ZETApress

hírportál

Test megér egy estet!

Mozgás ÉjszakájaJúniusban ismét lesz Mozgás Éjszakája. Ma a világon szinte ugyanannyian halnak bele a mozgásszegény életmódba, mint ahányan a dohányzás miatt életüket vesztik. Ha az emberek elkezdenének rendszeresen mozogni, hét hónappal nőne meg a várható élettartam. A mozgásszegény életmód következtében 35 percenként meghal valaki Magyarországon.

Ezen a sokkoló adatokon szeretne változtatni a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja azzal az üzenettel, hogy a mozgás is lehet élmény. Éppen ezért idén nyáron egy estére ismét a mozgásé lesz a főszerep Budapest szívében. Június 27-én szombaton éjszaka az Egészségkommunikációs Központ ismét megrendezi a Mozgás Éjszakáját, a tavalyihoz képest még nagyobb helyszínen és még több sportággal várjuk a mozogni vágyókat a Hősök terén és a Városligetben. Az eseményt Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa nyitja meg ? tudatta tudatta Romász Andrea kommunikációs koordinátor.

Idén 16 mozgásformát lehet majd kipróbálni, természetesen most is lesz az előző évről már ismert futás, kerékpár, salsa, zumbafitnesz, sárkányhajózás, nordic walking, asztalitenisz, tollaslabda, fitnesz, jóga és korfball. Mindezek mellett különböző önvédelmi sportok alapjait lehet majd elsajátítani, lesz ugrókötelezés kifulladásig, izgalmas lábtollas mérkőzésekkel és nyári curlinggel is készülünk, valamint sprintben is kipróbálhatják magukat a rendezvényre látogatók. Este fél 10-kor rajtolnak a kerékpárosok, a 16 km-es távon Budapest legszebb pontjait fogják érinteni. Éjféltől a futóké lesz a belváros, ismét 3 távval készülünk, lesz 3,5, 6,5 és 11 km-es szakasz is, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő kihívást. A futók megkerülik majd a Városligetet, birtokba veszik az Andrássy utat és a Belváros egyes részeit.

Mi magyarok kifejezetten inaktívak vagyunk. Ugyan az Eurobarometer adatai szerint az elmúlt 3 évben kicsi javulást értünk el ezen a téren, korábban a lakosság mindössze 13 százaléka mondhatta el magáról, hogy heti 2-3 alkalommal mozog. Ez az arány mostanra 23 százalékra nőtt. A testmozgás nem csak szórakozás, hanem az egészségmegőrzés egyik legfontosabb eleme, ennek ellenére a magyarok 44 százaléka még mindig egyáltalán nem sportol. A Mozgás Éjszakája egy nagyszerű közösségi élmény, amellyel azt szeretnénk tudatosítani, hogy mozogni bárhol, bárkinek érdemes.

Szóljon hozzá!