ZETApress

hírportál

Győri siker Budapesten

Harvardosok örömeA kormányos nyolcasoknál az amerikai Harvard Egyetem, a sárkányhajóknál pedig a győri Széchenyi István Egyetem csapata nyerte meg a 3. Dunai Regatta evezős versenyt a folyam fővárosi szakaszán. A győriek a nyolcasok között másodikok lettek az amerikai Princeton Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem előtt.

A sárkányhajóknál a BME és a Testnevelési Egyetem (TE) együttese végzett a 2-3. helyen. Versenyüket a BKK Lánchíd hajója fedélzetéről szurkolhattuk végig, melyről Jánosi Péter indította el 17:50-kor a mezőnyt a Parlament elől. 3 fővárosi és 9 vidéki magyar egyetem 18-18 fős csapatai vettek részt, céljuk a Műegyetem előtt volt. Mindegyik hajóban profi kormányos és dobos ült. További sorrendjük: 4. PTE, 5. SE, 6. Corvinus, 7. PPKE, 8. a címvédő SZTE, 9. NKE, 10. Budapesti Gazdasági Főiskola, 11. ELTE, 12. Andrássy Egyetem.

A nyolcasok kétfutamos, 4-4 csapatos elődöntője 16:25-kor és 17:20-kor rövidebb távon, a Vigadó elől indult és a Műegyetem Központi-épületénél ért célba. A Harvard és a Széchenyi az első elődöntőből, a Princeton és a Corvinus a másodikból jutott tovább a 18:20-kor indított döntőbe, míg az elsőből a BME és az ELTE, a másodikból a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), valamint a Semmelweis Egyetem (SE) és a TE közös csapata esett ki.

Az Antall József Tudásközpont szervezésében immár harmadszor megrendezett esemény célja, hogy az egyetemisták körében minél szélesebb körben népszerűsítse a sportos életmódot, lehetőséget teremtsen a közösségépítésre és felhívja a figyelmet a Duna sokszínű használatára. A fesztivált múlt heti ígéretéhez híven Colleen Bell fővédnök, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete nyitotta meg. Beszédet mondott Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes és Simicskó István, az EMMI sportért felelős államtitkára is, aki aztán a TE sárkányhajóját a dobogóra segítette. A sárkányhajók személyzete a Margit híd közelében szállt hajóba és a Kopaszi gáton, a Lágymányosi öbölben lépett ki a partra.

A szervezők által az év sportfesztiváljának nevezett esemény idejére lezárták a Duna vízi forgalmát, s a futamok alatt a BKK menetrend szerint hajói is kikötöttek utasaikkal. Az autómentessé tett rakpartokon sportos és zenei programokkal várták a szurkoló diákokat és egyéb nézelődőket. Puskás Peti, Pély Barna és Galambos Dorina, valamint Radics Gigi a különböző programokon tettek eleget regatta-nagyköveti teendőiknek. A késő estig tartó rendezvényt 15-20 ezren is megtekintették. További információk idekattintva találhatók.

Szóljon hozzá!