ZETApress

hírportál

Sakkszigeti rekorddöntés

Sinka BrigittaBici néni a legtöbb szimultán sakkmérkőzés rekordjának megdöntésére és az új rekord felállítására készül június 28-án vasárnap 16 órakor a Városligeti Napozórét 4G Sakkszigetén, a Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadával szemben fekvő füves területen ? tudatta a Magyar Telekom PR.

A programon részt vesz Krizsán Edith, olimpiai bronzérmes magyar bajnok, nemzetközi sakkmester és Rózsa Iván, a Magyar Telekom vállalati kommunikációs igazgatója. Bici néni nagyra törő vállalkozását a Telekom karolta fel, hogy a hagyományos mérkőzések mellett kényelmesen, utazgatás nélkül, a gyors 4G mobilinternet segítségével minél előbb elérhesse célját. Mint május 20-án megírtuk, négy éves korában kezdte, és a világrekord után is folytatni akarja a sakkozást Bici néni. ? Mikor kezdődött életében a sakk iránti szenvedély? ? kérdezte májusban a Magyar Telekom Vállalati Kommunikációs Igazgatósága Sinka Brigittát, a 87 éves nemzetközi mestert.

SB: Mindössze négy éves voltam, amikor ellestem a lépéseket édesapámtól, aki maga is szenvedélyes játékos volt, így a sakk már 84. éve része az életemnek.

? Ki fedezte fel a tehetségét?

SB: Tulajdonképpen szülőföldem, Békésszentandrás papja volt az, aki látva a játékomat azt mondta, hogy szerinte képes lennék megverni az akkori női bajnokot, Lángos Józsát. A mérkőzésre azonban egy kocsmában került sor, ahova én fiatalkorúként nem tehettem volna be a lábamat. Így szülői és papi engedéllyel ülhettem le az asztalhoz. Nem sokkal ezután Szarvasra látogatott a békésszentandrási sakkcsapat, és a szarvasi Körös-hídnál vették észre, hogy nincs meg a szükséges létszám ahhoz, hogy versenyezni tudjanak. Így egyikük visszatekert biciklivel értem, és én csomagtartón ültem, így száguldottunk Szarvasra.

? Hivatásává mikor vált a sakk?

SB: Mondhatom, hogy ekkor, de munkámmá soha. Elmondhatom, hogy több mint hatvanéves profi pályafutásom alatt nem kerestem pénzt a sakkal, kupákat kaptam, volt, hogy fizették az útiköltséget, a munkahelyemen pedig munkaidő-kedvezményt kaptam a fontosabb mérkőzések és a felkészülés idejére.

? Hogy jött a szimultán az életébe?

SB: Kétszer lettem ezüstérmes a magyar női bajnokságon, így kijuthattam volna a világbajnokságra. Elvileg. Azonban egyszer politikai okból kizárták a kelet-német csapatot, a szocialista blokk csapatai pedig szolidaritást vállaltak, így itthon maradtunk. A hollandiai világbajnokságra pedig csak egyhetes késéssel érkeztem meg, mert nem kaptam útlevelet. Nem engedtek játszani. Felkínálták azonban annak lehetőségét, hogy játsszak szimultán partikat. Annyira megszerettem, hogy innentől fogva az ambícióim főként a szimultánnal kapcsolatosak.

? Gyerekekkel is foglalkozott és a mai napig játszik velük.

SB: Igen, mindig is fontosnak tartottam az utánpótlás-nevelést. Több tízezer gyerek mérkőzését szerveztem meg az elmúlt évtizedekben. Amikor a hetvenes évek végén az Országos Testnevelési és Sporthivatal (OTSH) elnökségébe választottak, a fiatalok nevelését, a sakk iránti szeretet kialakítását feladatomul is kaptam. És bár a nyolcvanas évek óta nyugdíjas vagyok, ma is igyekszem ezt a küldetést folytatni, sokszor fordulok meg iskolákban.

? Milyen rekord megdöntésére készül?

SB: A legtöbb szimultán mérkőzés nem regisztrált rekordját a legendás kubai sakkozó, José Raúl Capablanca tartja, aki közel 100 évvel ezelőtt, az 1920-as években 13 ezer 545 szimultán mérkőzést tudhatott a háta mögött. A célom most a 13 ezer 600 parti, amelyhez még néhány száz hiányzik, de ha tehetem, nem állok meg itt.

? Ha sikerül a rekorddöntés, tervez újabbat?

SB: Számszerű célt már nem tűzök ki. Öreg vagyok én már, közel a 90-hez. De játszani fogok, ameddig csak szellemileg és fizikailag bírom! Ez az én feladatom!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Bici néni szép élete | ZETApress

Szóljon hozzá!