ZETApress

hírportál

Idén újra Ironman 70.3

Világelső lett a Budapesti Ironman 70.3 Triatlonverseny. A tavaly augusztusi rendezvény több milliárd forint bevételt hozott a magyar gazdaságnak ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge I. emeleti Bellevue-termeiben. Fotóink Lantai József felvételei.

Sporttörténelmet írt a tavaly augusztusban első alkalommal megrendezett Ironman 70.3 Budapest: a több ezer nemzetközi induló értékelése alapján a rendezvény 2014-ben világelső lett a legelőször megrendezett versenyek kategóriájában. A magyar Ironman nemcsak sportszakmai, hanem kiemelkedő gazdasági siker is: a tavalyi verseny és a hozzá kapcsolódó költések összege meghaladta a 2,5 milliárd forintot. Az Ironman 70.3-at augusztus 22-én szombaton másodszor rendezik meg Budapesten. Idén jelentősen bővül a versenyhez tartozó sportesemények és a kapcsolódó szolgáltatások köre, így ebben az évben kétszer annyi versenyzőre, másfélszer annyi kísérőre és harminc százalékkal nagyobb többlet-bevételre számítanak a szervezők.

Budapest az Ironman versenysorozat történetében az első közép-európai helyszín, ahol a márkanév alatt triatlonversenyt szervezhettek. Az Ironman 70.3 versenyzői 1.9 kilométert úsznak, 90 kilométert tekernek és 21.1 kilométeres félmaratoni távot futnak le. A 2014-es budapesti rendezvényen több mint 4100 regisztrált sportoló indult és az eseményt komoly civil támogatottság és figyelem kísérte: 700 önkéntes segítette, legalább 50 ezer néző biztatta a versenyzőket a pálya mentén, a televíziós közvetítéseket pedig több százezer ember követte világszerte.

? Minden Ironman rendezvényünk után felmérést végzünk a versenyzők körében, visszajelzéseket gyűjtve az élményeikről. Büszkén jelentem be, hogy a világ 56 országából érkező sok ezer résztvevő véleménye alapján a 2014-es budapesti verseny három kiemelkedő elismerést is kapott: első helyet szerzett az először tartott versenyek kategóriájában, a legjobb Ironman rendezvény lett Európában, valamint a világ 80 Ironman 70.3 versenye közül második helyezést ért el. Ezért szeretnénk külön köszönetet mondani a Kropkó Promotionnek, valamint minden partnerünknek és szponzorunknak, akik támogatták az eseményt ? mondta el Uwe Weigert, a World Triathlon Corporation Európai Licenc Események versenyigazgatója.

? Óriási örömünkre és büszkeségünkre a világ 56 országából érkező, több ezer sportoló visszajelzése alapján, a budapesti esemény 95,8 százalékos értékelésével Európa legjobb Ironman 70.3 versenye lett! A Magyar Kormány ismét egy arra érdemes és kiváló sporteseményt támogatott ? mondta el Dr. Simicskó István, az EMMI sportért felelős államtitkára. ? A 2014-es rendezvény elsöprő sikere is bizonyítja, hogy Magyarország és Budapest infrastrukturálisan, gazdaságilag és sportszakmai felkészültségben egyaránt kiváló helyszín, a nemzetközi sportszervezeteknek érdemes Magyarországban, a fővárosban és a világszínvonalú magyar szervezőkészségben hosszú távon is gondolkodniuk ? tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese.

A versenyzők között 2015-ben is nemzetközi és hazai világklasszis sportembereket köszönthetünk. Budapesten láthatjuk versenyezni például a globális triatlonsport egyik legeredményesebb sztárját, Paula Newby-Faser nyolcszoros Ironman világbajnokot, akit számos egyéb elismerése mellett a ?80-90-es évek egyik legjobb hivatásos női atlétájaként tartanak számon. ? Az idei versenysorozat egyik újdonsága, hogy 2015-ben az 5i50 Budapest lesz a hivatalos magyar olimpiai távú Országos Bajnokság. Az 5i50 Budapest verseny 1,5 km úszásból, 40 km kerékpározásból és 10 km futásból áll. A Kropkó Promotion a Magyar Triatlon Szövetség pályázatán nyerte el 2015-ben a verseny szervezési jogát ? mondta Dr. Bátorfi Béla, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke, az IRONMAN 70.3 Budapest stratégiai együttműködő partnereként.

Az idei versenysorozaton augusztus 23-án szívbeteg gyerekeknek szerveznek sétafutamot, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermek kardiológiai osztályának támogatására. A sétafutamon 500 métert gyalogolnak hazai és nemzetközi sztárok szívbeteg gyerekek társaságában az IRONMAN célegyenesében. ? Ironman-nek lenni nagy kihívás és egyben nagy megtiszteltetés, az önbecsülés próbája. Nemcsak sport, hanem világmozgalom és életforma is azok számára, akik nem térnek ki a kihívások elől. Nem arról szól, hogyan győzheted le a másikat. Itt az ember nap-mint nap a saját korlátainak átlépéséért harcol. Ugyanezt teszik azok a gyerekek is, akik a sétafutamon részt vesznek ? mondta el videóüzenetében Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, a Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvány és a Gyermekszív Központ támogatására indított kampány fővédnöke és jószolgálati nagykövete. ? Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a beteg gyerekek mindennapi, az egészségükért folytatott küzdelmére és a séta élményével is támogassuk a gyógyulásukat, mert Mindenki hős! ? tette hozzá a kapitány.

? A 2014-es futamunk versenyzőitől kapott díj nagyon fontos elismerése erőfeszítéseinknek és egyben óriási motivációt nyújt számunkra az idei eseményre is. Örömmel jelentem be, hogy 2015-ben még magasabbra helyezzük a lécet: az új versenyszámok és a kapcsolódó programok miatt kétszer több indulóra, másfélszer annyi kísérőre és szurkolóra számítunk, míg a főváros még nagyobb többletbevétellel számolhat. Hosszú távra tervezünk, célunk, hogy az elkövetkező években Budapest az Ironman versenysorozat állandó versenyállomása legyen ? mondta Kropkó Péter, hatszoros Ironman-győztes, négyszeres Strongman Japan győztes, tizenkétszeres triatlon magyar bajnok, a Kropkó Promotion szakmai ügyvezetője.

A tavalyi budapesti verseny kiemelkedő eredményeiért járó díjat Uwe Weigert ünnepélyes keretek között adta át a szervezők képviseletében Kropkó Péternek a délelőtti sajtótájékoztatón. A díj átvételekor Kropkó Péter köszönetet mondott az elért sikerekért minden résztvevőnek, szervezőnek, önkéntesnek és támogatónak, aki segítette a rendezvény létrejöttét, illetve az Ironman 70.3 Budapest nevében külön köszönetet mondott a kormányzatot képviselő Dr. Simicskó Istvánnak, a fővárost képviselő Szalay-Bobrovniczky Alexandrának, a Magyar Triatlon Szövetséget képviselő Dr. Bátorfi Bélának, valamint Kovács KOKÓ István olimpiai és világbajnok ökölvívónak, amiért hozzájárultak az esemény sikeres megvalósításához.

Szóljon hozzá!