ZETApress

hírportál

Foci VB 2006

Ma délelőtt mutatták be az Alexandra Pódiumon, a Nyugati téren Ágai Kis András és Liszkay Gábor Levente könyvét az idei németországi labdarúgó világbajnokságról. A keményfedeles alkotás tulajdonképpen nem csak kettőjük munkája, mert Az én VB-m fejezetben sokan mások is írnak. Ilyen társszerző többek között Bicskey Bertalan és Tornyi Barnabás edzők, Buzánszky Jenő a legendás Aranycsapatból, vagy Kemény Dénes a vízilabdázók, a medencék világából. Sajnos sajtópéldányt is csak ők kaptak.

Harsányi Levente nem csak a szerzőpárost, de Hajdú B. Istvánt is kérdezte a sajtótájékoztatón. Pista végig kinn volt a VB-n, s számos meccset közvetített a tévében. Soknak tartja a 32 csapatot és soknak a mérkőzéseket az öthét alatt. Azt sem díjazta túlságosan, sok egy-egy csapat az első periódusban gyakran csak hetente lépett pályára, így a nézőknek sokáig kellett várni kedvencükre. Ennél még a 16 csapatos EB is jobb!

A beszélgetőtársak mindegyike Zidane-t tartotta a VB legjobbjának, s ezt Materazzi lefejelésével sem tudta a szemükben elrontani. Ugyancsak egységesek voltak abban is, hogy a bírók most jobbak voltak, mint négy évvel ezelőtt. Volt néhány komikus ítélet, de szándékos csalás nem fordult elő. Ha csalt is valaki, az nem a bíró, hanem az őt átvágó játékos volt. Az ukrán Sefcsenkó remek műesést produkált Tunézia ellen a tizenhatoson belül, amit a sípmester be is vett. Az ajándékbüntetővel jutottak tovább az ukránok, s estek ki az afrikaiak, de ezen Európában nem nagyon háborodott fel senki.

Ha megreformálhatnák a focit, mindannyian elektronikus gólbírót akarnának, hogy ne a tévedhető hús-vér ember döntsön az eredményről. Kérdésemre, hogy nem kéne-e a tiszta játékidőt mérni az emberi szubjektumtól függő hosszabbítás helyett, ezt az Egyesült Államokban képzelik bevezethetőnek. Ott minden labdajátékot így játszanak, s a ?96-os olimpián sem nagyon értették, hogy miért tart egy félidő 45 percnél tovább. Gábor arról is beszélt, hogy ő a lest is eltörölné, s a játékosok számát kilenc főre csökkentené.

A könyvben hatvan-negyven százalék az arány a képek javára. Szerkesztését, művészi kivitelezését Varner Tamás végezte. A fotók nélkül jóval szegényesebb lenne a könyv, bár az írások így is remekek, jegyezte meg Levente, aki ugyancsak írt egy történetet. Kár, hogy a négy parlamenti pártelnök egyike sem vállalta el a felkérést a VB-vel kapcsolatos véleménye kifejtésére, pedig egy sportkönyvben igazán elférnének egymás mellett. Igaz a magyar csapat nem volt a résztvevők között, de ettől ők még bizonyára végignézték a küzdelmeket. Az igényes kiadás a Prexton Kft-t dicséri.

Szóljon hozzá!