ZETApress

hírportál

Ceglédre ment az arany

Ungvári Miklós és Rok DraksicUngvári Miklós aranyérmes lett, Karakas Hedvig az ötödik, Szabó Franciska pedig a hetedik helyen végzett a II. Budapest Judo Grand Prix tegnapi nyitónapján. A Papp László Budapest Sportarénában megrendezett százezer dolláros összdíjazású olimpiai kvalifikációs versenyen 67 ország 411 judósa lép tatamira

A 75 kg-os Ungvári Miklós pályafutása során már több tucat érmet szerzett a különféle világversenyeken (az olimpiai ezüst mellett van három vb-bronzérme, három Eb-aranya, a három ezüst és egy bronz mellett), de mostanáig az IJF World Tour-sorozatában (a Masters-, Grand Slam- és Grand Prix-versenyeken) nem tudott aranyat szerezni. A Közgép-Ceglédi VSE judosa aligha választhatott volna ehhez jobb helyszínt, mint a budapesti arénát. A magyar judosport egyik legeredményesebb versenyzője fantasztikus teljesítményt nyújtott a végjátékban is: előbb felőrölte ellenfele erejét, majd jukóval vezetést szerzett, végül földharcban zárta le a küzdelmet. Rok Draksic, a szlovének Európa-bajnoka kínjában lekopogta (vagyis feladta) a meccset. A nézők hosszú perceken át felállva tapsolták a sportemberként hosszú évek óta példát mutató versenyzőt.

A nap másik magyar hőse az 57 kg-s Karakas Hedvig lehetett volna. A Honvéd-Kipex világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmese kicsit nehezen lendült bele, előbb venezuelai riválisát intésekkel győzte le, majd a japán Tamaokitól vazarival kapott ki ? a meccs során a japán belekapott Hédi szemébe, aki ezt jelezte is a bíróknak, mégis a magyar kapott intést? A vigaszágon aztán emlékezetes meccset vívva harcolta ki, az érmes programon való részvételt.

A bronzmeccsen Marti Malloy, az amerikaiak olimpiai bronz- és világbajnoki ezüstérmes versenyzője volt Hédi ellenfele. Hatalmas csatát vívtak, intéssel az amerikai szerzett vezetést, amit sikerült egalizálni. A folytatásban a magyar lány látszott agilisabbnak, de a bíró nem osztott ki több intést. Jött az aranypontos csata, itt sem született akciópont, ám a bírók ? némileg váratlanul ? a magyar megintették. A közönség hosszan tüntetett az ítélet ellen, ám mindez már nem változtatott a végeredményen: Malloy lett a bronzérmes, Karakas Hedvig az ötödik helyen zárt.

48 kg-ban Csernoviczki Éva még sohasem veszített a Papp László Budapest Sportarénában, a 2013-as Európa-bajnokságon és a tavalyi Grand Prix-n is valamennyi mérkőzését megnyerte, mindkétszer aranyérmet akasztottak a nyakába. A budapesti tornák hősnője ezúttal nem volt szerencsés, az Ippon Judo Tatabánya olimpiai és vb-bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok klasszisa az első mérkőzésén a japánok üdvöskéjét, a junior Ázsia-bajnok Tonaki Funát kapta ellenfélül. A csatából a 19 éves japán jött ki győztesen, jukóval vezetést szerzett, majd vazari értékű dobása után leszorította a magyar judóst, ezzel elbúcsúztatva a további küzdelmektől. A japán lány aztán a fináléig menetelt, ahol az argentin Paula Pareto mögött ezüstérmes lett.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Anett bronzos visszatérése | ZETApress

Szóljon hozzá!