ZETApress

hírportál

Sportolói kitüntetések

Gyurta DaniFogadalmat tettek a júliusi Nyári Universiadera induló magyar versenyzők, Gyurta Danit beválasztották a MEFS elnökségébe, kitüntették az egyetemi sport legjobbjait a MEFS Ünnepi Közgyűlésén és a MEFS csatlakozott az ISCA szervezetéhez ma délután a Testnevelési Egyetem (TE) Aulájában.

Az egyetemi sport népszerűsítéséért végzett munka elismeréseként két Életműdíjat, öt Aranyplakettet és öt hallgatói elismerést osztottak ki a Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetség (MEFS) mai ünnepi közgyűlésén a TE Aulájában. A delegált tagok ezzel együtt egyhangúlag elnökségi tagnak választották meg Gyurta Dániel olimpiai, világ és Európa-bajnokot a MEFS Elnökségébe. A közgyűlés emellett döntött a MEFS Nemzetközi Sport és Kulturális Szövetséghez (ISCA) való csatlakozásáról. (Az ISCA-t 1995-ben hozták létre. A 65 ország 130 tagszervezetét sorai közt tudó globális platform nyitott olyan szervezetek számára, amelyek a sport for all jegyében szabadidős sporttal és fizikai aktivitással kapcsolatos feladatokat vállalnak fel.) A közgyűlést követő ünnepségen tették le fogadalmukat a július 3-án pénteken kezdődő XXVIII. Gwangju-i Nyári Universiadera induló, közel 170 fős magyar csapat sportolói.

Az ünnepi közgyűlés Prof. Dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke, Dr. Tóth Miklós, a MOB alelnöke és Dr. Székely Mózes főtitkár adta át a Sportszövetség ez évi kitüntetettjeinek díjait. Az egyetemi sport népszerűsítéséért végzett munka elismeréseként Életműdíjat kapott Máté János, a Nyíregyházi Főiskola Testnevelés és Sporttudományi Intézetének egykori vezetője és Kelemen Endréné, a Testnevelési és Sportközpont egykori vezetője. Aranyplakettet kapott Győrfi János, a TE stratégiai főtanácsadója, a MOB korábbi osztályvezetője, Lévai Béla, az Óbudai Egyetem Sportirodájának vezetője, Boda Péter, a Miskolci Egyetemi Sportlétesítmények vezetője, Szabari János, a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club kosárlabda szakosztályának vezetője, valamint Fábián László olimpiai-, világ- és Európa-bajnok öttusázó, a MOB sportigazgatója, aki bakui tartózkodása miatt elismerését egy későbbi időpontban veszi át. Az egyetemi, főiskolai hallgatók közül a felsőoktatás sportéletének fejlesztésért öt hallgató részesült elismerésben. Hallgatói díjat vett át Karvaly Márton, az ELTE, Mátics Zoltán, a BME és Molnár Dániel, a Debreceni Egyetem (DTE) hallgatója. Pap Csaba, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hallgatójának elismerését Hári József, a PTE Sportiroda vezetője, míg Jancsó Máté, a Semmelweis Egyetem (SE) hallgatójának díját édesapja, Jancsó Kornél, az MTI sportújságírója vette át.

A Közgyűlés delegált tagjai a MEFS elnökség fiatal hallgató olimpiai bajnok tagjává választották az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok Gyurta Dánielt. A legsikeresebb, jelenleg is aktív magyar férfi versenyúszót a 2012-es Londoni Nyári Olimpián aranyérmet szerző, felsőoktatásban tanuló bajnokok jelölték ? a Nemzet Sportolója megválasztásának eljárásához hasonlóan ? maguk közül, képviseletükre a MEFS elnökségébe. Az olimpiai bajnok sportvezetői, sportdiplomáciai karrierjének elindításával és felkarolásával a MEFS példát kíván mutatni az élsportolók sportdiplomáciai és kettős karrierépítésének támogatására. A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán tanuló világklasszis mellúszó a sportvezetői feladatkörök és jogosítványok birtokában az egyetemi sportélet irányításában egyaránt hitelesen jelenítheti meg az élsportolók és a hallgatók érdekeinek érvényesítését, képviseletét. A MEFS nemrégiben módosított alapszabálya értelmében az egyetemi sport országos szervezetének vezetésébe bekerülő olimpiai bajnok egyben a MEFS ? Dr. Kovács Antal 1992-es barcelonai olimpiai cselgáncsbajnok, elnökségi tag által vezetett ? Versenysport bizottságának is tagjává válik.

Az ünnepi közgyűlést követően a sportvezetők és a díjazottak jelenlétében tartották meg a július 3-án kezdődő XXVIII. Nyári Universiadera induló magyar csapat fogadalomtételét. Az ünnepi ceremóniát köszöntőjével Kiss Norbert, az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságának helyettes-államtitkára és Prof. Dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke nyitotta meg. Ezt követően Dr. Freyer Tamás delegációvezető Kiss Norberttől átvette a magyar csapat zászlaját, majd letették fogadalmukat a dél-koreai Gwangjuba utazó, közel 170 fős magyar Universiade csapat sportolói. Az ünnepi eseményen Horváth Marcell golfozó, a University of St. Andrews I. évfolyamos közgazdaságtan és menedzsment szakos hallgatója mondta elő a fogadalomtétel szövegét.

A sportolók Fogadalmukban többek között ígéretet tettek arra, hogy becsületesen, töretlen akarattal, legjobb tudásuk szerint, a Fair Play szellemében készülnek a XXVIII. Gwangju-i Nyári Universiadera és mindent megtesznek azért, hogy a világ egyik legnagyobb seregszemléjén eredményesen képviseljék hazánkat: Magyarországot. A XXVIII Nyári Universiaden 150-160 ország 10-12 ezer felsőoktatásban tanuló élsportolója vesz részt, előreláthatólag 13 sportágban drukkolhatunk majd magyar versenyzőknek. A szakemberek 13-15 érem megszerzését remélik a magyar csapattól. Az eseményen részt vett Mocsai Lajos, a TE rektora és Dr. Nagy Zsigmond, a MOB igazgatója is.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Universiade Gwanjuban | ZETApress

Szóljon hozzá!