ZETApress

hírportál

Tisztújítás visszalépésekkel

Szöllősi GyörgyDélelőtt a Magyar Sportújságírók Szövetsége a Vörösmarty utcai Sajtóház Mikszáth-termében megtartotta tisztújító közgyűlést. Pajor-Gyulai László eddigi elnök mindössze 88 voksot kapott, míg kihívója: Szöllősi György, a Fourfourtwo főszerkesztője 105 szavazattal a következő négy évre az MSÚSZ új elnöke lett.

A közel hatszáz tagból rekordlétszámban, 197-en jelentünk meg. Előbb elfogadtuk az elmúlt évi beszámolókat, majd Hárshegyi János elnökletével került sor a gépi voksolásra. Több posztra csak egy-egy jelölt volt. Az elnök megválasztása után a szövetség főtitkává 166 vokssal újra Ambrus Gábort (MTI), titkárává 136 vokssal Dénes Tamást, míg első alelnökké 116 szavazattal Riskó Gézát (MTVA) választottuk.

Sz. Nagy Tamás, eddigi második alelnök visszalépett, így Mravik Gusztáv ? akit az új elnök is javasolt ? ellenfél nélkül 124 szavazattal nyerte el a posztot. Közben sokan távoztak, de a szavazógépek még az induló 197 főt vették alapul, mely később gondot is okozott. A hat elnökségi helyre csak öt jelölt maradt, közülük Babony Balázs, Deák Horváth Péter, Deák Zsigmond és Szabó Miklós a számítógép alapján elnyerte a szükséges 50%-ot, míg Győr Béla 94 voksa ehhez kevésnek bizonyult. Mivel akkor már az ennél kétszer több 188 főnél jóval kevesebben voltunk a teremben, a levezető elnöknek őt is ki kellett volna hirdetni elnökségi tagként, de ezt az új elnök sem tudta megértetni vele.

Szavaztunk a Keleti Régió és Nyugati Régió küldötteinek alelnökké választásáról is. Gellei József 132 voksot, míg Rónai Gábor 125-öt kapott, de mindketten lemondtak elnökségi tagságukról, mert nem akarnak az új elnökkel együtt dolgozni. A pénztárosnak jelentkező Lódi Renáta ? akit az előző elnök kért fel a feladatra ? egyetlen jelöltként szintén visszalépett, s mivel új jelöltről nem lehetett dönteni, új Közgyűlést kell majd összehívni a helyek betöltéséhez. Utoljára Ellenőrző bizottsági elnökké sikerült Horváth Imrét 88 szavazattal (a Győr Béla 94 szavazatánál kevesebbel!) megválasztani az akkor már alig valamivel több mint száz jelenlévőnek. Ekkor újabb vita kerekedett a megválasztott elnök és a levezető elnök között, melynek végén Hárshegyi János bizonytalan időre felfüggesztette a Közgyűlést. A hiányzó posztokra akkor választjuk majd meg a jelölteket.

Az I. emeleti ebéd közben bőven volt időnk beszélgetni, értékelni a történteket. Tudom, hogy könnyű utólag okosnak lenni, mégis lenne néhány gondolatom a tisztségviselők megválasztásáról. Talán szerencsésebb lett volna, ha Hárshegyi János csak az elnökválasztást vezényli le ? hiszen etikai bizottsági elnökjelölként érintett volt a későbbi voksoláson! ?, majd rögvest átadja az elnöklést a megválasztott elnöknek! Szöllősi így már akkor elmondhatta volna az elnöki beszédét ? melyre a Közgyűlés idő előtti berekesztése miatt sajnos nem kerülhetett sor ?, majd a további tisztségviselők megválasztását már neki kellett volna levezényelni!

Azt sem értem, miért kellett a Keleti és Nyugati Régió elnökségi tagjairól szavaznunk, hiszen ők az adott terület küldöttei voltak. Ők sosem az ?elnök emberei?, nekik a küldőiket kell képviselni az Elnökségben attól függetlenül, hogy épp ki vezeti a szövetséget, lemondásukkal viszont küldőik képviselet nélkül maradtak. Ezek után talán azon is el kellene gondolkodni, hogy kell-e egy-egy keleti és nyugati alelnök, vagy ezt a két helyet is a mindenkori Közgyűlés által megválasztott személyek töltsék be! Győr Béla esetét is felül kéne vizsgálni, mert a jelenlévők több mint fele bizonyára megszavazta őt, csak épp az előzetes jelenlét-megállapítás hiánya miatt ? egy korábban regisztrált létszám alapján ? volt kevés a 94 voks az 50%-hoz.

Nem tudom, hány napon belül kell a Közgyűlést folytatni, s a hiányzó tisztségviselőket ? pénztáros, 2 (vagy 3) elnökségi tag, 2 ellenőrző bizottsági tag, etikai bizottság elnök és 2 tag, valamint tagfelvételi bizottság elnök és 2 tag ? megválasztani, de ha nem sürgős, úgy erre a június végi Sportújságírók világnapi összejövetelen lehetne sort keríteni a Hoffer Kupát követő ünnepi ebéden a Kakas Étteremben. Két éve is történt már ott választás, jómagam is akkor kerültem be az Etikai bizottságba, s idén újra kandidáltam.

Javaslom továbbá, hogy a későbbiekben utolsó napirendi pontként mindig az ?Egyebek, határozathozatallal? tétel szerepeljen, így az esetleges visszalépések esetén a Közgyűlésen is felkerülhet valaki a jelölőlistára, ha a jelenlévők több mit fele megszavazza, s egyéb fontos kérdésben is dönthetünk, ha valami hirtelen felmerül! S mivel az új elnök ígérete alapján ősztől újra lesznek kétnapos bentlakásos együttlétek vidéken, a kötelezően előírt Alapszabály-módosításra akkor kellene sort keríteni!

A tagfelvétel kérdését is napirendre kéne tűzni, mert ? mint Jocha Károly, a Jochapress.hu főszerkesztője is felvetette ? mára felhígult a szakma, Macska Jancsi és Kandúr Bandi is tag lehet. Büki Péter, a Budó Magazin főszerkesztője Tagfelvételi bizottsági tagként arról beszélt, hogy sokszor szégyenkezik a sajtótájékoztatókra benyomuló ?büféújságírók? miatt, mert sokan sajnos velük azonosítják szakmánkat, holott ők sosem írnak sehová, csak az ajándékért mennek, mindenütt a hasukat meg a zsebüket tömik! Az MSÚSZ ? meg a nyári tisztújítás előtt álló MÚOSZ ? talán ellenük is felléphetne végre!

3 hozzászólás

  1. Szöllősi Györggyel, az MSÚSZ tegnap megválasztott elnökével készül S.Z-interjúnk idekattintva olvasható.

  2. Az MSÚSZ tegnapi tisztújításáról írt Zéta-beszámolót idekattintva jelentettük meg.