ZETApress

hírportál

Csak Stefanon múlik a maradás

Szalay Ferenc MKOSZ elnökKevés volt a szurkolás, kosaras lányaink 3 vereséggel és 1 győzelemmel búcsúztak Sopronban. ? Elnök Úr, a magyar válogatott nem jutott tovább a D-csoportból a magyar?román közös rendezésű női Európa-bajnokságon! Eltelt 5 nap az Eb-ből, mik az első tanulságok? ? kérdezte Szalai Ferencet Faragó András, az MKOSZ sajtófőnöke.

SZF: Ha a magyar csapatot egy kicsit tágabb értelemben vesszük, akkor eddig jelesre vizsgáztunk rendezésből. Az eddigi nemzetközi visszajelzések arról szólnak, hogy egy nagyon magas színvonalú Európa-bajnokság zajlik nálunk és Romániában. 148 országban közvetítenek az eseményről és eddig nem érkezett panasz a rendezésre, ami hatalmas fegyvertény. Köszönet mindenkinek, aki a szervezésben, megvalósításban részt vett! Kiváló reklám ez az Eb az egész országnak, turisztikai értéke felbecsülhetetlen.

A szűkebb magyar csapatról, a válogatottunkról azt szeretném elmondani, hogy az elsődleges elvárás a harcos küzdőszellem, a ?parkettafelszedő? hozzáállás volt, ami az elvárás 70%-át teszi ki. Ezzel nem volt gond. Viszont a sikerekhez szükséges 30%-nyi extra hiányzott. Szintén elvárás volt a szakvezetéssel szemben, hogy fiatal játékosok is ott legyenek a keretben. Határ Betti nemzetközi bemutatkozása jól sikerült, úgy érzem, hogy a közeli jövőben az ő korosztályából többen is beérhetnek majd, odakerülhetnek a válogatott közelébe.

Harmadrészt kitűztük a csoportból való továbbjutást is, bár tudtuk, hogy nehéz, erős csoportba kerültünk. Ennek ellenére tovább lehetett volna, tovább kellett volna jutnunk. A svéd mérkőzés nyerhető volt, ahol mi kerültünk olyan hullámvölgybe, ami nem bírt elviselni a csapat. Az egész Európa-bajnokság azt mutatja eddig, hogy ez a fajta hullámzás az egész mezőnyre jellemző és az tud nyerni, aki hamarabb ki tud mászni a saját hullámvölgyéből. Nekünk ez nem ment.

A játékosaink zöme most van sportpályafutása csúcsán, a 30 feletti korosztály sokkal jobb teljesítményre már nem lesz sajnos képes. Köszönet mindenkinek, aki vállalta ezt a megmérettetést, külön köszönet Fegyverneky Zsófiának, aki a szülés után így beállt a sorba és felvette a ritmust! Sajnos a válogatottjaink, akik külföldön játszanak, klubcsapataikban nem a meghatározó játékosok közé tartoznak, valószínűleg ez a lelküket azért megviseli. Itthonról sztárként távoztak, kint viszont más szerepet kell játszaniuk, így nehéz a magyar válogatott körüli, megnövekedett elvárásnak megfelelni. Ez is rányomhatta a bélyegét a teljesítményre.

? Stefan Svitek jövője?

SZF: Igen, ezt sokan kérdezték tőlem. A szövetségi kapitány hároméves szerződését nincs okunk felbontani. Ha ő akar, akkor továbbra is ő marad a kapitány. Nyilván az elvárás továbbra is az, hogy a fiatal és tehetséges játékosainkat építse be a felnőtt válogatottba. Ehhez viszont szükség lesz arra az összefogásra, ami a szövetségi kapitány megválasztásánál megvalósult. Akkor az összes klub kiállt Stefan Svitek mellett, most pedig együtt kell dolgoznunk azért, hogy a tehetséges gyerekeink minél hamarabb európai szintre kerülhessenek.

? Szinte megszokott, hogy Magyarországon egy ilyen csoportkör után azonnal vészharangokat kongatnak.

SZF: Szomorúnak tartom, hogy egy újságíró számára a címvédő spanyolok elleni meccset követő sajtótájékoztatón az a legfontosabb kérdés, hogy meddig tart a kapitány szerződése? Nem botrányokra van szükségünk, nem ellenséget kell keresnünk, hanem dolgoznunk kell. A magyar kosárlabdában példás összefogást tapasztalok, ez mutat előre. Az eredménytelenség egy hazai Európa-bajnokságon természetesen senkinek sem boldogság, de tanulnunk kell ebből is. Hamarosan lesz ez sokkal jobb, elég ha csak a leány utánpótlás-válogatottjaink sikereire gondolok!

Folytatás Győrött, Debrecenben és Budapesten

Mától június 22-én hétfőig az A-B-C-D csoportok első 3 helyezettjei Győrött és Debrecenben körmérkőzésen küzdenek a negyeddöntőbe jutásért. E-csoport, Debrecen: 1. Fehéroroszország 4 pont, (149-109), 2. Franciaország 4 (164-142), 3. Montenegró 3 (138-131), 4. Törökország 3 (113-117) 5. Csehország 2 (127-156), 6. Görögország 2 (107-143). F-csoport, Győr: 1. Oroszország 4 (160-115), 2. Spanyolország 4 (154-139), 3. Szlovákia 3 (166-161), 4. Szerbia 3 (142-149), 5. Litvánia 2 (137-157), 6. Horvátország 2 pont (134-172). Mindkét csoportból az első 4 jut tovább, a negyeddöntők 24-25-én szerdán-csütörtökön, az elődöntők 26-án pénteken lesznek Budapesten, míg a bronzmeccset és a döntőt 28-án vasárnap délután vívják a SYMA Csarnokban.

1 hozzászólás

  1. Szerbia nyerte a Női Kosárlabda Európa-bajnokságot, miután a tegnap esti döntőben a SYMA Csarnokban 76:68 (15:22, 18:10, 20:17, 23:19) arányban legyőzte Franciaországot. Délután a 3. helyért: Spanyolország?Fehéroroszország 74:58 (12:18, 22:12, 21:14, 19:14). A további sorrend: 5. Törökország, 6. Oroszország, 7. Montenegró, 8. Litvánia, 9-13. Szlovákia, Görögország, Csehország, Horvátország, Lettország, 14-20. Magyarország, Svédország, Olaszország, Ukrajna, Lengyelország, Románia, Nagy-Britannia. Döntöttek tegnap arról is, hogy 2017-ben Csehország rendezi a Női Kosárlabda Eb-t. A június 16-a és 25-e közötti torna két helyszíne Prága és Hradec Králové lesz.