es Rögbi Európa-bajnokságot (7-es Rögbi EEB-t) ? tudtuk meg a ma déli sajtótájékoztatón Dr. Kiss Ádám professzortól, a Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnökétől.

A rögbi olimpiai versenyszámának kontinentális egyetemi viadalán 7 fős csapatok mérkőznek meg egymással, hogy megszerezzék a 2015. évi Egyetemi Európa-bajnoki címet. A nézőközönség kiélezett küzdelmekre számíthat, hiszen még soha korábban nem jelezte ilyen magas számban egyetemi csapat a részvételét a 7-es Rögbi EEB-re, ez új rekord az Egyetemi Európai Sportszövetség (EUSA) rögbi szakágának történelmében. ? Az európai egyetemek által delegált 12 férfi és 7 női csapat a július 22-ei szerdai megnyitó ünnepséget követő napon kezdi meg a versengést, az elődöntőket követően, az EBB-nek helyszínt adó Gödöllői ? Táncsics Mihály úti ? Városi Sportpályákon július 25-én este dől el a bajnoki cím sorsa ? közölte a MEFS elnöke.

Böhm Balázs, a Magyar Rögbi Szövetség (MRGSZ) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a 7-es Rögbi immáron olimpiai sportággá vált, a Szövetség számára ezért kimondottan nagy öröm, hogy ilyen rangos eseményt szervezhet az angliai világbajnokság évében és az Rio de Janeiro-i olimpia előtti évben. Pusztay Gabriella, az EEB-re hazánkba érkező csapatok és kísérőik számára szállást biztosító Szent István Egyetem kommunikációs vezetője hangsúlyozta, hogy Gödöllőn egyre több fiatal ismerkedik meg a rögbivel, a sportág népszerűségét és a játékosok sikerességét jól mutatja, hogy az egyetem férfi és női csapata egyaránt megméretteti magát az EEB-n.

Magyar csapat 2013-ban vett részt először a sportág egyetemi Európa-bajnokságán. Szófiába két éve a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) férfi csapatának tagjai még főként tapasztalatszerzésre utaztak ki a viadalra. Füleki Erik, a férfi csapat jelenlévő kapitánya egyetemi felvétele óta, azaz 5 éve játszik a SZIE rögbi csapatában, társaival a lehető legjobb eredményt szeretné elérni az EEB-n. Idén a résztvevő csapatok között a SZIE játékosai mellett jelen lesz a bolgár National Sports Academy Vasil Levski, a svájci University of Lausanne, a német RWTH Aachen University és a University of Hamburg, a spanyol University of Valencia, a francia Universite Paul Sabatier Toulouse és a University of Paris 13, a georgiai Teaching National University SEU, az olasz Centro Universitario Sportivo Milano, a portugál FADU Portugal, Catholic University of Portugal ? Porto és a University of Coimbra, a török Middle East Technical University, a holland Utrecht University, az orosz Sibirean Federal University, valamint az ukrán National University of Ukraine on Physical Education and Sport csapata. A magyar olimpiai fejlesztési programban is kiemelt női válogatott most először indul az EUSA Rugby 7s Tornán. Gyolcsos Mária, az MRGSZ női szakágának menedzsere, a szövetség kommunikációs vezetője szerint ez sporttörténeti esemény.

A három hét múlva kezdődő sportesemény szervezésének jogát 2013-ban nyerte el Gödöllő városa, jó egy évvel Magyarország uniós elnökségét követően. Erőt és energiát nem kímélve, a Szent István Egyetem együttműködve a Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetséggel, valamint a Magyar Rögbi Szövetséggel készítette elő az esemény lebonyolításához szükséges sport- és kiszolgáló létesítményeket, valamint a részletes sportszakmai programtervezetet. Idén február óta a sportág szakszövetsége fő-szervezőként, szakmai oldalról segíti a szervezők munkáját. A Szervezők a magyar tradíciókhoz méltó, turisztikai szempontból is jelentős, magas színvonalú sportrendezvényt ígérnek a hazai és az ide látogató, nemzetközi résztvevők számára egyaránt. További információk idekattintva olvashatók.

2 hozzászólás

  1. A 2016-os Rio de Janiero-i olimpia műsorán is szereplő 7-es rögbi kontinentális egyetemi viadalának ma esti megnyitó ünnepségén ? 20 órakor a Lázár Lovasparkban, a domonyvölgyi Fenyő u. 47-ben ? köszöntőt mond prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke, Pecze Dániel, Gödöllő Város alpolgármestere és Alberto Gualtieri, az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) tiszteletbeli elnöke, valamint Juhász I. Márton, a Magyar Rögbi Szövetség képviselője, a rendezvény fő-szervezője. Az európai egyetemek által delegált csapatok holnap kezdik meg a versengést. A csoportmérkőzéseket követően a női és férfi bajnoki címek sorsa július 25-én szombaton este a 16:50-kor és a 17:20-kor kezdődő mérkőzéseken dől majd el. Aznap a 18:30-kor kezdődő díjátadót követően 19 órától lesz a záróünnepség Gödöllőn.