ZETApress

hírportál

Száz nap a vb-rajtig

VisszaszámlálásElindult a visszaszámlálás Győrben. Kereken száz nappal a rajt előtt Győr belvárosában leleplezték azt az órát, amely percre pontosan mutatja a szeptember 11-én kezdődő maratoni kajak-kenu világbajnokságig hátralévő időt ? tudatta az MKKSZ. Fotónk Oláh Jakócs Péter felvétele.

Győr 1999 és 2007 után harmadszor rendez maratoni kajak-kenu vb-t. A rajtig hátralévő időt mutató órát a Belvárosban, a Városházával szemben, a Szent István út és a Baross Gábor út kereszteződésében állították fel. Az idei év egyik legjelentősebb hazai rendezésű sporteseményére több mint negyven ország versenyzőit várják. Fekete Dávid, Győr alpolgármestere az óra leleplezése után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a város rengeteg érdekes, közönségcsalogató programmal várja nyáron a győrieket, illetve a látogatókat és kínálatba ? a többi sportesemény mellett ? tökéletesen illeszkedik, sőt, annak megkoronázása lesz a maratoni világbajnokság.

Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke beszédében hangsúlyozta, az infrastrukturális adottságok, a város kivételes sportszeretete, az önkormányzat segítőkészsége és együttműködése miatt Győr csodálatos helyszínt biztosít a vb-nek. Ahogy fogalmazott, a maratoni szakág a sportág csúcsa, mert a szellemi és fizikai próbatétel mellett kitartást és taktikai érzéket is igényel. ? A maratoni kajak-kenut izgalmassá kívánjuk tenni a helyszínre kilátogató szurkolók és a tévénézők számára is. Erre lehetőséget biztosít nekünk az a nemzetközi szövetséggel elfogadtatott pályarajz, ami már élesben is vizsgázott 10 napja a Győrben megrendezett maratoni országos bajnokságon. A versenyzőket szinte végig látni lehetett a 30 kilométeres táv során, ami testközelbe hozta a versenyt a nézők számára is ? mondta a sportág első embere.

Kadler Gusztáv a szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy az ob-ra összesen 1900 nevezés érkezett, így kiváló főpróbája volt az új pályának. ? A pályarajz jól sikerült, már az MTVA stábja is bejárta és elégedettek a beláthatóságával. Eddig 25 ország több mint 400 versenyzőjének nevezése érkezett a versenyre, de messze még az augusztusi határidő. A szálláshelyek készülnek, hogy bírják a szeptemberi nagy rohamot a vb idejére ? számolt be az előkészületekről.

Weisz Róbert, a maratoni válogatott szövetségi vezetőedzője elmondta, biztatónak értékeli, hogy azok a versenyzők, akik egyesben nyerni tudtak, párosban is kimagasló teljesítményt nyújtottak az ob-n. Csay Renáta tavalyi világbajnoki címeinek köszönhetően egyesben, valamint Bara Alexandrával párosban is védettséget élvezett, ezért elég volt egyesben és párosban is egy-egy válogatót nyernie és mindkét versenyszámban rajthoz állhat az Európa-bajnokságon, valamint a szeptemberi, győri vb-n. ? Félig kijutott már a világbajnokságra a kenus Kövér Márton is, akinek egyesben és párosban is jó esélyei vannak a kvalifikációra, ehhez ?csak? a dobogón kell végeznie a szlovéniai Eb-n ? mondta Weisz Róbert, aki hozzátette, hogy elégedett a férfi kajakosok teljesítményével is. Ebben a szakágban a fiatal Solti László első válogatón nyújtott teljesítményét emelte ki.

? Örülök neki, hogy már az első válogatón sikerült bebiztosítanom a helyem a csapatban, így most nyugodtan készülhetek egyesben- és Alexandrával együtt párosban is a vb-re. Természetesen idén a fő cél a győri vb, de az ötezer méterről sem mondok le, bár a hétvégi első gyorsasági válogatón nem állok rajthoz, mert már a Bakui I. Európa Játékokra készülök ? mondta Csay Renáta 15-szörös világbajnok kajakos, Győr díszpolgára.

Szóljon hozzá!