ZETApress

hírportál

Debrecenben kosarazunk

FIBA 3X3 U18 Világbajnokság lesz június 4-től 7-ig, csütörtöktől-vasárnapig Debrecenben. A Kossuth téren megrendezésre kerülő világeseményen mind a férfiaknál, mind a nőknél 24 ország legjobb 18 éven aluli játékosai képviselhetik hazájukat ? tudtuk meg a mai sajtótájékoztatón a Magyar Sport Háza IV. emeletén.

A torna helyszínéül a Nagytemplom előtti terület szolgál majd, amelybe a Genfből érkező Nemzetközi Kosárlabda Szövetség tagjai első látásra beleszerettek. Az utcai kosárlabda ezen műfaját FIBA 3×3-nak hívják, amely a 2020 utáni időszakban nagy reményekkel pályázik arra, hogy bekerüljön az olimpia sportágak közé is, tekintettel arra, hogy nagyon látványos és relatív kevés költségvonzata van. A játék fél kosárlabda pályán zajlik, 12 mp-es támadó idővel, így igazán izgalmas és pörgős. Látványos versenyeken mérhetik össze tudásukat a játékosok, mint a hárompontos dobó- vagy a közönség kedvenc zsákoló verseny.

A FIBA 3X3 U18 Világbajnokság nagy reklámértékkel szolgál Debrecennek, emellett megközelítőleg 35-40 millió forint bevételt hoznak a részt vevő csapatok a városnak. A torna ideje alatt az egész főtéren kísérő rendezvények kerülnek megrendezésre, illetve a szervezők is készülnek látványos, közönségszórakoztató programokkal. Az eseményt előzetes felmérések szerint több európai sportcsatorna ? többek között az EuroSport 2 ? is közvetíti. A FIBA 3×3 U18 világbajnokság korábbi helyszínei voltak: Rimini, Olaszország (2011), Alcobendas, Spanyolország (2012) és Jakarta, Indonézia (2013). Eredetileg más ország nyerte el a rendezés jogát, de térségben zajló konfliktusok miatt lemondtak a rendezésről, így Magyarországra Debrecenbe került a Világbajnokság, mégpedig a korábbi évek sikeres 3×3 rendezései okán is (2012. 3×3 EuroTour final ? Budapest, 2014. 3×3 Eb-selejtező ? Zánka).

A tornára kvalifikált férfi csapatok: Andora, Argentína, Brazília, Észtország, Franciaország, Grúzia, Németország, Guatemala, Magyarország, Indonézia, Kazahsztán, Litvánia, Új-Zéland, Fülöp-szigetek, Lengyelország, Puerto Rico, Románia, Oroszország, Spanyolország, Tunézia, Törökország, Uruguay, USA és Vietnam. A tornára kvalifikált női csapatok: Andora, Ausztrália, Belgium, Brazilia, Kína, Taipei, Csehoszrszág, Egyiptom, Észtország, Franciaország, Németország, Guam, Magyarország, Indonézia, Izrael, Hollandia, Új-Zéland, Lengyelország, Spanyolország, Svájc, Szíria, Tunézia, USA és Venezuela. A csapatok végleges keretét május 4-én hétfőig kell kihirdetnie a Nemzeti Szövetségeknek. A szervezők mindent megtesznek a sikeres szervezés érdekében, hogy méltóak legyenek a korábbi nagy sikerű Debreceni világversenyek rendezéseihez.

Szóljon hozzá!