ZETApress

hírportál

Kékszalag után Kékharisnya

Zsidró Tamás hajszobrászZsidró Tamás női vitorlásversenyt szervez: Hagyományteremtő szándékkal egy ?hiánypótló? vízi-sportversenyt indít útjára a sztárfodrász, aki a hazai hobby-vitorlázó hölgyeket hívja a Balatonra ? tudatta Vető Viktória, Presspresso.

Az I. Kékharisnya Regatta versenyzői július 11-én szombaton szállnak vízre Balatonföldváron, s az ugyanide befutó versenyzőket és az érdeklődő látogatókat rengeteg ?parti program? is várja majd. ? Tavaly nyáron a Balatonon vitorlázva figyeltem meg, hogy tízből nyolc hajón a hölgyek aktívabbak ? meséli Zsidró Tamás, a vitorlásverseny eredettörténetét. ? Egy vitorláson, ha két fő a legénység, az rendszerint egy pár. És a szerepmegosztás úgy működött, hogy a férfi hátul állt a kormánynál és dirigált, a nő pedig rángatta-vonta a köteleket, húzta a vitorlát, csörlőzött ? ad képet a tapasztalatairól a sztárfodrász. Ekkor fogalmazódott meg benne, hogy ha ezek a hölgyek ilyen jól megállják a helyüket, mint mancsaft, akkor biztosan képesek ellátni a kapitányi feladatokat is. ? Kell tehát szervezni egy olyan amatőr vitorlásversenyt, ahol kizárólag nők indulhatnak. Rögtön a nevét is kitaláltam: ha a férfiaké ? na jó, zömmel a férfiaké ? a Kékszalag vitorlásverseny, akkor a hölgyeké lesz a Kékharisnya Regatta ? mondja a hajszobrász.

? Azoknak a hölgyeknek szerettem volna egy versenyt szervezni, akiket hobby-szabadidő sportként érdekel a vitorlázás, de még nem tudták kipróbálni magukat egy igazi megmérettetésen ? tette hozzá a mesterfodrász. Persze a férfiakat sem zárják ki teljesen. Minden hajón lehet egy hímnemű is, de azért hibapont jár. Viszont ezt kompenzálhatják a hölgyek különböző plusz pontok megszerzésével. ? Ha például egyforma a lányok ruhája egy hajón, ha menet közben átöltöznek, azért mind további pont jár ? mondja Zsidró. Földváron egy Beauty-szigettel várják majd a befutó hajók személyzetét. ? A hölgyeknek, akiknek a szél belekapott a frizurájukba, megcsináljuk a haját ott helyben, akinek csörlőzés közben letört a körme, annak körmös szakemberek nyújtanak azonnali segítséget. Minden a nőkről szól. Ez a missziója ennek a rendezvénynek ? tudtuk meg a fő-szervezőtől.

A napsütötte Beauty-szigeten azonban nemcsak a versenyzőkre, hanem a pihenni vagy felfrissülni vágyó vendégekre is gondolnak a szervezők. A Balaton-parti Somersby Lounge-ban hűsítő ciderek várják a lazítani vágyó látogatókat. A nap folyamán Koroknai Klári, Magyarország egyik legelismertebb bartendere tart szédületes koktélshow-t, elkészíti a Kékharisnya Regatta saját koktélját, és bemutatja az idei év nagy dobását, így megismerkedhetünk az általa teremtett Somersby ciderkoktélok legkülönlegesebb remekműveivel.

? Zsidró Tamás kiváló ötletét, a Kékharisnya Regatta női vitorlásversenyt, mely teljesen egybeesik Szövetségünk törekvéseivel, a szabadidősport fejlesztésével, maximálisan támogatjuk, és szívesen segítünk a megvalósításban ? ezt már Brencsán Ábel, a Magyar Vitorlás Szövetség versenysport menedzsere közölte. Mint elmondta, általános igazság, hogy a férfiak többen űzik ezt a sportágat, mint a nők. Ennek oka lehet a történelmi hagyomány, miszerint a hajózást, amelyből a vitorlás sport kifejlődött, évszázadokon, évezredeken át szinte kizárólag férfiak művelték. A Nemzetközi és Magyar Vitorlás Szövetségnek egyre fontosabbak a női vitorlázók. Ma az olimpián szerepelő 10 hajóosztály közül 4 kizárólag női kategória, valamint az egyik vegyes páros.

Megtudtuk azt is, hogy nagy hangsúlyt fektet a Szövetség a magyar vitorlás utánpótlás színvonalas és versenyképes képzésére is, a Vitorlás Suli programon keresztül, ahol már egyre több lányt is oktatnak magas szinten. ? Június 9-én az egész országban egyszerre szervezzük a GO BOATING programot, melynek keretében 16 vitorlás klub tart nyílt napot a helyi általános iskolákkal együttműködve, ahova minél több fiatal lányt is várunk ? mondta a menedzser. Női hajóosztályban olimpián, eddig nyolc magyar hölgy vett részt, és ma is hárman küzdenek a Riói olimpiára kijutást jelentő kvótáért, köztük Érdi Mária, aki 17 évesen több világ, és Európa-bajnoki címmel is dicsekedhet. ? Kedvezményes szolgáltatások bevezetésével, hasznos és érdekes programok támogatásával igyekszik a Szövetség növelni tömegbázisát, és erre kiváló alkalom a Kékharisnya Regatta ? mondta el végül Brencsán Ábel.

? Nagyon nagy örömünkre szolgál, hogy felkérést kaptunk egy ilyen egyedülálló rendezvény támogatására. Zsidró Tamás ötlete úttörőnek számít, egy nagyon férfias sportágban, hölgyeknek szervezni versenyt, előremutató és a női nem tiszteletének magas szintű megnyilvánulása. Rögtön igent mondtunk a felkérésre, ugyanis a Kékharisnya Regatta és a Fiat csoport filozófiája több ponton is hasonlóságot mutat ? mondta el Edoardo Gamberini, az FCA Group Marketing Igazgatója. Koós Réka is részt vesz a versenyen, ez nem is csoda, hisz gyakorlatilag vitorlás hajón nőtt föl, és rengeteg munkája mellett igyekszik minden alkalmat kihasználni, amikor végre hajóra szállhat. ? Gyerekkoromban majd? minden időnket a vitorláson töltöttük, szinte ott nőttem föl, s talán ott is készültem ? meséli Réka, aki manapság ritkábban tud vízre szállni. ? A folyamatos fellépések miatt kevés időm jut hajózni, de nagyon vágyom rá, ezért szívesen csatlakoztam a Kékharisnya Regattához, nem beszélve arról, hogy vitorlázó nőként ?kötelességem? is részt venni az első hazai női versenyen ? mondta az énekesnő.

A verseny a bevételéből jótékony célra is adakozik. A sztárfodrász szintén a vitorlázás során ismerte meg azokat a hölgyeket, akik egy mellrákalapítványnak dolgoznak. Így ezt a szervezetet, a Mellrákinfó Egyesületet támogatja majd a Kékharisnya Regatta. Halom Bori, az egyesület alapítója több mint 30 éve a vitorlás társadalom tagja és a Balaton szerelmese. Nem is kérdés tehát, hogy össze szeretné kapcsolni ezt a hobbiját társadalmi felelősség vállalásával. ? Már két éve, hogy jelen vagyunk a Kékszalag versenyen, azt pedig álmodni is alig mertem, hogy egyszer egy kizárólag nőknek szóló vitorlás versenyen is ott lehetünk ? mondja az Mellrákinfó Egyesület alapítója, aki blogjával az elmúlt másfél évben több száz nőnek nyújtott vigaszt és segítséget. Mostanra 15 önkéntessel járják az országot és ahol csak lehet, felvilágosítják a nőket és felhívják a figyelmet az önvizsgálat és a szűrővizsgálatokon való részvétel fontosságára.

A verseny értékelése a yardstick előnyszámokkal korrigált idővel történik. (Magyarországon a yardstick előnyszám teszi lehetővé, hogy az egymással versenyző különböző típusú hajókat korrektül értékelni lehessen.) Díjazott lesz az abszolút befutási sorrend 1-3. helyezettje, valamint az YS szerint számított eredmény 1-3. helyezettje. További díjakat is kiosztanak majd: elismerik majd azokat a hajókat, amelyeken csak nők versenyeznek, díjat kapnak a legcsinosabb egyenruhában versenyző csapatok, a legjobb csapat-selfie készítői, a legtöbb like-ot szerző kép tulajdonosai, valamint legtöbb megosztást elérő fotó. Egy héttel tehát a Kékszalag verseny célba érte után elindul a Kékharisnya Regatta. Július 11-én futnak ki a hajók a balatonföldvári kikötőből, ahová Tihany és Füred érintésével térnek majd vissza. A vízi megmérettetésen túl tucatnyi program is várja a versenyzőket és a nagyközönség is becsatlakozhat a programfolyamba. Az egész napot pedig egy össznépi Parti Disco zárja, DJ Zsidró prezentálásában.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Svájci győztes a 47. Kékszalagon | ZETApress
  2. Elúszott a Kékharisnya | ZETApress

Szóljon hozzá!