ZETApress

hírportál

Bici néni szép élete

Bici néni lovaVilágrekorder lett a 87 éves magyar sakkmesternő! Több mint 13 ezer-hatszáz sakkjátszmát játszott személyesen és a 4G mobilnet segítségével Bici néni! A vele készült májusi interjú idekattintva olvasható.

Magyar sakkmesternő állította be ma délután a szimultán sakkjátszmák új világrekordját. Sinka Brigitta (87) ? vagy ahogy a sakkvilágban ismerik, Bici néni ? több mint 13 ezer 600 partival döntötte meg a legendás kubai sakkozó, José Raúl Capablanca közel százéves, nem hivatalos rekordját. A kubai az 1920-as években összesen 13 ezer 545 szimultán mérkőzést játszott. Bici néni évek óta azon dolgozik, hogy felülmúlja ezt a kimagasló teljesítményt, és felállítsa saját világrekordját.

A Békésszentandrásról származó Sinka Brigitta nagyra törő vállalkozását a Telekom karolta fel, hogy kényelmesen, utazgatás nélkül, a gyors 4G mobilinternet segítségével minél előbb elérhesse célját. Internetes partnerei akár okos-telefonon vagy táblagépen is kihívhatták a 4gsakk.hu weboldalon Bici nénit. Az oldalon több mint nyolcezren regisztráltak, és több száz játékossal partizott a sakkmester a 4G segítségével. Ha hagyományos módon játszotta volna le ezeket a partikat, rengeteg időre, komoly szervezőmunkára és sok-sok megtett kilométerre lett volna szüksége.

Bici néni rekordjaBici néni, aki a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjének kitüntetettje, kétszer volt ezüstérmes a magyar női sakkbajnokságon, két ízben pedig a sakkolimpiára is nevezték. Bő fél évszázados profi sakkozói pályáján számos világsztárral került kapcsolatba, játszott többek között Bobby Fischer, Borisz Szpasszkij és Mihail Tal sakkvilágbajnokokkal.

A szimultán játszmák érdekes módon jöttek Bici néni életébe: kétszer lett ezüstérmes a magyar női bajnokságon, így kijuthatott volna a világbajnokságra, azonban egyszer politikai okok hiúsították meg a részvételt, egyszer pedig egy későn megkapott útlevél miatt nem vehetett részt a világversenyen. A későn érkezett versenyzőnek azonban felkínálták a lehetőséget, hogy játsszon szimultán partikat. Bici néni élete azóta a szimultán partik körül forog ? korábban sakktáblán, ma pedig már online is játszik, miután táblagépén megtanulta használni a netet és a Telekom által fejlesztett sakkalkalmazást. A 4G mobilinternet hozzásegítette a sakkmestert egy világszinten egyedülálló teljesítmény elérésében, és álma megvalósulásában.

Szóljon hozzá!