ZETApress

hírportál

Kárpát-medencei pingpong

Nátrán RolandA Kárpát-medencében lakó, de határon túl élő magyar asztaliteniszezők bevonása a magyar versenyrendszerbe az egyik fő célja annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NKI).

Nátrán Roland, a MOATSZ elnöke a Magyar Sport Házában elmondta: a szövetség Kárpát-medencei nyitásának köszönhetően ezentúl a külhoni magyar nemzetiségű versenyzők is indulhatnak a magyar bajnokságon, a Top 12-n és valamennyi magyarországi viadalon. Az elnök hozzátette: a szövetség célja, hogy a határon túli magyarok ne csak a lelki kötődés és a hazai versenyrendszer szervezettsége, hanem a jobb feltételek miatt is döntsenek úgy, hogy az anyaországban kívánnak versenyezni, s a magyar válogatott mezét kívánják felhúzni. Szerinte az együttműködéssel az egyik cél a határon belüli és kívüli sportágfejlesztési koncepciók összehangolása, s ezáltal a szakmai bázis kiszélesítése. ? Mivel a környező országokban kifejezetten magas szintű szakmai munka folyik, így erősödhet a versenyhelyzet, amely a sportág fejlődését szolgálja! ? jelentette ki.

Szász Jenő, az NKI elnöke úgy fogalmazott, a kormány célja, hogy a XX. századi problémákra (a Trianon szót a sajtó kérdése ellenére sem mondta ki) a XXI. századi modern módszerekkel adjon választ. Felhívta a figyelmet, hogy ezentúl egy külhonban élő magyar úgy vehet részt a magyar versenyeken, hogy nem kell átköltöznie. ? Ezzel a lépéssel most egy olyan esélyt nyitottunk, amely erősíti a nemzeti integrációt, s amelyre egy hónappal ezelőtt még nem volt lehetőség ? emelte ki Szász Jenő, aki korábban Székelyudvarhely polgármestere volt. A sportszövetségek közül az asztaliteniszé az első, amely ezt a lépést megtette, de a jövőben más szakszövetségekkel is hasonló megállapodást terveznek kötni, s hosszabb távon az élet minden területén összefüggő Kárpát-medencei hálózatot építenek. ? Nem mindegy, hogy tíz- vagy 12 és félmilliós közösségből választhatunk, ha jól rendezkedünk be, ezentúl 25 százalékkal több az esélyünk a jó eredmények elérésére ? állapította meg az egykori polgármester.

A MOATSZ elnöke hozzátette, hogy folyamatban vannak a tárgyalások arról, hogy egy-egy határon túli tehetséges utánpótláskorú fiú és lány ? a jövőben a magyar válogatott színeiben versenyezzen. Nevet és országot nem mondott, a hazai szövetség már áldását adta, s a kérdés a nyár végére eldől. A nálunk versenyző távol-keleti versenyzőket viszont nem akarják honosítani (miként más országban és sportágban teszik), mert nem szeretnék, hogy a magyarok helyét vegyék el a nemzeti válogatottunkban!

Szóljon hozzá!