ZETApress

hírportál

Polgárlányból férfikapitány

Polgár Juditot nevezték ki a magyar férfi sakk-válogatott szövetségi kapitányának. Seszták Tamás, a Magyar Sakk Szövetség elnöke a pénteki sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az elnökség egyhangúlag szavazott bizalmat minden idők legsikeresebb női sakkozójának ? derült ki Budán a mai sajtóebéden.

A 39 éves Polgár Judit játékosként kétszer ? 1988-ban és 1990-ben ? nyert sakkolimpiát a női válogatottal, 2002-ben és 2014-ben pedig tagja volt az ezüstérmes férfi nemzeti együttesnek. Az élversenyzéstől tavaly vonult vissza, a kapitányi poszton a 64 esztendős Horváth Tamás helyét foglalja el, aki elmondása szerint maga kezdeményezte a váltást. Fotóink Vigh Alex felvételei.

Polgár Judit bevallotta: kicsit furcsán viszonyult hozzá, amikor először, tavaly ősszel, egy baráti társaságban felmerült, hogy ő legyen a kapitány, de azóta már hozzászokott a gondolathoz. Felidézte, hogy már gyerekként megismerkedett a sakkolimpiák légkörével, így pontosan tudja, hogy egy világversenyen mik lehetnek a nehézségek, és milyen komplikációk merülhetnek fel. ? Tudom, milyen feszített a tempó és szoros a mezőny, de úgy érzem, a magyar csapatnak kedvez a nemrég bevezetett szabály, hogy minden meccset meg kell nyerni, vagyis fordulónként legalább két és fél pontot kell szerezni ? fogalmazott a frissen kinevezett kapitány.

Horváth Tamás kifejtette, azért mostanra időzítették a váltást, hogy Polgár Juditnak a jövő évi sakkolimpia előtt legyen egy felvezető versenye. Ez pedig nem más, mint a november 12. és 22. között az izlandi Reykjavikban sorra kerülő csapat Európa-bajnokság. Seszták Tamás szerint az elnökség konkrét célt nem fogalmazott meg az Eb-n a magyar válogatottal szemben, de személy szerint örülne, ha az első háromba kerülne a csapat.

Polgár Judit ezt azzal egészítette ki, az a legfontosabb, hogy szakmailag a maximumot kell nyújtani, s akkor abból jó eredmény jöhet ki. ? Mindig szeretnénk a dobogóra kerülni, ehhez pedig az kell, hogy az utolsó két forduló előtt ott legyünk az első öt vagy hat csapat között ? jelentette ki. Az új kapitány jelezte, tisztában van vele, hogy a sakk alapvetően egyéni sportág, ugyanakkor híve az edzőtáboroknak, és szeretné, ha a játékosok minél több időt töltenének együtt, mert a szakmai eszmecserék elősegíthetik a jó csapatszereplést.

Szóljon hozzá!