ZETApress

hírportál

Bessenyey gokartozik

Elektromos gokart az erdőben? Az Avalon Parkban hamarosan ez is kipróbálható! Már kevesebb, mint egy hónap, és megnyílik Európa egyik legmodernebb, és Magyarország egyetlen erdei elektromos gokart pályája ? tudatta Tóth Eszter Anna, a HELL PR menedzsere.

A Miskolctapolcán felépülő Avalon Park turisztikai komplexum egyik legfőbb attrakciója lesz az 562 méteres, fák között kanyargó HELL KART Ring, ahol egyedülálló környezetben élheti át mindenki a száguldás és a sebesség élményét, ráadásul mindezt száz százalékosan környezetbarát módon, zaj és füstkibocsájtás nélkül.

? A HELL pilótájaként hamarosan, a július 12-i zártkörű megnyitón te leszel az a szerencsés, aki először próbálhatja ki, illetve avathatja fel a pályát. Mit kell tudni az Avalon Parkban található Hell Kart & Event Centerről? ? kérdeztük Bessenyey Zoltán (Bzz) kétszeres Európa-bajnok rali versenyzőt, a HELL Racing Team pilótáját a Miskolctapolcán hamarosan megnyíló gokartpálya kapcsán a gokartozásról.

Bzz: Páratlan élmény lesz, hogy elsőként gurulhatok végig a pályán, nagyon örülök, hogy én kaptam ezt a megtisztelő felkérést. A Hell Kart, ahogyan a legutóbbi helyszínbejáráson láttam, nagyon komoly, nemcsak amiatt, mert szinte az erdő közepén van, de a kialakítása miatt is. A 8-12 méteres szélesség, és a komoly versenypályákkal vetekedő technikai paraméterek egyedülálló élményt fognak nyújtani mindenkinek. Elektromos gokarttal még nem sokszor mentem eddig, de a legnagyobb előnye ? amiért már most a kedvencem lesz ? az az, hogy nem kell beöltözni, hiszen nem lesz a ruhád benzingőzös, szóval az Avalon Parkba nem kell hoznom a gokartozása rendszeresített sisakomat és overallomat!

? A technikai sportok, illetve az autóversenyzés esetében a gokart, mint kategória szinte kikerülhetetlen. Tulajdonképpen nem igazán ismerünk olyan profi pilótát, aki ne versenyzett volna gokarttal is. Véleményed szerint ennek mi az oka és milyen előnyt jelent a gokartos tapasztalat?

Bzz: A gokart minden autósport alapja. Ha nem is versenyzett mindenki pályafutása előtt gokarttal, de hogy mindenki ezzel tartja magát karban az tény. Még nekem rali versenyzőnek is azt tanácsolta a múltban az összes mérnők és edző, hogy járjak gokartozni amennyit csak tudok. Szükség van más edzésformára is, kell az erőnléti tréning vagy a futás, de mégis, amikor kormány lehet a kezünkben és zárt, biztonságos körülmények között edzhetünk, az csak a gokart. Aki gyors a gokarttal, annak megvannak az érzései, hogy egy kocsi hogyan és mikor mozdul, mikor van holtponti helyzetben, és miután mi általában abban tartjuk a járművet, ennek a pontos ismerete és állandó gyakorolása létfontosságú.

? Melyek a gokart, mint elérhető edzésforma legnagyobb előnyei?

Bzz: Legfontosabb, hogy elérhető. Olcsó, és mindenkinek lehetősége van rá. Ugyanakkor kellően fárasztó, kellően fejleszti a reakciókat, az erőnlétet és a kitartást is. Alapvetően mindent lehet vele modellezni, a legjobb edzés.

? Reakcióidő és belső képességek fejlesztésére is alkalmas? Ezen is elsajátítható például az ívek helyes autózása?

Bzz: A reakcióidőt, ha nem is fejleszti, de a reakciókat és a válaszlépéseket egy-egy helyzetre mindenképpen. Igen, fontos a helyes ívek megválasztása, valamint az előzési helyzetek megteremtése. Vannak olyan edzések, amikor versenyzőtársakkal 9-10 percet megyünk egymástól 10 centiméterre és várunk egy adandó alkalmat, amikor lehetőség nyílik az előzésre. Ilyenkor könyörtelenül ki kell használni ezt a lehetőséget!

? Elsőre nem is gondolná az ember, hogy egy futam milyen fizikai megterhelést jelent a szervezetre. Mennyit lehet ebből bírni egyszerre?

Bzz: Versenyzőknek általában 30-40 percnyi menetet javaslok, egy kezdő esetében 2 menet után, érdemes szusszanni egyet, ilyenkor ki lehet értékelni a köröket, átbeszélni a helyes íveket. Hol lehet még gyorsabban, vagy netán lassabban menni, vagy akár csak nézni a mások által használt íveket. Jó pap is holtig tanul, így mi is! Természetesen a gokartozásra is igaz, minél többet gyakoroljuk, annál jobb eredményt érhetünk el. A Hell Kart esetében ráadásul 7 különböző nyomvonal alakítható ki, így folyamatosan megújulhat a pálya.

? A Hell Kart elektromos gokartjai remekül gyorsulnak és akár 60 km/h-s sebességre is képesek, ilyenkor azért gyorsan történnek az események?

Bzz: Igen, épp ezért örömteli, hogy a pályát a jelenleg elérhető összes biztonsági felszereltséggel ellátták. Itt működik az a rendszer, amelynek bevezetését még a Formula?1-ben is fontolóra vették, vagyis ha valaki megforog, vagy kicsúszik a kanyarban, akkor a pálya azon részén limitálható a sebesség, így nem történhet baleset, nem csapódnak egymásba a többiek nagy sebességgel.

? Te milyen gyakran szoktál gokartozni?

Bzz: Számomra a gokart olyan edzés, ami minden héten 2-3 alkalommal jelen van a programban. Amikor Magyarországon vagyok, örömmel és persze némileg kötelességből is lemegyek a pályára.

? Ha nem a versenysportról és a hivatásos pilótákról beszélünk, akkor elsősorban kik azok, akiknek ajánlod a gokartot?

Bzz: A gokartot, és azon belül az elektromos verziót mindenkinek ajánlom. A gokartok teljesítménye egyedileg szabályozható, így ez a legjobb módja annak, hogy valaki biztonságosan, tudásszintjének megfelelően üljön bele minden egyes alkalommal a gokartokba. A gokartozás sokat segíthet az utcai sofőröknek is, így azt gondolom, heti rendszerességgel érdemes rászánni ezt az összeget arra, hogy fejlődjön a vezetési tudásunk és felejthetetlen élményeket éljünk át.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Elektromos gokartok | ZETApress

Szóljon hozzá!