ZETApress

hírportál

Ötven éves VVK-győzelem

Múzeumi trófeákJúnius 23-án kedden 11 órakor megemlékezést tartanak a Fradi Múzeumban, mivel éppen 50 éve született meg az eddigi egyetlen magyar európai kupagyőzelem. Aznap a múzeum is ingyenesen látogatható! ? tudtuk meg Takács Gábortól.

A Ferencváros több nehéz párharc után jutott el a Vásárvárosok Kupája 1965-ös fináléjáig. Az előcsatározások során többször is három mérkőzésen harcolta ki a továbbjutást a csapat. Különösen az Atletico Bilbao és az AS Roma kiverése számított komoly fegyverténynek, az elődöntőben azután a többek között az 1966-os angliai világbajnok válogatott csatárral, Bobby Charltonnal felálló Manchester United következett.

A kinti 3:2-es vereség után a visszavágón a Népstadionban 1:0-ra nyert a Fradi. (Akkor még nem számított az idegenben rúgott több gól!) A harmadik, mindent eldöntő találkozót is itthon játszhatták a zöld-fehérek és 2:1-es sikerükkel a döntőbe jutottak. 1965. június 23-án a Juve otthonában egy mérkőzés döntött a kupa sorsáról. Fenyvesi doktor a 76. percben fejelte be a találkozó egyetlen gólját, így a trófea az Üllői útra került.

A tervek szerint az évfordulón jelen lesznek a még élő ferencvárosi kupagyőztesek és néhányan az akkori ellenfél játékosai közül is. A Fradi a VVK-döntőben a Géczi ? Novák, Mátrai, Horváth ? Juhász, Orosz ? Karába, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi doktor összeállításban lépett pályára, edzőjük Mészáros József, a legendás Dodó Bá volt.

Szóljon hozzá!