ZETApress

hírportál

Olimpiát Budapestnek!

Fővásosi Közgyűlés 150623A BOM üdvözli a főváros Budapesti olimpia-döntését. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) támogatása után a mai napon a Fővárosi Közgyűlés is nagy többséggel foglalt állást a mellett, hogy Budapest pályázzon a 2024-es Nyári Olimpia és Paralimpia rendezésére ? tudatta Kollár Anna PR munkatárs, FLOW PR.

Az idén 10 éves Budapesti Olimpia Mozgalom (BOM) a 2005. november 24-i alakuló ülése óta azon fáradozott, hogy egyszer eljöjjön ez a nap is, így a civil szervezet nagy örömmel üdvözli a Fővárosi Közgyűlés mai döntését és a mögötte álló széles politikai összefogást. A MOB június 10-i közgyűlésén mutatta be a PWC a legfrissebb megvalósíthatósági tanulmányát. E szerint egy budapesti megrendezésű 2024-es nyári olimpiai és paralimpiai játékok költségvetése 774 milliárd forint lenne, mely magába foglal a pályázás tízmilliárd forintos költségétől a nyitóünnepélyen át a paralimpia záróünnepségig minden, az olimpia megrendezéséhez közvetlenül köthető költséget, melynek közel a felére a fedezetet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság biztosítja.

Ez a támogatás pedig egy egyszeri, nagyon jelentős nemzetgazdasági devizabevétel lesz Magyarország számára. A tanulmány szerint 1460 milliárd forint lesz az olimpiát kiszolgáló, de ahhoz szorosan nem köthető infrastruktúra beruházási igény, melynek a jelentős részére a fedezetet az Európai Unió különböző megpályázható forrásai jelentik majd. A tanulmány számai és tervei alapján a MOB után ma a Fővárosi Közgyűlés is a 2024-es olimpia megpályázása mellett döntött, így már csak a parlament és a kormány jóváhagyásától függ, hogy Budapest több mint 60 évvel legutolsó olimpiai pályázata után hivatalosan is jelentkezik-e a nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére.

A BOM nagy örömmel üdvözölte a MOB és a Fővárosi Közgyűlés döntését, a civil szervezet számára azonban mindennél fontosabb hír, hogy a szavazás eredménye azt bizonyítja, hogy a pályázás ügye mögött nagyon széles a politikai konszenzus, aminek biztosítása a szervezet elmúlt 10 éves küldetésének a fő elérendő célja is volt. A BOM továbbra is támogatni fogja a Fővárost és a MOB-ot a végső cél elérésében, de most már fő feladata a pályázás szakmaiságának és transzparenciájának elősegítése lesz, ugyanis a civil szervezet egy ?okos olimpiában? érdekelt.

? A BOM véleménye szerint a tanulmány alátámasztja eddigi meggyőződésüket, hogy az olimpia nem az oktatástól, nem az egészségügytől és nem a mély-szegénység felszámolása elleni küzdelemtől fog elvonni erőforrásokat, hanem pont ellenkezőleg. Az olimpiára való szisztematikus felkészülés dinamizálni fogja a gazdaságot, és munkahelyeket fog teremteni az EU pénzeknek, a NOB támogatásnak és a nemzetközi tőkebefektetéseknek köszönhetően. Magyarországnak égetően szüksége van már egy nagy dobásra, itt az ideje, hogy megmutassuk a világnak, hogy nem csak a sportolóink tudnak olimpiát nyerni, hanem mi is ? mutatott rá Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM a Magyar Sportért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Szóljon hozzá!